Komentara: 8
Pregleda: 1837

Da li su žene ravnopravne?

09.03.2024. u 12:26h
Izvor: Subotica.com
Borba za ravnopravnst polova, pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate, koja je započela pre 113 godina, još uvek nije okončana, poručili su na Međunarodni dan žena predstavnici UG "Solidarnost", "Centra Tito" i Autonomnog ženskog fronta pri Zeleno-levom frontu. Kako je rečeno na zajedničkoj konferenciji za medije, žene su prinuđene da neka prava za koja su se izborile njihove prethodnice danas brane, dok se za neka iznova bore.
Da li su žene ravnopravne?

Kako bi postigle jednakost, ravnopravnost i slobodu, neophodno je da privilegije koje su dostupne samo nekima postanu prava svih žena, podvukla je Iva Vujčić iz Autonomnog ženskog fronta.

Sigurni ugovori i radna mesta za sve radnice moraju biti pravo, a ne privilegija. Mnoge žene rade na nesigurnim ugovorima o privremeno-povremenim poslovima i ovakva praksa znači da nemaju zagarantovano porodiljsko odsustvo, bolovanje, niti odmor. Osmočasovno radno vreme mora biti pravo, a ne privilegija. Iako smo mislile da je ova bitka dobijena, današnjica nas demantuje Mnoge od nas su primorane da rade prekovremeno, a taj rad nam najčešće nije plaćen. Žene u proseku zarađuju manje od muškaraca na istom radnom mestu, suočavaju se sa stereotipima koji ih odvraćaju od bavljenja zanimanjima koja se u tradicionalnom smislu smatraju muškim. Mnogo ih je manje na rukovodećim pozicijama i u javnom i u privatnom sektoru, a nakon posla ih čeka još neplaćenog rada kod kuće - ukazala je Vujčić.

Da li su žene ravnopravne?Jednak i human pristup zdravstvenim uslugama, odnosno uvek dostupni besplatni ginekološki pregledi, zagarantovan siguran porođaj, podrška ženama u menopauzi, takođe je nešto što u praksi mora biti pravo, a ne privilegija onih koji sebi mogu da priušte lečenje, vođenje trudnoće i porođaj u privatnim klinikama.

- Mora se ulagati više resursa u uslove za siguran porođaj i garantovati odgovoran i human tretman porodilja, jer to ne sme zavisiti od toga da li smo privilegovane u smislu da imamo dovoljno novca da platimo osnovnu zdravstvenu zaštitu. Neophodno je da se ženama u menopauzi obezbede dostupni i besplatni medicinski tremani, lekovi i da se procedure u zdravstvu prilagode tako da one postanu vidljive i da se njihovi medicinski problemi i specifičnosti prepoznaju i adekvatno tretiraju - istakla je, između ostalog, Vujčić.

Da li su žene ravnopravne?Iz UG "Solidarnost" podsećaju da ženama ništa nije poklonjeno, već da su se za svoja prava borile.

- Žene su vekovima uprkos svim ratovima i nedaćama  sačuvale vatru ognjišta u svojim domovima i učinile sve što su mogle da sačuvaju društvo i državu Srbiju. Ako je porodica osnovni stub države, u toj porodici često je žena temelj. Zbog toga ćemo podneti inicijativu predsedniku Republike Srbije, predsedniku Narodne skupštine, čelnicima Vlade i Ministarstva za ljudska prava da se u prestonici podigne Spomenik zahvalnosti ženama Srbije - najavio je Mikloš Olajoš Nađ iz UG "Solidarnost".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 1837
Povezane teme

udruženje solidarnost

mikloš nađ olajoš

8. mart

međunarodni dan žena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.