Komentara: 31
Pregleda: 6103

Dani Nikole Tesle u Subotici

10.07.2018. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, pre 162 godine, u malom ličkom selu Smiljan, rođen je Nikola Tesla, najveći um sa ovih prostora, čija su naučna otkrića čovečanstvu dala potpuno novi tok. Tim povodom, Udruženje Ličana „Lika“, po peti put organizuje „Dane Nikole Tesle“, koji će se održati 13. i 14. jula.
Dani Nikole Tesle u Subotici

Manifestacija će početi u petak u Velikoj većnici Gradske kuće gde će biti predstavljena fotomonografija „Tesla“, u izdanju Studija „Bečkerek“.

- Predstavljanje interaktivne fotomonografije pratiće i 3D animacije, sa ciljem da se život i stavralaštvo Nikole Tesle predstave na jedan savremni način. U programu će učestvovati i istoričar Saša Adamović, operski pevač Saša Petrović i drugi, a knjiga će moći da se kupi po promotivnim cenama – najavila je Duga Radovanov, direktorka Stiduja „Bečkerek“.

„Teslini dani“ biće nastavljeni u subotu na Vodicama, gde će se okupiti brojni inovatori, održaće se likovna kolonije Politehničke škole, kao i nadmetanja u ličkim tradicionalnim igrama odrasle kao što su skok iz mesta, vučenje kuke, pretezanje štapa, bacanje kamena sa ramena i za decu skakanje u vreći i nošene jaja u kašici. U muzičkom delu programa nastupiće brojni izvođači među kojima su KUD „Krajina“ iz Beograda, „Likosi“ iz Novog Sada, „Iskon etno“ i „Zlatovez“ iz Subotice, KUD „Marko Orešković“ iz Bačkog Gračaca.

- I ove godine vojska će kuvati pasulj, a deo prihoda ići će za izgradnju hrama Nektarija Eginskog na Prozivci. Za građane obezbeđen je besplatan autobuski prevoz, koji će saobraćati na relaciji Lifka-Mešc-Autobuska stanica-Pionir-Vodice i kretaće u 10, 13 i 16 časova. Autobus sa Vodica polaziće u 12, 15 i 20.30 časova – ističe Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u porodici pravoslavnog sveštenika. Na mestu ged je rođen danas se nalazi muzej posvećen pronalascima Nikole Tesle, a obnovljene su i njegova rodna kuća i crkva Sv. Petra i Pavla u kojoj je službovao njegov otac.

- O Tesli i njegovim naučnim pregnućima mnogi govore, ali njega treba posmatrati u dodiru sa običnim i nepoznatim ljudima pa videti onu finu skromnost njegove duše. Kao mladić jednom prilikom dao je proslaku svoju jedinu forintu, zato što je njegovo rođak, sa kojim je šetao, povredio ljudsko dostojanstvo tog siromaha udelivši mu samo jednu paru – podsetio je Nikola Šever.

Dani Nikole Tesle u Subotici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 6103
Povezane teme

dani nikole tesle

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.