• Pregleda: 3751

Čestitke povodom Vaskrsa

Čestitke povodom Vaskrsa

Uskrs / Vaskrs je najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedelje posle Velikog petka.

U prazničnoj čestitki gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford uputili su poruku svima koji slave Uskrs / Vaskrs po julijanskom kalendaru.

"Svim građanima Subotice koji proslavljaju Vaskrs upućujem najsrdačnije čestitke. Želim da radost ovog najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojim najbližima, u zdravlju i miru. Hristos vaskrse!" - poruka je gradonačelnika

"Svim građanima Subotice koji proslavljaju Vaskrs upućujem najsrdačnije čestitke. Želim da radost ovog najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojim najbližima, u zdravlju i miru. Hristos vaskrse! " - poručuje predsednik gradske skupštine

* * * * * * * * * *

Prezviter Dragan Stokin uputio je čestitiku za Vaskrs i osvrnuo se na sam značaj praznika.

Braćo i sestre,

Hristos je svojim dolaskom na ovaj svet uneo nove temelje pristupa prema našim životima. Hristos je postavio temelj nepropadljivosti i ovaj svet je preobrazio u svet koji vaskrsava iz smrti u život.

Ovozemaljske vrednosti koje su stvorene za večnost, gube se bez Boga kao temelja u našim životima i sve postaje besmisleno i povod za stropoštavanje onoga što je lepo. Želja za lepim postaje prost poriv a želja za uređenošću sistema postaje prosto, bezdušno računovodstvo koje pretvara ljudski život u bezdušnu i bezživotnu pustinju koja nije pogodno tlo da čovek počiva i da bude srećan.

Prisetimo se, braćo i sestre, onoga što je suštinsko i na ono što je temelj u našem životu, a to je Carstvo Gospodnje koje nas priziva i koje je Gospod za nas stvorio. Hristos je svojim dolaskom doneo jedan sveobuhvatni i sveprožimajući impuls ovome svetu i preobrazio ga iz sveta koji umire u svet koji vaskrsava.

Sa željom da ovaj komentar dopre do uma i srca svih ljudi na ovome svetu, čestitam praznik Hristovog vaskrsenja svim ljudima.

Hristos vaskrse!
Srećan praznik svima

* * * * * * * * * *

Čestitiku svim vernicima uputio je biskup subotički, Ivan Penzeš.

Kršćanska braćo i sestre!

Današnje prvo čitanje započinje konstatacijom koju Petar izriče na početku svoga govora: Vi znate što se događalo… Dakle, njegovi slušatelji znaju što se dogodilo. Time se i nama daje do znanja da je, kao odgovor na Božji poziv, ponajprije potrebno naučiti i znati ono što kršćanstvo doista jest. Osim odgovora srcem, potrebno je i razumom odgovoriti na Božji milosni poziv. Svakomu od nas danas valja ispitati savjest pod tim vidom i vidjeti koliko vremena i snage koristimo da bismo što kvalitetnije spoznali Isusovo evanđelje i spasenje koje nam je donio te otajstva što ih Crkva čuva i prenosi.

Najočitiji simbol Uskrsa je uskrsna svijeća koju smo u vazmenom bdijenju svečano upalili. Svijeća svojim svjetlom razgoni mrak. Molimo milosrdnog Boga da nam dade ustrajnosti i snage da svjetlom spoznaje razgonimo mrak neznanja i zabluda.

Uskrsnućem započinje nova etapa u povijesti spasenja. Krist nam je svojom smrću i uskrsnućem omogućio pristup u rajsko zajedništvo s Bogom. Imamo pristup Ocu, no hoćemo li doista Ocu i doći ovisi o tomu koliko u svom životu surađujemo s milošću Duha Svetoga i koliko nasljedujemo Isusa Krista koji je put, istina i život.

Nije dovoljno znati. Potrebno je ono što smo umom spoznali i srcem prihvatili doista i živjeti. Kršćanstvo nije teoretsko analiziranje ili besplodno nadmudrivanje, nego stil života koji nasljeduje Kristov primjer. Ako smo doista Kristovi, potrebno nam je životom to i posvjedočiti i težiti za onim što nam je Krist omogućio.

Jedna od najvećih napasti u našem duhovnom životu je duhovna tromost, odnosno duhovna lijenost. Kao da nam nedostaje snage da u zajedništvu s Crkvom sudjelujemo u euharistijskom slavlju svake nedjelje i blagdana. Kao da nam nedostaje snage da svjedočimo iz dana u dan svoje kršćansko opredjeljenje. Krštenjem nismo dobili samo otvoren pristup u rajsko zajedništvo s Bogom, nego i obavezu da budemo živi svjedoci Božje prisutnosti i dobrote.

