• Pregleda: 4565

Dani Nikole Tesle u Subotici

Na današnji dan, pre 162 godine, u malom ličkom selu Smiljan, rođen je Nikola Tesla, najveći um sa ovih prostora, čija su naučna otkrića čovečanstvu dala potpuno novi tok. Tim povodom, Udruženje Ličana „Lika“, po peti put organizuje „Dane Nikole Tesle“, koji će se održati 13. i 14. jula.
Dani Nikole Tesle u Subotici

Manifestacija će početi u petak u Velikoj većnici Gradske kuće gde će biti predstavljena fotomonografija „Tesla“, u izdanju Studija „Bečkerek“.

- Predstavljanje interaktivne fotomonografije pratiće i 3D animacije, sa ciljem da se život i stavralaštvo Nikole Tesle predstave na jedan savremni način. U programu će učestvovati i istoričar Saša Adamović, operski pevač Saša Petrović i drugi, a knjiga će moći da se kupi po promotivnim cenama – najavila je Duga Radovanov, direktorka Stiduja „Bečkerek“.

„Teslini dani“ biće nastavljeni u subotu na Vodicama, gde će se okupiti brojni inovatori, održaće se likovna kolonije Politehničke škole, kao i nadmetanja u ličkim tradicionalnim igrama odrasle kao što su skok iz mesta, vučenje kuke, pretezanje štapa, bacanje kamena sa ramena i za decu skakanje u vreći i nošene jaja u kašici. U muzičkom delu programa nastupiće brojni izvođači među kojima su KUD „Krajina“ iz Beograda, „Likosi“ iz Novog Sada, „Iskon etno“ i „Zlatovez“ iz Subotice, KUD „Marko Orešković“ iz Bačkog Gračaca.

- I ove godine vojska će kuvati pasulj, a deo prihoda ići će za izgradnju hrama Nektarija Eginskog na Prozivci. Za građane obezbeđen je besplatan autobuski prevoz, koji će saobraćati na relaciji Lifka-Mešc-Autobuska stanica-Pionir-Vodice i kretaće u 10, 13 i 16 časova. Autobus sa Vodica polaziće u 12, 15 i 20.30 časova – ističe Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u porodici pravoslavnog sveštenika. Na mestu ged je rođen danas se nalazi muzej posvećen pronalascima Nikole Tesle, a obnovljene su i njegova rodna kuća i crkva Sv. Petra i Pavla u kojoj je službovao njegov otac.

- O Tesli i njegovim naučnim pregnućima mnogi govore, ali njega treba posmatrati u dodiru sa običnim i nepoznatim ljudima pa videti onu finu skromnost njegove duše. Kao mladić jednom prilikom dao je proslaku svoju jedinu forintu, zato što je njegovo rođak, sa kojim je šetao, povredio ljudsko dostojanstvo tog siromaha udelivši mu samo jednu paru – podsetio je Nikola Šever.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

31
partija Odgovori
po minusima se moze zakljuciti da manjinama smeta sto je Tesla pravoslavac...uvek su bili gradjani drugog reda i ostace
Dado
Ne lupetajte. Minusi ne znače da nekome nešto smeta. Odakle Vamai zaključak da minusi označavaju manjinu ili većinu?
panonski čamac
Ma nemojte više sebe lagati da pravite Tesline Dane, nego lepo recite da pravite prelo. Baš Tesla ima veze sa pasuljem, bacanjem kamena i sličnim igrarijama.
gox
@Dado
A šta znače? Objasni nam ti ali da bude iole prihvatljivo. Na nekim portalima umesto minusa i pluseva stoji "ne sviđa mi se" ili "sviđa mi se". Zašto se ova vest tolikim ljudima ne sviđa. Možda zato što su njihovi preci šibicu zvali "mašinom" dok je Tesla pronalazio naizmeničnu struju.
partija
Ajde nazad u špajz i tišina.
Mare
Dani Nikole Tesle - DA. Ali u elektro-tehnickom muzeju, na elektro-tehnickom faklutetu,... a ne na nekoj livadi uz bacanje kamena s ramena i potezanje konopa!
O prikupljanju sredstava za hram da i ne govorimo. Znamo da nauka i religija nikako ne idu jedno sa drugim, i da su kroz istoriju uvek bili na razlicitim stranama.
DeusEx
Nikola Tesla nije bio pravoslavac, već njegov otac.

