Komentara: 14
Pregleda: 6123

Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa kovid-19

12.05.2020. u 17:30h
Izvor: TV Subotica
Dan sestrinstva, 12. maj, medicinske sestre i tehničari u Opštoj bolnici Subotica provode radno, na prvoj liniji fronta protiv globalne pandemije virusa kovid-19, kao i njihove kolege i koleginice širom sveta. Kako poručuju, izneli su velik teret, a s obzirom na to da virus još uvek nije pobeđen, apeluju na građane da i dalje budu na oprezu.
Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa kovid-19

U prvim borbenim redovima protiv virusa kovid-19 našli su se medicinske sestre i tehničari. Od početka epidemije radno vreme za njih ne postoji. Dostupni su 24 časa dnevno, a smene traju najmanje 12 sati. 

Glavna sestra Respiratorne ambulante u Opštoj bolnici, Valentina Milanović, kaže da uprkos tome što svi dobro znaju i obavljaju posao, daleko ga je teže raditi pod zaštitnom opremom. Na početku je, dodaje, bilo veoma naporno, ali su se vrlo brzo uhodali i privikli na nove okolnosti.

Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa kovid-19

- Te medicinsko-tehničke radnje koje sestre izvode, u smislu vađenja krvi i merenja vitalnih funkcija, jednostavne su kada radite posao u normalnim okolnostima, a dodatno otežava situaciju kada imate dva para rukavica, vizir, dve maske, obučeni ste u zaštitni skafander. Sam taj osećaj i prisutnost straha za sebe i pacijenta nije uobičajena, ali kako je epidemija odmicala, svako od nas se navikao na novonastale uslove i to izuzetno dobro funkcioniše - priča Milanović.

Govoreći o svojim kolegama i koleginicama, glavna sestra Opšte bolnice, Ljiljana Cvijić, kaže da je kriza izazvana virusom kovid-19 zbila i prestrojila medicinske sestre i tehničare, koji su pokazali veliku ljudskost, požrtvovanost i nesebičnost i, kako ističe, upravo zbog toga je usledio adekvatan odgovor na epidemiju.

Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa kovid-19

- Sestre naše ustanove su uspele da prevaziđu jako teške situacije, velike probleme, ogroman stres, ekstremno veliko mentalno i emocionalno naprezanje. Postajao je strah, i sada postoji za pacijente, za zdravlje porodice i svoje lično zdravlje, ali bez obzira na to, one dolaze na svoja radna mesta, obavljaju svoje radne zadatke u smenama od najmanje 12 sati. Ono što je tipično, jeste da postoji taj nepresušni optimizam kod sestara, želja da se nešto uradi i mislim da smo mi moderne sestre u stilu Florens Najtingel - objašnjava Cvijić.

Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa kovid-19

U prilog njihovom radu ide i činjenica da je Opšta bolnica Subotica sprečila prodor virusa među svoje zaposlene, ističe glavna sestra.

- Kroz to se vidi naše znanje, ozbiljnost naših sestra i naš dobar rad. Nemamo nijednu inficiranu medicinsku sestru od zdravstvenih radnika - ističe Cvijić.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se u znak sećanja na Florens Najtingel, začetnicu modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je otvorila prvu školu za medicinske sestre u Bolnici svetog Tome 1860. godine kako bi one mogle da se što bolje obrazuju i obuče za svoj rad.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6123
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dan sestrinstva

dan medicinskih sestara

medicinske sestre

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.