Molimo Boga da uskrsna svijeća rasprši tamu naše malodušne mlakosti te da svjetlom vjere obasjani unesemo to svjetlo u cijeli svijet, posebno u one njegove dijelove koji su u mraku bijede, besmisla, očaja i izgubljenosti.

Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

* * * * * * * * * *

Redakcija sajta subotica.com želi srećan Vaskrs sugrađanima koji ga slave. Želimo svima da ga proslave u dobrom zdravlju, radosti, blagostanju i u krugu svojih najdražih.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

44
Dileri u mantijama Odgovori
Gospode podiluj!
666
Vaistinu
saša
Šta reći na ovaj komentar. Izjednačavati svo sveštenstvo sa dvojicom zalutalih je zaista sramotno. Da li na isti način treba "prozivati" sve lekare, pravnike, ekonomiste, inženjere ili bilo koju drugu profesiju zbog nedela pojedinih njihovih pripadnika. Delo nije počinio niko zbog pripadnosti bilo kojoj profesiji već čovek koji je takav kakav je. U svakom žitu ima kukolja.
Uvek u pravu Odgovori
Koliko se poštuje pravoslavni Vaskrs govori i 36 (za sada) negativnih ocena ove vesti. Dragi sugrađani napišite i komentare biće vam lakše kad iz sebe izbacite mržnju. Slobodno, neće vam biti prvi put.
jozo bubnjar
Subotica - tolerantan grad.... ahahahaha.
marija Odgovori
SRECAN I BLAGOSLOVEN VASRS SVIM LJUDIMA KOJI SLAVE !
HRISTOS VOSKRESE !
Katolik
Vaistinu voskrese.
srbenda iz backe topole Odgovori
Hristos Voskrse.. Braco nasa pravoslavna !!!
stormwatch
Vaistinu Voskrese!
Nedim Odgovori
Iz godine u godinu jedno te isto.Poslanice za Božić,za Novu godinu,Uskrs itd.Hoću li ja jednom videti tog Gradonačelnika da je van kancelarije i kafiranja i da obilazi grad i konstatuje da je ulica Matije Gubca koja je blizu centra prljava,da je Prozivka puna odpadaka da je Teslino naselje prljavo od smeća i papira.Konstatuje i naređuje akciju JKP čistoći da budu efikasniji.Kakvu korist imaju građani od funkcije Gradonačelnika????Neka pogleda svog kolegu iz Beograda,Maloga svugde se nađe i dogovara i vode bitku za čistiji višemilionski grad.Do god stranka određuje gradonačelnika nije dobro.Ono malo mesto po imenu Morohalom nema osvetljenja ali ni jedna kuća nije oštećena parolama tipa:džaba ste krečili i slično.Kod nas mnogo reči a malo dela.
saša
A kakve veze ima tvoj komentar sa vaskrsom?
Nikola Odgovori
Srećan Vam Uskrs pravoslavna braćo. Hristos Vaskrese! Mir s Vama!
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Господе подај љубави мрзитељима; мудрости и памети безумнима и тупавима; радости и среће обездушенима и пакоснима...Од таквих си пострадао Ти, од таквих страдамо ми. Нису народи сметња једни другима, нити је различитост повод за страдање и сукобе. Баш обрнуто. Њих узрокује оно што поменух као што беше у време Твога страдања, па и од почетка света. Да нема суманутих, скудоумних и озлојеђених мрзитеља, помраченог ума и душе, сви би били кадри да познају лепоту и сладост живота, а самим тим и да осете безмерну радост услед Спасења ког си нам Ти даровао. Христос васкрсе - радост донесе.
Progresivan
Tako je ove ovaj narod je bezobrazno ogorcen i mrziteljski treba da je stid vecinu posto ujedaju onu ruku sto ih hrani. Nista im nikad ne valjda pa cak ni nasa sveta crkva uzasno je to uzasno! Gde smo dosli. Nisam ni ja nekad dobar vernik al trudim se da budem sve od kad mi se 2010 godine na Bozic pojavio Hristos pred kapiom i rekao mi da se uzdam u buduceg nam vodju Precednika Vucica da ce na s on izvesti na pravi rajski put.
666
Evo ga opet...
saša
Oče Dragane džaba slaboumnima, tupavima, mrziteljima i inima objašnjavati. Oni da mogu spoznati čovekoljublje, solidarnost, žrtvovanje za druge i sebe ne bi bili takvi kakvi su. Znam ja da je vaša dužnost da svima njima ukažete da greše i da ih vratite spoznaji svega onoga što ljudski životni vek čini lepšim, onoga što su prave vrednosti ali pojedincima definitivno nema pomoći. Mada, na osnovu silnih minusa koje dobiste i Vi i uopšte ova vest možda i nije reč o pojedincima. Šta je to u ljudskom biću što kod njega budi ono neljudsko, zlobu, mržnju? Da je neko uspeo da da odgovor na ovo pitanje i ovaj svet, u kome smo mi samo prolaznici, bi bio sigurno lepši. Hristos voskrese-vaistinu voskrese.
SVAŠTA
Počeli ste da koristite rečnik primitivaca, pominjete mrzitelje i tupave. Čini se da ste podlegli "novim vrednostima". Uzgred, upravo su narodi smetnja jedni drugima i upravo je različitost povod za stradanje i sukobe. Nema ratova za teritorije i resurse bez različitosti po verskom, nacionalnom i svakom drugom osnovu. Nemoralno je da držite predavanje dok Vam Crkva posrće pred iskušenjima. Njenu moralnost iz novije istorije delim na onu pre i onu posle Pavla. Irinija (obojicu) smatram štetnim. Ali, Crkvi su potrebne ovce, pardon, stado.
saša
@SVAŠTA
Dobar ti nick. Baš svašta. Kako se samo brzo prepoznaju oni o kojima govori otac Dragan. Ja zbog hrišćanskog praznika neću napisati sve što mislim o tvom komentaru. Zamolio bih te samo da odeš na internet i pročitaš nešto o sudbini 2300 stanovnika sela Budimci u Slavoniji, ali i o njihovim komšijama u selu Poganovci. Kakav su tamo zločin počinili svećenici Sidonije Šulc i Marić, a sve pozivajući se na svoju veru i crkvu.O tome je pisao i zvanično glasilo biskupije, čini mi se "Karlovački list" ili "glasnik" u broju 38. iz 1941. Na žalost takvih je zločina bilo na tisuće u NDH, pa u skladu sa rečima presvetog patrijarha Pavla, koji je širio ljubav i oprost, nikome ne pada na pamet da vređa ceo hrvatski narod ili njegovu crkvu i sveštenstvo kako ti to neosnovano činiš. U srpskoj pravoslavnoj crkvi takvih primera masovnih zločinaca nema. Na kraju zločinci iz Budimaca i Poganovaca su samo delić.
SVAŠTA!
@SAŠA

