Komentara: 4
Pregleda: 4733

Dani Izraela u "Skladištu"

07.02.2013. u 00:00h
U okviru ciklusa “Kulture sveta u Skladištu” Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu realizuje manifestaciju DANI IZRAELA čije je svečano otvaranje predviđeno za ponedeljak, 11. februar 2013. godine.
Dani Izraela u "Skladištu"

Posetioci Omladinskog kluba “Skladište” imaće tako priliku da tokom tri dana uživaju u bogatom programu predstavljanja kulture Izraela, koji će biti uveličan prisustvom Ambasadora Izraela u Srbiji Jozefa Levija, njegovog zamenika Ejala Naora, nadrabina Žolta Markoviča iz Segedina i drugih zanimljivih učesnika ove manifestacije. Cilj “Dana Izraela” je da subotičkoj publici dočara i približi izraelsku kulturu kroz istoriju, tradiciju, jezik i muziku.

Ulaz na celokupan program je slobodan.

Dani Izraela trajaće od 11. do 13. februara 2013. godine, a trodnevni kulturni program će obuhvatiti: predavanja, radionice jezika, nastup hora, izložbu fotografija i projekcije filmova.


PROGRAM

ponedeljak, 11. februar 2013.
19h Otvaranje manifestacije uz uvodnu reč Ambasadora Izraela u Srbiji Jozefa Levija + izložba fotografija
19.15 Nastup hora “Hašira” iz Novog Sada
19.30 Predavanje “Izrael nekad i sad” - zamenik Ambasadora Izraela u Srbiji Ejal Naor
20.10 Nastup hora Hašira iz Novog Sada

utorak, 12. februar 2013.
19h Predavanje o hebrejskom jeziku “Alef Bet“ - nadrabin Žolt Markovič iz Segedina
(predavanje će biti održano na mađarskom jeziku)
19.30 Radionica hebrejskog jezika
20.30 Projekcija filma „Dinastija Švarc“

sreda,13. februar 2013.
20h Predavanje “Jevrejski praznici” - Stevan Lanji iz Subotice
20.30 Projekcija filma “Radost” (engleski prevod)


Ponedeljak, 11. februar

Od 19 časova Omladinski klub „Skladište“ imaće priliku da ugosti Ambasadora Izraela u Srbiji Jozefa Levija, koji će otvoriti „Dane Izraela“ u Subotici. Svečanost otvaranja biće upotpunjena izložbom fotografija, koja će domaćoj publici priblližiti Izrael kao atraktivnu turističku destinaciju, te nastupom hora novosadske jevrejske opštine “Hašira“.

Iste večeri, kulturu ove zemlje posmatranu kroz prizmu vremena, dočaraće nam zamenik Ambasadora Izraela u Srbiji Ejal Naor kroz zanimljivo predavanje, praćeno prezentacijom, na engleskom jeziku pod nazivom “Izrael nekad i sad“. Predavanje govori o velikim promenama i razvoju Izraela od njegovog osnivanja 1948. godine do danas.

Gospodin Ejal Naor je zamenik Šefa misije u Ambasadi Izraela u Beogradu, Srbiji, od avgusta 2010. godine. Rođen je u Tel Avivu i odrastao je u Izraelu. Stekao je BA diplomu u oblasti međunarodnih odnosa i političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu 2002. godine. Od 2008. godine je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova.

Veče će zaokružiti drugi deo nastupa hora novosadske jevrejske opštine “Hašira“.


Utorak, 12. februar

Od 19 časova nadrabin iz Segedina Žolt Markovič održaće predavanje o hebrejskom jeziku pod nazivom „Alef Abet“. Predavanje će biti na mađarskom jeziku.

Nakon predavanja o hebrejskom jeziku teorija će dobiti svoju praktičnu primenu kroz Radionicu hebrejskog jezika koju će voditi Katarina Koen iz Subotice, sa početkom u 19.30. Radionica ima za cilj da polaznike upozna sa osnovnim obeležjima, izrekama i pismom hebrejskog jezika koji ima dugu i karakterističnu tradiciju i koji se koristi širom sveta. Radionica će omogućiti posetiocima da iskuse kulturu egzotičnog Izraela izgovarajući svoje ime,osnovne pozdrave i izreke na jednom od jezika izraelskog naroda - hebrejskom jeziku.

Zainteresovani posetioci koji žele da se upoznaju sa jezikom koji govori oko 7 miliona ljudi, širom Izraela, mogu to da učine učešćem na jednočasovnoj radionici hebrejskog jezika. Cilj radionice je da učesnike upozna sa osnovnim karakteristikama hebrejskog koji spada u semitsku grupu jezika, a koji je u svojoj klasičnoj formi korišćen za pisanje Starog zaveta.

