Komentara: 0
Pregleda: 2546

Dan pobede nad fašizmom

09.05.2011. u 16:44h
Izvor: RTV Yueco
Dan pobede nad fašizmom

Povodom 66. godišnjice Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope jutros su na Trg žrtava fašizma položeni venci u sećanje na žrtve borbe protiv fašizma. Venci su takođe položeni na spomenik poginulim starešinama i vojnicima Crvene armije na Pravoslavnom groblju. Prisutnima su se obratili predstavnci SUBNORA, kao i gradonačelnik Subotice, sa jedinstvenom porukom da se ovaj dan ne sme zaboraviti, i da se i u buduće Srbija mora boriti protiv fašizma koji, kako je naglasio gradonačelnik Subotice, nikada ne spava.

Vence je na spomenik položila delegacija grada Subotice na čelu sa gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem, delegacija Republike Srbije i Severno Bačkog okruga, delegacija ruske ambasade, Udruženje ratnih dobrovoljaca, delegacija Jevrejske opštine, opštinski odbor penzionera, Udruženje ratnih invalida, Centar Tito, Socijalistička partija i OŠ Žarko Zrenjanin. Primarni cilj obeležavanja ovog dana, osim sećanja na žrtve, jeste i uključivanje što većeg broja mladih oko razvijanja svesti o stradanju na desetine miliona nedužnih ljudi u fašističkoj agresiji.

Prošlo je 66 godina od kako je pobeđen fašizam. Na ovaj dan pre 26 godina, ustanovljen je i Dan Evrope, koji proslavljaju mnoge Evropske demokratske zemlje. U Savezu udruženja boraca kažu da nisu zadovoljni kako Republički organi rade na negovanju tradicije antifašističke borbe, ali da je Subotica jedan od retkih gradova gde takvi problemi ne postoje.

Nakon položenih venaca na Trg žrtava fašizma, venci su položeni i na spomenik borcima i oficirima herojske Crvene armije koji su pali oktobra 1944. godine u zajedničkim borbama protiv fašističkog agresora.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2546
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

dan evrope

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.