Da biste sa mnom mogli da polemišete uslov je da me poštujete, a to ne činite već svojim načinom obraćanja. Nemam ja ništa od sudbine 2.300 stanovnika sela Budimci u Slavoniji niti od njihovih komšija iz sela Poganovci. Moja sudbina je gorka i teška od "mojih" Srba i "mojih" pravoslavaca, a priznaćete da je to daleko teže jer je lično. I Vi ste deo tih "velikih" Srba i vernika, jednako me smatrate lošim, a da o meni ne znate apsolutno ništa. Ni ko sam, ni šta sam Ne znate koliko sam pomagao Srbiji, Srbima, Crkvi i pravoslavcima. Ali zato udarate po meni. Ko će koga...
saša
@SVAŠTA
Ne poznam ja Vas, to je tačno, ali sam u vašim komentarima prepoznao ono o čemu je govorio otac Dragan. Za razliku od Vas ja svaku masovnu nesreću mog i tuđeg naroda doživljavam kao svoju. Zašto? Zato što sam hrišćanin, čovekoljubac i ne živim u ubeđenju da je neko loš zato što nije moje vere i nacionalnosti. To što me posebno pogađa nesreća mog naroda je sasvim normalno, nećete mi valjda to zameriti. Ja neću da budem "dobar"Srbin tako što ću kritikovati i pljuvati po svemu što je srpsko. Isto tako mislim da je zadatak svakog pojedinca da širi ono što je najbolje u njegovom narodu i veri, a Patrijarh Pavle je upravo to činio. Vi svojim primerom i komentarima činite upravo suprotno.. Dokazujete da ljude treba deliti na dobre i loše a ne po tome kojoj konfesiji ili narodu pripadaju. Na sve što ste (ako ste svaka vam čast) uradili za Srbe i njihovu crkvu hvala Vam, ali ste Vašim komentarom pokazali da to niste činili iskreno i od srca jer pljujete po najplemenitijem Srbinu.
Mare
Ljubav ljudima treba da usade njihovi roditelji. Mudrost i pamet da im podare ucitelji, nastavnici, profesori,... Radost i srecu njihovi prijatelji i clanovi porodice.
Nema Bog nikakve veze sa tim...
stormwatch Odgovori
Hristos Voskrese!
pitbull Odgovori
Svima pravoslavnim vernicima zelim Sretan uskrs! Hristos Voskrese. ( Inace Katolik!)
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Захваљујем се на честиткама у име суботичких, православних верника, свештеника и у своје лично име. Посебно ме радују честитке неправославних. То пројављује чињеницу да у Суботици ипак има више људи који не дозвољавају да се попут коња, паса и осталих животиња сведу на пасмине и расе, сврстане у крда и чопоре из којих реже на све што је туђе.
svašta
Da li znate koliko je nas pravoslavaca iz te "naše" Subotice otišlo iz "pravoslavne" Srbije od silne "ljubavi", "brige" i "zaštite" koju smo imali od Crkve? Lično sam i decenijama pomagao SPC i to mi se obilo o glavu. Eto, i sada su mi (kao jednom od komentatora kojima se "blagorečivo" obraćate) upućene Vaše reči da sam mrzitelj, bezuman, tupav, obezdušen, pakosan, sumanut, skudouman, ozlojeđen mrzitelj, pomračenog uma i duše i poput konja, pasa i ostalih životinja sveden na pasminu i rasu, svrstan u krdo i čopor iz kojih režim na sve što je tuđe. Alaj Vam je rečnik i odnos, i to na Vaskrs!
panonski čamac
Ajde tišina tamo. Gde ste vi popovi i sveštenici bili devedesetih kada se pozivalo na klanje? Blagosiljali ste krvoločne budale, eto šta, a sad kao ljubav i vera, ovo ono. Bežite u vaše odaje i skupljajte donacije za crkve preko belih uplatnica, barem tako ljudi neće izgubiti život zbog vas. Hristos Vaskrese, i to isti taj Isus koji bi vam svakome opalio po vaspitnu kada bi video kako se ponašate.
Nedim Odgovori
