Komentara: 0
Pregleda: 1447

Dan sećanja na preminule od AIDS-a

19.05.2012. u 18:59h
Izvor: RTV Yueco
Sutra se obeležava Dan sećanja na preminule od AIDS-a. Ovaj dan biće obeleže osmi put u Srbiji, a četvrti u Subotici. Tokom nedelje je bilo nekoliko akcija posvećeno ovoj temi, stim da će se sutra na gradskom trgu održati centralna manifestacija razvijanjem crvene mašne i palenjem lampiona od strane aktivistva i građanstva.
Dan sećanja na preminule od AIDS-a

U Subotici je za 27 godina registrovano 51 slučaj,od kojih je obolelo 17 a umrlo 12. Prema poslednjim podacima,u Subotici 39 građana živi sa HIV-om.Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije skoro 5000 ljudi umire svakog dana od ove bolesti a od početka pandemije,1985.godine,umrlo je 25 miliona ljudi.U Srbiji je do kraja novembra 2010.godine registrovano 2554 osoba inficiranih HIV-om,od kojih je 1071 umrlo.

U planu je i da se otvori Savetovalište za preventivu AIDS-a u Ulici Bose Milićević bb, gde će raditi socijalni radnik i psiholog. Otvaranje je planirano za 4.jun.Aktivisti Udruženja Stav plus ističu da se bore protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om.

U ponedeljak od 10 do 14 časova na platou ispred Apoteke ispod Gradske kuće će se održati brzo, anonimno i besplatno testiranje na HIV u saradnji sa UG “Prevent” iz Novog Sada, Ministarstvom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje Subotica. Organozator akcije je Udruženje Stav + iz Subotice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1447
Povezane teme

aids

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.