Komentara: 24
Pregleda: 4051

Da li su Subotičani odgovorni vlasnici pasa?

10.03.2020. u 12:39h
Izvor: TV Subotica
Prema podacima JKP „Čistoća i zelenilo“ u prošlo godini prijavljeno je 219 slučajeva ujeda pasa lutalica. Od ovog broja,Gradsko pravobranilaštvo je primilo 192 zahteva za naknadu štete, od kojih je 122 epilog dobilo na sudu, a 70 je rešeno vansudskim poravnanjem. Volonteri „Subotičkih njuškica“ koji zbrinjavaju napuštene pse, kažu da ih je u našem gradu sve više, a da su to većinom „nečiji“ psi koji su se zbog neodgovornog vlasništva našli na ulici.
Da li su Subotičani odgovorni vlasnici pasa?

Sugrađane koje je ekipa TV Subotice zatekla na popularnom šetalištu Radijalac, pitala je da li se plaše pasa lutalica. Iako su mahom odgovorili potvrdno i u većini rekli da su imali neki neprijatan susret sa čoporom, sve se završilo na tome, te niko nije bio povređen.

- Kada su u čoporu onda se malo bojimo, inače nema problema - kaže jedna sugrađanka, dok se druga nadovezuje da iod ndividualne procene zavisi da li će reagovati i skloniti se, ili dozvoliti da svako ide svojim putem.

Da klasične lutalice ne postoje u Subotici, kažu iz „Subotičkih njuškica“. Status uličnog psa  dobiju zbog selidbe ili neodgovornog vlasnika. Reč je o nečipovanim i nesterilisanim psima, koji su ili bolesni ili su u pitanju skotne kujice izbačene na ulicu, koje onda rađaju nove „lutalice“.  Tokom prošle godine uspeli su da sklone više od 200 pasa na sigurno.

- Veliki broj u odnosu koliko ih je inače bilo na ulici. To su pretežno bili povređeni psi ili skotne kuje koje smo preuzeli, negovali, sterilisali a zatim i udomili - kaže Beti Horvat iz udruženja "Subotičke njuškice" - Baš juče smo pokupili jednu zenku rase "bokser", ona je iako vrlo mlada bila praktično kost i koža, bila je u vrlo lošem stanju, a trenutno je u stacionaru kod veterinara. Nismo našli čip ali sigurni smo da je u pitanju vlasnički pas.

Subotica ima registrovano Prihvatilište, kao i plan kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa, čija je  primena počela u septembru prošle godine. Oni  se u okviru CNR programa obeležavaju narandžastim markicama, objašnjavaju u lokalnoj samoupravi.

- Životinje se unose u azil, obeležavaju se, tretiraju se protiv parazita, sterilišu i zatim puštaju na ulicu, uz povremeni nadzor. Ova mera je privremena, nije trajno rešenje, ali omogućava smanjenje širenja populacije napuštenih pasa - kaže Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove.

Kako u odgovornom vlasništvu leži rešenje problema napušenih pasa, Grad je uputio inicijativu nadležnom Ministarstvu, u kojoj traže izmene zakona kojima bi se populacija pasa i mačaka uvele u program mera, kao što je to slučaj sa kopitarima i papkarima, a takođe je predložena i popularizacija mera sterilizacije.

- To bi značilo da veterinarske stanice koje imaju program mera redovno na godišnjem nivou vrše proveru domaćinstava da li su životinje vakcinisane, odnosno obeležene - dodaje Išpanović.

Dok se čeka odgovor Ministarstva na koji način će problem pasa lutalica biti rešen, u našem Gradu su radnici „Čistoće i zelenila“ sa komunalnom inspekcijom i policijom obišli 726 domaćinstava, kako bi utvrdili opseg registrovanih i vakcinisanih pasa. Podaci do kojih su došli govore da je pre obilaska u svega 26 odsto kuća zatečeno odgovorno vlasništvo, dok je nakon kontrole taj broj porastao na 40 odsto.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 meseca i 14 časova
Komentara: 24
Pregleda: 4051
Povezane teme
psi lutalice
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.