saši@ Da li ti želiš da Uskrs proslavljaš u čistom okruženju ili u prljavom???Čoveče Subotica je prljava čak iz zgrada bacaju sa teresa odpadke iako ima tunel i lift da smeće odnese u kontejner.Ja sam 69 godina i znaš šta sam od Mađara ovde naučio lekciju o higjeni,čistoći,vozio sam kola do Horgša nigde ispred kuća papira,ljudi rade ,čiste ustaju ujutro.U Mađarskoj nigde parole na kućama ,u čemu je razlika između njih i nas??????Disciplinovani i vredni,doduše svi se izjašnjavaju kao Mađari a kod nas konglomerat ,dobro neka je i to ali da grad bude čist?Kako može meni jedan čovek iz Berana da priča o čistoći grada?Mi smo za njih ovde Pariz.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Можда је бесмислено на Свашта одговарати, али истине ради (Истине која спасава) како је Саша рекао то чиним. Дакле када сам употребио израз тупави мрзитељи за националисте, употребио сам термин и квалификацију "примитивца" Николаја Берђајева (ко не верује нека прочита књигу "Судбина човека у савременом свету" ). И даље тврдим, нису повод разлике за сукобе међу људима и народима , него нељудски пориви у њима. Завист, похлепа, егоцензризам...
666
Koliko Svasta da uplati za oprost grehova?!
SVAŠTA!
Zanimljivi su ishodi dijaloga kada se na argumente odgovara prekidom sa obrazloženjem "možda je besmisleno odgovarati". Što se "istine koja spašava" tiče ja sam upravo zbog toga stradao. Svetom vladaju neljudi, a laž je jedno od sredstava kojim to čine. Razlike su još jedno. Kako god, ostaje mi bolna uspomena na sve lepe, ali prazne, priče "mojih", Srbije i SPC. Izdaja je, istorija svedoči, ono što im najbolje ide od ruke.
saša
@SVAŠTA
Čitajući dalje Vaše komentare videh da ste navodno pravoslavac. Ako je tako to je samo dokaz da u svakom narodu i veri ima samo dobrih i loših ljudi. Zašto pa zato što svako davanje ne podrazumeva a priori da vam se to mora i vratiti. Ja kada dajem dajem zato što mislim da je to drugima potrebno a ne tražim ništa za uzvrat.
sofi
@666
U pravoslavlju se grehovi ne mogu oprostiti novčanom uplatom.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Ево и господина панонског чамца да опет нешто паметно и толерантно прожубори, да би на крају кад се кроз дужу полемику покаже, да потпада под неке овде помињане квалификације, закука, како је однос према њему и њему сличнима квинтесенција нетолеранције. Овога пута неће тако бити. Немам намеру, а ни могућности да трошим времена и енергије. Нека вам је свима Богом просто. Ко шта ради себи ради. Ко има уши да чује, чуо је; ко има очи да види, видео је; ко има разума и разборитости разумео је...
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Сад сам водео да се Свашта нашао међу коњима, тупавцима, мрзитељима... Драги Свашта, ја те ни једном нисам тамо сместио, нити сам те у коментарима где су кориштени поменути термини који врло лепо осликавају и карактеришу неке појаве у друштву помињао у било ком смислу. Говорио сам уопштемо, а ко те је довео у везу са тим коментарима, не знам. Ишчитај све коментаре, па закључи сам. Још једном желим ти све најбоље и срећан Празник. ПС Пошто кажеш да си православац.
SVAŠTA!
Problem crkve je što su joj osnove demagogija i vera u nju. Meni su osnov činjenice, fakti, dakle upravo ta Vaša "istina koja spašava". Ona zbog koje je crkva nekada spaljivala na lomači. Vi, umesto spaljivanja, počinjete da vrdate, da se izvlačite, prekidate komunikaciju i poručujete da još jednom iščitam komentare i sam zaključim. Moj zaključak je davno donet na osnovu dȇla a ona su u suprotnosti sa pričama. Cenim jedino dela. Uostalom, samo se ona i računaju.
SVAŠTA! Odgovori
@SAŠA

