Komentara: 0
Pregleda: 3893

Danas je Veliki petak

13.04.2012. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliki petak. Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.
Danas je Veliki petak

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu. U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi u kući i polju, običaj je da se farbaju jaja i to u crvenu boju, koja je simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Patrijarh srpski Irinej ukazao je da se na Veliki petak desio najveći i najstrašniji obračun u sveopšte istorijskoj borbi između dobra i zla, istine i neistine, života i smrti. Srpska pravoslavna crkva obeležava Vaskrs u nedelju, 15. aprila.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 3893
Povezane teme

Uskrs

veliki petak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.