• Pregleda: 1229

"Dama iz Maksima" stiže na scenu Jadran

Premijera predstave "Dama iz Maksima" Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, odigraće se večeras na sceni "Jadran". To je treća premijera u aktuelnoj pozorišnoj sezoni.
"Dama iz Maksima" stiže na scenu Jadran

Glumačka postava i saradnici, koji su dva meseca vredno radili na predstavi, uspeli su, prema rečima reditelja Šandora Lasla, da iznedre urnebesnu komediju zabune koja će publiku nasmejati do suza. Ona se bavi životom hirurga Petipona, koji zapada u krizu i suočava se sa izazovom neverstva koje ga dovodi do iznenađujućih obrta.

- Imao sam dobar tim, odličnu koreografkinju koja je napravila ludu koreografiju, dobrog muzičkog saradnika i dobre glumce, tako da mi ništa više nije bilo potrebno, a zabava je zagarantovana - rekao je Laslo.

Glumica Timea Filep u predstavi "Dama iz Maksima" igra glavnu žensku ulogu. Ona tumači lik "Cice Žeravice", zavodljive žene koja mami muške poglede i uzdahe, pri čemu svojim šarmom navodi čak i žene da joj poveruju. Za glumicu je uloga bila veoma izazovna i, kako kaže, oseća veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost prema publici.

- Ovo je moja druga godina u Narodnom pozorištu i mnogo mi znači što sam dobila jednu ovako veliku ulogu, u kojoj je sadržano sve, i pevanje, i igranje, i gluma, i drama i komedija. Sve je tu i osećam da sve ono što sam nekada učila na Akademiji i van nje, sada mogu da pokažem - objasnila je Filep.

Inače, delo francuskog "majstora" smeha Žorža Fejda, po prvi put se izvodi na pozorišnoj sceni u Subotici. Reditelja to posebno raduje, jer nam, smatra, nedostaje više smeha, a "Dama iz Maksima" njime obiluje. Ovo delo je napisano na kraju 19. veka, a aktuelno je i danas, što samo potvrđuje njegov kvalitet.

- Najvažnije nam je da se publika dobro oseća, da se dobro nasmeju i da naredni dan započnu malo slobodnije, pošto su se lepo proveli u pozorištu - poručio je reditelj.

Za premijeru su karte rasprodate, ali ih ima za reprizu premijere, koja će se odigrati u petak, 7. decembra. Do kraja godine, predstava će se izvesti još jednom, 21. decembra. Iz Pozorišta podsećaju da su sve predstave koje se izvode na mađarskom jeziku titlovane na srpski jezik.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.