Da je Nikola kojim slučajem poslušao svoga oca i postao sveštenik, ostao bi kući i njegov doprinos čovečanstvu bi bio jednak nuli.

Ipak, Nikola je odlučio da želi da se edukuje, da stvara i da sazna više nego što trenutno zna.
Nauka je ta koja mu je omogućila to i zbog toga Dani Nikole Tesle treba da budu isključivo vezani za nauku, a ne kao prilika da se on svojata u svrhe religije i nacije.

U svetu je potpuno nebitno koje nacionalnosti je on bio, niti da li je on pravoslavac, katolik, budista ili nešto deseto. Već je bitno šta je on u svom životu uradio i koliko su njegovi radovi doprineli čovečanstvu.

Umesto da se te donacije usmere ka nekoj jednokratnoj stipendiji nekog učenika ili donacijom neke opreme školi od koje će nauka i njeni sledbenici imati koristi, organizatori koriste priliku da ime Nikole Tesle iskoriste u religijske svrhe.

To je ono što poštovaocima nauke i dela Nikole Tesle smeta.
Manjina Odgovori
Ja pripadam manjini i mogu ti reci da jos od osnovne skole kako sam saznao da je Nikola Tesla bio pravoslavac......ne spavam redovno.Nesto me tisti u glavi mi odzvanja Pravoslavac,Pravoslavac,Pravoslavac.......On je Srbin,Srbin,Srbin..... i tako vec godinama....Gosn Partija je svojom super inteligencijom i znanjem postavio pravu dijagnozu i razlog minusa.Sada je nama manjini jasno zasto je to tako:)
obavesten
#MANJINA
eto sad mozes nazad u špajz.
radoje
Manjina ste bili tako ce i ostati, kome smeta, put pod noge!
dileja Odgovori
Ovi minusi za takvu veličinu kao što je Tesla ( bez obzira ko je organizator ) treba da nas sve
zabrinu a dičimo se multietničošću. Neko tu gadno " FOLIRA ".
ČINJENICA Odgovori
"Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi" - izrekao je Petar II Petrović Njegoš, srpski pesnik, u spevu Gorski vijenac i do danas i sam ostao "živ". Baš kao i Nikola Tesla i mnogi drugi nama znani i neznani diljem sveta. Inače, o sličnom bitisanju, autori dislajkova, ali i oni drugi, pa i autor ovih redaka, mogu samo da sanjaju. Jer, takvi kakvi smo, ni za gdi smo, nismo!
ČINJENICA
Dvoje trenutno antiprotivnih ne dele moje mišljenje, da nikome, ama baš nikome od posetilaca sajta, pa i šire, nije suđeno da i sami "dovijeka žive". Voleo bih, možda i drugi, da vidim te veličine. Na eventualnom autogramu zahvalan unapred. Dakle?
Sofronije Odgovori
Daklem da rezoniram; ako mi se nesviđa crveno, ja sam neprijatelj ili građanin drugog reda, ako mi se pak sviđa, a drugom se nesviđa ono što se meni sviđa - opet sam građanin drugog reda ! Pa zašto nemože da mi se nešto nesviđa ? Zato što će me neki im*ecil proglašavat za neprijatelja ili građanina drugog reda ili za neznam šta ?
E NESVIĐA MI SE I JA SAM LUPIO MINUS !!!
5445
Ајд објасни шта ти се не свиђа конкретно? Како некоме може да се не свиђа Никола Тесла, његове идеје и изуми или само то што је Србин?
obavesten
#SOFRONIJE