Radionica je interaktivnog karaktera i osmišljena je tako da prisutnima omogući da za kratko vreme savladaju osnovne reči i izraze ali i da se upoznaju sa hebrejskim pismom koje sadrži 22 fonetička znaka, i piše se sa desna na levo.
Radionica je otvorenog tipa i mogu joj se pridružiti svi prisutni.

Katarina Koen je Subotičanka koja je u periodu od 1990. do 2001. godine živela i radila u Izraelu, a nastavila se služiti hebrejskim jezikom kroz profesiju stalnog sudskog tumača Višeg suda u Subotici.

Od 20.30 časova sledi projekcija filma “Dinastija Švarc” (2005).
Režija: Amir Hasfari, Šmuel Hasfari
Scenario: Amir Hasfari, Šmuel Hasfari
Uloge: Tal Fridman, Miriam Zohar, Jehuda Levi, Anja Bukštein
Žanr: Komedija
Trajanje: 105 min.

Sinopsis: “Dinastija Švarc” je priča o dve žene koje je spojila zajednička borba za pravo da odlučuju o sopstvenoj sudbini u malom gradu, rastrzanom religijskim ekstremizmom, unutrašnjim trivijalnim sukobima i licemerjem. Miriamin svet se raspada kada njen suprug, predsednik religijskog saveta, izvršava samoubistvo usled finansijskog skandala. U znak odanosti, ona je odlučna da bude sahranjena pored njega, u delu groblja rezervisanog za one koji su počinili najveći greh i oduzeli sebi život. U lavirintu religiozne birokratije, Miriam upoznaje rusku imigrantkinju Anu koja se bori da dokaže da je njen otac bio Jevrejin, kako bi ispunila njegovu želju i sahranila ga u svetoj zemlji.


Sreda, 13. februar

Od 20 časova očekuje nas predavanje pod nazivom „Jevrejski praznici“ koje će nam predstaviti Stevan Lanji iz Subotice. Opšti prikaz porekla, običaja i specifičnosti jevrejskih praznika biće pretočen u živopisno predavanje.

Danas na svetu ima između 15 i 16 miliona pripadnika judeizma, jevrejske religije. Veliki deo pripadnika živi u SAD-u, oko pet miliona u Izraelu, a ostatak u svim zemljama sveta. Njihovi običaji, njihov način života, čak i izgovor hebrejskog jezika mogu se razlikovati, ali ono što spaja jevrejski narod svakako su glavni praznici i specifičan način njihovog praznovanja.

Predavanje “Jevrejski praznici” upoznaće domaću publiku sa najznačajnijim praznicima koji obeležavaju i odražavaju veru i običaje jevrejskog naroda. Svi prisutni na predavanju imaće priliku da čuju zanimljivosti vezane za Roš Ašanu (Novu Godinu), Jom Kipur (Dan pokajanja), Hanuku i mnoge druge praznike koji obeležavaju kulturu Izraela.
Kroz svečanosti i praznovanja jevrejskog naroda provešće nas Stevan Lanji.

Stevan Lanji je završio rabinski fakultet u Budimpešti, aktivno drži službu u Jevrejskoj opštini Novi Sad i kroz udeo u promovisanju međureligijskog dijaloga učesnik je susreta, tribina i predavanja koji su razlog susreta različitih verskih zajednica.

Od 20.30 sledi projekcija filma “Radost”.
RADOST (2005)
Režija: Džuli Šlez
Scenario: Omer Tadmor
Uloge: Sigalit Fuks, Tal Fridman, Dorit Lev-Ari, Keren Mor, Aleksandar Senderovič
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 90 min.

Sinopsis: Porodična priča o starijem bračnom paru i njihovo dvoje dece čiji se život menja kada im ćerka priredi iznenađenje – učestvovanjem u popularnoj TV emisiji. TV šou će ih dovesti u situaciju da se suoče sa porodičnim tajnama koje su bile zakopane i gotovo potpuno zaboravljene. Reč je o veseloj i tužnoj priči o starijem paru koji je naučio da živi lišen nežnosti i ljubavi. Film nam otkriva muškarca (sina) koji ne uspeva da prevaziđe gubitak posla i rešen je da odustane od svog bračnog života. I ženu (kći čije ime znaći sreća), koja po prvi put u životu nalazi snagu da voli i da bude voljena.

Povezani link: www.danilokis.rs 

Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4733
Povezane teme
kultura Fondacija Danilo Kiš omladinski klub "skladište" dani izraela
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.