Komentara: 30
Pregleda: 7673

Crveni krst migrantima u Prihvatnom centru počeo dostavljati kuvana jela

08.08.2016. u 15:39h
Izvor: Subotičke novine
Crveni krst migrantima u Prihvatnom centru počeo dostavljati kuvana jela

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica od ove nedelje distribuira gotova jela migrantima koji borave u Tranzitno-prihvatnom cenitru.

Količina obroka zavisi u odnosu na potrebe koje dostavlja Komeserijat koji rukovodi Centrom, a migranti su za sada uglavnom zadovoljni promenom u ishrani koja im se dostavlja, potvrđeno nam je u Crvenom krstu Subotica.

Dogovor oko distribucije gotovih jela migrantima u Prihvatnom centru postignut je nedavno, po uzoru na praksu u Prihvatnom centru za migrante u Šidu, gde se migrantima već od ranije dele i gotova jela. Kuvana odnosno gotova jela obezbeđena su od donatora.

- Broj kuvanih obroka koje odnosimo u Prihvatni centar se menja svakodnevno, a zavisi od potreba, odnosno informacija koje dobijamo od nadležnog Komesarijata. U proseku svakoga dana odvezemo oko 430 gotovih jela i oko 600 supa. Migrantima koji su do sada imati isključivo suve obroke, suve obroke promena je dobrodošla te za sada, pozitivno reaguju na ove novine. Dok god ima potrebe, nastavićemo sa distribucijom kuvanih obroka - rekao je dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Subotice.

Crveni krst migrantima u Prihvatnom centru počeo dostavljati kuvana jela

U Crvenom krstu kažu da je praktično od otvaranja Centra od početka migrantske krize do maja, priliv migranata bio sporadičan, da je danas njihov broj mnogo veći, i da višestruko prevazilazi kapacitete Centra. U Crvenom krstu tvrde da svima kojima je hrana i higijena potrebna pomoć stiže na vreme.

Paketi hrane i higijene su obezbeđeni zahvaljujući donaciji Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Međunarodnoj Federaciji Crvenog krsta. Pored kuvanih obroka migrantima se dele i suvi obroci, slani i slatki paket, higijenska sredstva i voda, a obroci su prilagođeni režimu ishrane koji praktikuju migranti.

Od 4. maja tim licima podeljeno je oko 40.000 obroka, što je 3 do 4 puta više nego tokom prošle godine, tvrde u Crvenom krstu.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 7673
Povezane teme

crveni krst

migranti

migranti u subotici

prihvatni centar

prihvatilište za migrante

kuvani obrok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.