Komentara: 1
Pregleda: 3143

Danas je Dan državnosti

15.02.2011. u 15:54h
Izvor: RTV Yueco
Danas je Dan državnosti

Srbija danas proslavlja Dan državnosti, koji se na Sretenje slavi u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u malom šumadijskom mestu Orašcu počela je borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima. Ovaj praznik uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države i kao državni praznik obeležava se od 2001. godine.

S obzirom na to da je u Srbiji danas zvanično neradni dan centar Subotice u pre podnevnim časovima bio je prazan. Od nekolicine ljudi koje smo zatekli u gradu pokušali smo da saznamo da li znaju zašto se danas slavi Dan državnosti. Malo ko je mogao da se pohvali poznavanjem istorije, ali neki su ipak odgovorili.

Petnaestog februara, 1835. godine Knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav koji je smatran za jedan od najliberalnijihi i najmodernijih u Evropi tog vremena. Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine. Tim najvišim pravnim aktom zemlje, prvim u istoriji Srbije, bilo je sve regulisano, od državnih simbola, preko mesta i uloge Državnog saveta do značaja Skupštine i samog kneza u novom ustrojstvu zemlje.

Ustav je napisao Dimitrije Davidović, koji je bio jedan od znamenitih ličnosti srpske politike iz prve polovine 19. veka. Najviši zakonadovani akt je proklamovan građanskim pravima i uspostavljenim principima u pogledu podele vlasti i uspostavio je dubok trag u našoj ustavnosti. Njegova dostignuća vredna su i dan danas.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3143
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.