Komentara: 2
Pregleda: 5820

Čestitke za Vaskrs

28.04.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Vernici koji obeležavaju Vaskrs po julijanskom kalendaru danas proslavljaju ovaj najveći hrišćanski praznik, Hristovo vaskrsnuće, a tim povodom usledile su poruke predstavnika grada, pravoslavne i katoličke crkve.
Čestitke za Vaskrs

Vaskrs je najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedelje posle Velikog petka.

U prazničnoj čestitki gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford uputili su poruku svima koji slave Vaskrs po julijanskom kalendaru.

"Upućujem srdačne čestitke svim građanima Subotice koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru. Želim vam da najveći hrišćanski praznik provedete u krugu svojih najdražih, u dobrom zdravlju, miru i ljubavi. Hristos vaskrse!" - poruka je gradonačelnika

"Svim sugrađanima koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, čestitam Vaskrs i želim da vam kuća u veselju blista, a mir i sreća ispune vaše domove. Hristos vaskrse!" - poručuje  predsednik gradske skupštine

* * * * * * * * * *

Prezviter Dragan Stokin uputio je čestitiku za Vaskrs.

Draga braćo i sestre, od srca vam čestitam radosti praznik Hristovog vaskrsenja, uz pozdrav kojim se pozdravljamo prilikom susretanja u vreme praznika - Hristos vaskrese, radost svetu donese, uz iskrenu želju i molitvu gospodu, da se se zakvašeni, nakvašeni, natopljeni evharistijskom vaskrsnom radošću, prepoznajemo, da brat bratu budemo, da se očinski, bratski, odnosimo jedni prema drugima, prema našoj deci, prema sveukupoj stvarnosti, jer smo mi po gospodnjim rečima so zemlji, svetlost svetu, a kako će biti, braćo i sestre, so zemlji i svetlost svetu, ako i sami nismo osoljeni i ako sami nismo prosvetljeni svetološću Hristovog vaskrsenja. Da Hristovu svetlost koja prožima ovaj praznik ne tamnimo sladostrašćem i da je ne svodimo na ono što je čulni užitak nego da se usredsredimo šta zaista jeste vaskršnja radost, šta je činjenica vaskrsenja, za nas i za čitavo čovečanstvo, ne bismo li tom svetlošću bili prosvećeni, sijali, obasjavajući svetlosne pute svima onima koji su naši bližnji, svima onima koji su nam dati, a samim tim i zadati, kao neko prema kome treba da se odnosimo u punoći ljudske prirode, da se odnosimo čovečno i ljudski, ne bismo li tako i projavili božji blagoslov nad nama a i smisao svog postojanja. Od srca radostan praznik Hristova vaskrsenja - Hirstos vaskrse, svima radost donese!

* * * * * * * * * *

Čestitiku svim vernicima uputio je biskup subotički, Ivan Penzeš.

Kršćanska braćo i sestre!

Nije li čudno da se neprestano pitamo: tko će nas uvjeriti u nešto o čemu često slušamo kao o nečemu prevažnom, što je ustvari jedini temelj naše vjere? Petar kaže: Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih. Ni danas ne možemo ništa drugo reći nego da postoji samo taj jedan odgovor. On je toliko jednostavan i jasan: Krist je doista uskrsnuo!

Bog se ne nalazi u grobu, u mjestu smrti. On je živ, u vječnosti! Bog je živ i u životu svakog čovjeka koji je svjestan da nije moguće živjeti ako Krist nije uskrsnuo. Ovomu u prilog ide i rečenica iz evanđelja koja govori o vjeri u uskrsnuće: Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Povjerovao je jer je vidio nešto više od praznoga groba. Vidio je koliko je logično da je živ onaj koji je toliko ljubio ljude, koji je ušao u njihove živote i preobrazio ih.

Ako shvatimo poruku uskrsnuća, onda spoznajemo kako nebo nad zemljom nije sasvim zatvoreno. Nebo, nešto od te Božje svjetlosti prodire – najprije skromno pa sve snažnije – u naš život. Tada se u nama, bez obzira koliko teški i nepodnošljivi bili problemi koji nas pritišću, rađa radost. Tada mi, poput Marije Magdalene, Petra i Ivana postajemo pukotine kroz koje nebo gleda na zemlju i k njoj se spušta.

Da, mi znamo – Bog je živ. On je na našoj strani. Više nema poteškoća, nema niti jednog dijela života i svijeta u kojega ne bi mogla prodrijeti njegova svjetlost. Jednom će sve biti jasno, jednom će svako zlo biti poraženo jer znamo da On vlada čitavim svijetom. Od toga trenutka, ma koliko god ga svijet odbacivao, mi smo svjedoci Božje logike koja će zauvijek biti ista: Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim.

Slaveći Uskrs, iznova se učvrstimo u vjeri u Gospodinovo i naše uskrsnuće. Neka u našim ušima ponovno živo odjekne anđelova opomena: Što tražite živoga među mrtvima? Neka nam ona pomogne izići iz naših prostora patnja i žalosti, te nas otvori obzorima radosti i nade, i to one nade koja uklanja kamenje s grobova i bodri nas da naviještamo Radosnu vijest uskrsnuća, koja je kadra donijeti novi život i drugima.

Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

* * * * * * * * * *

Redakcija sajta Subotica.com želi srećan Vaskrs svim sugrađanima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Želimo svima da ga proslave u dobrom zdravlju, radosti, blagostanju i u krugu svojih najdražih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 5820
Povezane teme
Uskršnja čestitka Vaskrs Uskrs biskup Ivan Penzeš bogdan laban dragan stokin tivadar bunford
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.