Komentara: 25
Pregleda: 3020

Četiri godine borbe, a odgovora nema!

10.07.2013. u 17:59h
Izvor: RTV Yueco
Četiri godine od kako je Anđelka Grubešić pokrenula inicijativu da se sa spomenika nevinim žrtavama “Ptica slomljenih krila” ukloni ime Ištvana Lodrija, ubice njenog oca, niko joj se od nadležnih još nije obratio. Po Anđelkinim rečima na toj ploči se nalaze imema ratnih zločinaca, a jedan od njih je i ubica njenog oca i sestre, za šta ona ima i rešenje suda iz 1946. godine kao dokaz, na osnovu kojeg je Ištvan Lodri i streljan.
Četiri godine borbe, a odgovora nema!

U Gradskoj upravi kažu da su upoznati sa ovom inicijativom gospođe Grubešić i da se Odbor za komemoraciju žrtava stradalih u toku i posle Drugog svetskog rata na teritoriji grada bavi ovim spornim pitanjem, kao i da će Grad, nakon detaljne analize, zauzeti stav povodom toga.

Anđelka je kao dete bila svedok ubistva njenog oca i sestre koje je naredio izvesni Ištvan Lodri, koji je kasnije streljan kao ratni zločinac, što potvrđuje i odluka Višeg suda u Subotici iz 1946. godine, koju Anđelka još uvek čuva. Do pre 4 godine, Anđelka je bila ubeđena da je ta priča odavno završena, sve dok ime Ištvana Lodrija nije videla na spomeniku nevino streljanim žrtvama “Ptica slomljenih krila” na Senćankom groblju. Od tada pa do danas traje Anđelika borba da se njegovo ime izbriše sa ploče, ali joj se niko od nadležnih još nije obratio, iako je pisala na sve moguće adrese.

Anđelka Grubešić je u pravu kada traži da se ime ubice njenog oca skine sa tog spomenika, kažu Komunisti Subotice. Po njihovim saznanjima, na ovom spomeniku uklesana su imena kako nevinih žrtava, tako i ratnih zločinaca.

Sa ovom pričom upoznati su i predstavnici Grada Subotica, kojima se Anđelka više puta obraćala.

Anđelka se pune četiri godine bori da se ime ubice njenog oca ukloni sa ploče na kom su ispisana imena nevino streljanih žrtava u Drugom svetskom ratu. Kako je navela, ako joj ne pomogne niko u Srbiji, obratiće se Evropskim institucijama od kojih će tražiti da potvrde dokaze koje ona poseduje i da donesu odluku o uklanjanju imena Ištvana Lodrija.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 3020
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.