Komentara: 10
Pregleda: 2936

Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcima

06.01.2021. u 13:00h
Izvor: TV Subotica
Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcima

Tokom novogodišnjih praznika mnogo ljubimaca pobegne od kuće zbog straha od pirotehničkih sredstava. Pucnjava i petarde koje se bacaju u „najluđoj“ noći mogu biti kobni prvenstveno za pse, koji često završe pod točkovima automobila. Ima i onih koji danima i nedeljama lutaju, a neretko se desi da ih vlasnik nikada ne pronađe. Između ostalog, i zbog toga je važno čipovanje, jer na osnovu podataka iz mikročipa, ljubimac može biti vraćen vlasniku u najkraćem roku.

To dobro zna i Laura Sakal, vlasnica pet pasa, koji su svi spašeni sa ulice.

- Svi su čipovani i vakcinisani. Za vreme praznika su se jako plašili petardi i pirotehnike, ali smo ih stalno pazili, čuvali, bili su na sigurnom i nisu mogli da pobegnu. U slučaju da pobegnu, imaju čip i veću šansu da se vrate kući - kaže Laura.

Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcimaI veterinari imaju najviše prijava nestalih pasa nakon novogodišnje noći. Kako objašnjavaju, pse koji žive u stanovima je lakše smiriti, međutim, ljubimci koji su u dvorištu, pogotovo ako ono nije dobro ograđeno, od straha često pobegnu.

- Svakako preporučujemo, da bi se lakše pronašli, svi kućni ljubimci budu čipovani, što je i zakonska obaveza, a uz to ide i vakcinacija protiv besnila. Ipak, najbitnije je čipovanje, jer je ono slično JMBG-u kod ljudi i ako neko pronađe psa na ulici ili bilo gde, može da ode u najbližu veterinarsku stanicu, kod veterinarske inspekcije ili komunalne milicije, koja ima čitače i uvid u centralnu bazu podataka, i tako vrlo lako doći do pravog vlasnika psa - objašnjava veterinar Mario Tikvicki.

Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcimaU pronalaženju nestalih ljubimaca mogu pomoći i društvene mreže. Ipak, ako neko pronađe psa sa čipom, lakše će ga vratiti vlasnicima, nego ukoliko nije čipovan.

- Imali smo jako mnogo slučajeva da se tog dana podeli neka objava na društvenim mrežama i tako dođe do pronalazača ili nekoga ko je na ulici video takvog ili sličnog psa. Tako da društvene mreže imaju veliku ulogu u pronalaženu pasa - zaključuje Tikvicki.

Veterinari savetuju oprez vlasnicima pasa i tokom predstojećih božićnih praznika i za pravoslavnu Novu godinu, kada se takođe očekuje upotreba pirotehničkih sredstava. Preporučuje se da tokom ovih dana ljubimci budu na sigurnom, kako bi ih preživeli sa što manje stresa.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 2936
Povezane teme

petarde

pirotehnička sredstva

kućni ljubimci

pirotehnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.