Komentara: 20
Pregleda: 8360

Danas je (bio) Dan republike

29.11.2011. u 16:14h
Izvor: RTV Yueco
Danas je (bio) Dan republike

Za sve Jugo-nostalgičare, danas je Dan republike. 29. novembar je skoro šest decenija slavljen kao Dan republike, da bi raspadom Jugoslavije, pre ili kasnije, u svim naslednicama “Juge” otišao u istoriju. Baš kao i fabrika koja je nosila to ime – Industrija mesa “29. novembar” iz Subotice.

Nekom rođendan, nekom imendan, nekom godišnjica braka, a mnogima koji su bili ili ostali Jugosloveni, 29. novembar je – Dan Republike.

Današnji dan je skoro šest decenija slavljen kao Dan Republike, sve do 14. novembra 2002. godine, kada je, odlukom Veća građana Savezne skupštine, ukinut kao državni praznik u nekadašnjoj SFRJ. Dan Republike se decenijama proslavljao dva neradna dana, 29. i 30. novembra, a svečane akademije bile su organizovane u glavnim gradovima republika bivše SFRJ. U Srbiji je taj praznik poslednji put obeležen 2001. godine. Popularni Dan Republike, koji se u nekadašnoj Jugoslaviji praznovao decenijama, u Srbiji i Crnoj Gori, ali i u ostalim bivšim jugoslovenskim republikama, danas obeležavaju samo jugo-nostalgičari.

Jedan od običaja nije isčezao sa 29. novembrom. U ovo vreme se obeležavaju dani koji se nasleđeni još iz paganskih vremena – svinjokolj, odnosno – disnotor. Slučajno ili namerno, Dan republike i svinjokolj povezuje i jedna fabrika – Industrija mesa “29. novembar” Subotica. Tako se na Dan republike mnogi prisete i svoje bivše firme, koja kao da je pratila sudbinu republike čiji Dan se proslavljao u datumu koji je u njenom imenu. Dok je Jugoslavija bila zemlja, to je bila i fabrika, u vreme kada Jugoslavije nije bilo, a slavio se samo praznik i fabrika je životarila, da bi nestankom praznika, malo po malo, gotovo nestala i fabrika. Tako su sada su i fabrika i Dan republike predmet sećanja...

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 8360
Povezane teme

29. novembar

dan republike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.