Komentara: 3
Pregleda: 5181

Danas se sećamo osoba preminulih od AIDS-a

15.05.2016. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Uključi, nauči, osnaži“ uz razvijanje crvene mašne i paljenjem sveća večeras od 19 časova će ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću biti obeležen Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.
Danas se sećamo osoba preminulih od AIDS-a

Prema procenama u našoj zemlji sa virusom humane imunodeficijencije živi preko 3 000 ljudi, a čak jedna trećina ne zna za svoj HIV status. Od početka epidemije, od 1985. godine u Severnobačkom okrugu registovana je 61 inficirana osoba, od kojih je 34 obolelo, a 12 umrlo.

Iako  redovnim lečenjem i upotrebom savremene terapije HIV infekcija postaje hronično stanje sa kojim se kvalitetno i dugo može živeti, a time se i smanjuje  mogućnost za širenje virusa, inficirane osobe se suočavaju sa brojnim problemima poput nestašice testova potrebnih za redovno praćenje bolesti, dostupnih lekova na pozitivnoj listi, kao i stigme i diskriminacije.

Pored Subotice program obeležavanja dana sećanja na preminule od AIDS-a imaće i Beograd, Niš, Novi Sad i Pančevo. Program u našem gradu će biti održan na Gradskom trgu (u slučaju kiše u Atrijumu hotela "Galleria"), a učesnici su UG „Stav +“, Crveni krst, Kancelarija za mlade, Zavod za javno zdravlje i predstavnici iz lokalne samouprave

Obeležavanje će početi u 19 časova simboličnim razvijanjem crvene mapne, simbolom borbe protiv AIDS-a, biće nastavljeno razgovorom sa građanima, podelom informativo-edukativnog materijala, kao i pisanjem poruka podrške osobama koje žive sa HIV/AIDS-om. U 20 časova predviđeno je paljenje sveća i lampiona.

Organizator obeležavanja je Udruženje za pomoć i podršku osobama sa HIV-om „Stav +“ u saradnji sa Unijom organizacija Srbije koji se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i sidom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5181

Povezane vesti

Povezane teme

aids

međunarodni dan sećanja na preminule od side

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.