vest je o Nikoli Tesli i manifestaciji. Po tome se vidi koliko si pametan kad si lupio na ovakvu vest minus hahahahaahahahahaha.
MILENIJA Odgovori
Kakav kičeraj! Kakve veze ima Nikola Tesla sa kuvanjem pasulja, crtanjem (sam se žalio da je bio antitalenat za crtanje) potezanjem štapa, zlatovezom... A prihod ide za izgradnju hrama! Pa sam Nikola tesla hteo je da umre, kada ga je otac hteo poslati za sveštenika!
Ovi koji organizuju ovako nešto pojma nemaju o Nikoli Tesli!
radoje
Ne,nego cemo praviti disnotor i fanke :) :) :)
Sofronije Odgovori
@ 5445
Несвиђа ми се цела организација прославе, која је кич и шунд који нема везе са Теслом и науком !
radoje
Slobodno se ukljuci u organizaciju ako imas neku ideju, svaka cast Milosu Borjanu i svima u udruzenju licana "Lika" koji se bore da organizuju manifestaciju na najlepsi moguci nacin.
simica Odgovori
'PODJEDNAKO SE PONOSIM SVOJIM SRPSKIM RODOM I HRVATSOM DOMOVINOM' RECE TESLA i ode u beli svet,!!
ps;gde su onda bili licani ?? mislim i na srbe i na hrvate.pa nemojte ga ni danas posebno svojatat i sa njime se diciti, NEDOSTOJNI STE toga on je prosto GRADJANIN SVETA !!
radoje
On je LICANIN-SRBIN!!!!
bik koji sidi
To je mit, nikada nije imenovan svedok ili pronadjen pisani dokaz da je N. Tesla rekao tako nesto. Mit je, izvesno, fabrikovan u pol. svrhe. Ne nasedajte.
Gyuszika Odgovori
Šta se uopšte prepirete bez veze oko ovoga, Nikola Tesla uopšte nije bio Srbin, već Mađar, vidite i u tekstu piše da je prosjaku dao forintu, a koliko ja znam, forinta je platežno sredstvo Mađara.
I ime mu je bilo Mikloš Teszlai, samo su ga prekrstili i promenili ime i prezime prilikom popisa.
Ja znam da su svi veliki umovi na ovom svetu poreklom neki Mađari.
radoje
Vala bas, sve sami umovi madjari, stid je i madjara da kaze kojeg je porekla!!!!!
GYUSZIKA
@RADOJE
Nije stid Mađara da kažu kojeg su porekla, budi uveren, ponosni su na svoje poreklo i viševekovnu istoriju.

https://www.vajma.info/cikk/szerbkiadas/3280/Sta-su-sve-izmislili-Madjari.html
Sirmium
@RADOJE
Ti si našao da slaviš jednog Teslu. Zbog takvih se u grobu prevrće. Takođe si direktno uvredio Mađare svojim komentarom. Ne misle i ne govore svi Ličani kao ti.
Mitar Odgovori
@SIRMIUM Jado, nije jedan Tesla nego svetski um kojem se ceo svet klanja a ti ako si ogranicen onda se zali svojima koji su te napravili takvog mentola!
Sirmium
Mitre ne znaš Srpski jezik.
pravda Odgovori
Verovatno su Tesli prve reci blle anya i apa, me budite smesni...a nerovatno ke bio i katolik pored oca i dede svestenika pravoslavne crkve...brat Dane, cisto katolicko ime, sestra Georgina i Milica...sve ukayuje na katolicko i madjarsko poreklo...prihvatite da je SRBIN genijalac,,ima neko problem sa tim?
milimir Odgovori
@SIRMIUM Zbog takvih kao ti, bolje da ga je tvoj otac otresao u wc solju!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.