Komentara: 6
Pregleda: 2719

Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

25.11.2019. u 16:19h
Izvor: TV Subotica
Prema podacima Centra za socijalni rad, u prvih devet meseci prijavljeno je 510 slučajeva nasilja u porodici ili partnerskim odnosima, a žrtve su pretežno bile žene, njih 370. Femicid na teritoriji našeg grada u ovoj, kao ni u prethodnoj godini, nije zabeležen. Ovo su podaci s kojimа dočekujemo 25. novembar, Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.
Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

U odnosu na 504 slučaja nasilja u prošloj godini, ova godina je već za prvih devet meseci premašila tu cifru, a do danas ih je prijavljeno 627. Žrtve su u preko 70 odsto slučajeva žene, a najčešći nasilnici su žrtvin vanbračni ili bračni partner.

- U analizi i razgovoru sa žrtvama nasilja, dolazimo do saznanja da se u 60 odsto slučajeva, nasilje dešavalo i ranije. Vrlo retko se incident ranije prijavi, to je u nekih 6 odsto da se događaji prilikom prvog nasilja prijave, i uglavnom nas to navodi na zaključak da žrtve duže trpe nasije pre nego što ga prijave - kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad.

Nasilje nad ženama se najčešće dešava u okviru porodice, odnosno unutar četiri zida. Fizičko nasilje je najčešći oblik koji se prijavljuje, ali ga u stopu prati psihičko. Policija u najvećem broju slučajeva zaprima ovakve prijave, dok se samo mali broj žrtava obraća direktno Centru za socijalni rad.

- Centar za socijalni rad procenjuje rizik od ponovnog nastupanja nasilja, pruža pomoć i podršku žrtvi kroz svoj tim, koji je organizovan u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, a koji funkcioniše tako što svaka žrtva ima svog voditelja slučaja koji u odnosu na njene potrebe i potrebe njene porodice, dece ili sa kim god da živi, pravi plan zaštite - objašnjava Bagavac.

Prilikom pružanja pomoći žrtvama, Centar za socijalni rad je najviše usmeren na unapređenje njihove egzistencije i psihičku pomoć, dok se smeštaju u sigurne kuće, pribegava vrlo retko.

- Kada je to indikovano i nema drugog način, imamo saradnju sa licenciranim kućama na teritoriji naše države, s tim što su one udaljene i često nemaju mesta. Zato se tim za podršku i sprečavanje nasilja u okviru Centra trudi prevashodno da podršku pruži žrtvi u poznatom okruženju, gde je do sada i živela - dodaje direktorka Centra za socijalni rad. 

Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u 20 odsto slučajeva žrtve su prijavile nasilnika više od jedanput.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2719
Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

nasilje

miroslava bagavac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.