Komentara: 0
Pregleda: 2188

Dan maternjeg jezika

21.02.2011. u 14:36h
Izvor: RTV Yueco
Dan maternjeg jezika

Danas se obeležava dan maternjeg jezika. Generalna skupština Uneska je pre 12.godina proglasila je Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik. U Subotici u zvaničnoj upotrebi su tri jezika srpski, mađarski i hrvatski i pripadnici manjina imaju mogućnost da kroz svoj jezik čuvaju i tradiciju.

Jezik i jezička kultura su deo identiteta jednog naroda. Subotica je specifična po tome što ima preko 20 nacionalnih zajednica i većina ima priliku da se obrazuje na svom manjinskom jeziku i tako očuva tradiciju.Pojedini Subotičani smatraju da je srpski jezik ugrožen i pod uticajem stranih kultura.

U Subotici se u službenoj upotrebi nalaze srpski, hrvatski i mađarski. Prošle godine bilo je 80.000 predmeta koje je trebalo prevesti na manjinske jezike i to su uglavnom bili izvodi, upisi u posebne biračke spiskove i drugo.

U Ministarstvu prosvete kažu da je briga o očuvanju maternjeg jezika briga mnogih zemalja, jer će od sadašnjih 6.000 jezika ostati duplo manje do kraja veka. Za održanje i negovanje jezika i pisma potrebno je čuvanje i jezika u dijaspori, ali i otvaranje novih lektorata u inostranstvu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2188
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.