Komentara: 11
Pregleda: 4822

Čija je Bunjevačka kuća?

01.06.2023. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Kupovina Bunjevačke kuće, budućeg sedišta Nacionalnog saveta Bunjevaca i drugih bunjevačkih institucija trenutno je najveća jabuka razdora bunjevačke nacionalne zajednice.
Čija je Bunjevačka kuća?

Dok Mirko Bajić iz Saveza bačkih Bunjevaca tvrdi da je zloupotrebljen novac za kupovinu Bunjevačke kuće, Veljko Vojnić odgovara da je u pozadini napada lični interes.

Naime, Pokrajinska vlada je namenila 19,5 miliona dinara, a Grad Subotica 4 miliona za kupovinu i adaptaciju prostora na Trgu kralja Tomislava 3.

Čija je Bunjevačka kuća?- U opisu projekta stoji da Nacionalni savet Bunjevaca nema rešeno pitanje prostora i ove godine, na dvadesetogodišnjicu postojanja, pristigla su sredstva za rešavanje prostornog pitanja. Savet je pronašao nekretninu, kuću koja se nalazi u centru grada,  koji je adekvatan i odgovara Nacionalnom savetu i drugim ustanovama, pa i Centru za kulturu Bunjevaca. Nacionalni savet Bunjevaca se o tome nije izjasnio, nije čak ni obavešten. Tražio sam ugovore i gde su otišla sredstva, bio sam na prijemo kod Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade i gradonačelnika Stevana Bakića, rečeno mi je da su sredstva prebačena Gradu da se reši prostor NSB.  Pored toga Grad je dao sredstva Centru za kulturu Bunjevaca, na osnovu Zakona o kulturi, ali u njihovom planu rada nema tih sredstava – predočava Mirko Bajić. - Tražićemo inspekcijski nadzor Centra za kulturu Bunjevaca u vezi sa dobijanjem sredstava unazad tri godine jer imam saznanja da su u sukobu interesa. Suzana Kujundžić Ostojiće je na čelu Saveta, Centra za kuturu i osnivač je udruženja koje dobija milionska sredstva. Ako je Centar za kulturu kupac onda niko sem njih ne mora da donosi odluku.  Zato pitam - čija je Bunjevačka kuća?

Sa druge strane, Veljko Vojnić tvrdi da je u pozadini napada smena Borisa Bajića sa mesta direktora Bunjevačkog informativnog centra.

Čija je Bunjevačka kuća?- Razlog za prozivke je smena Bajićevog sina sa mesta direktora Bunjevačkog informativnog centra nakon uočavanja nepravilnosti u radu. Nacionalni savet Bunjevaca se odlučio da izmeni organe upravljanja, novi članovi su imali zadatak da provere ustanove koje su u nadležnosti Saveta. Te provere su pokazale da su se u BIC vrlo čudne stvari dešavale i Nadzorni odbor je doneo odluku da se Boris Bajić smeni. To je okidač za lavinu optužbi na račun kupovine Bunjevačke kuće gde treba da se smesti Savet pa i sam BIC – ističe Veljko Vojnić.

Čija je Bunjevačka kuća?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 4822
Povezane teme

mirko bajić

veljko vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.