Da Vam nacrtam, možda tako shvatite. To Vaše davanje je parazitima dobro dok traje, uporedo sa tim Vam i otimaju na različite načine, najčešće protivpravno. Sud u Strazburu je zatrpan predstavkama iz Srbije o povredama ljudskih prava. Država i Crkva su paraziti, ništa ne stvaraju a žele da imaju i da žive što duže. Na protivnike toga nasrću verbalno i fizički.

"Bogu hvala, vek i po proživeh u radu i sreći. Slutim da mi je vreme umirati pa ovo govorim u pero mom prijatelju advokatu Miliću, jer u vas deco, sve zajedno, nemam nimalo poverenja. Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti. Što se tiče moje imovine, a to vas najviše zanima, mogu vam saopštiti sledeće: Svu svoju imovinu, pokretnu i nepokretnu ostavljam samom sebi.

Pantelija"
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Свашта твоја бујна машта, уради свашта. Факти су чињенице. Оно што је написано (у вези вређања и невређања) на шта те упућујем су чињенице. Као што је чињеница да благослов Божији јесте једино исправан тлоцрт земном животу. Не лажи, не кради, буди чоивек, а не нечове... је благослов. Они који живе по благослову су Црква...
SVAŠTA!
Moja mašta? Pa ko mašta!? Da li je Bog činjenica? Ili samo mašta i vera u nju. Bez činjenica, fakata, dokaza. Nemojte, molim Vas. Ne zakopčavamo se svi na leđa.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Апропо Божијег непостојања. У једном свом коментару Лав Шестов се осврнуо на философију Џона Мила, назвавши је вером у последицу без узрока
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Нажалост, послрдњи мој коментар није до краја објављен. Шта се десило не знам. Крај је био цитат Светог Аве Јустина који гласи: „Кога има ако Христа Бога нема?„ с обзиром да је људски живот, по речима Исидоре Секулић, која је цитирала неког норвешког писца, као писање по води. Док га пишеш,он се брише. Читава историја је запис на леду. Док је леда биће записаног. Дакле ако Бога нема, све је ефемерни привид и узалудна мука.
Foxdie
Без намере за провокацијом Вам постављам питање: па шта ако је све узалудна мука?
Свештеник Драган Стокин Odgovori
FOXDIE, ни ја одговором не понижавам, нити зло призивам. Дакле, могао бих јасно и кратко одговарим речима: кад будеш спознао, само ће ти се казати. Али ћу ипак покушати да ти дочарам сликовито. Замисли: роди ти се дете, волиш га колико се дете воли (више од живота). Воли и оно тебе органски, свим својим бићем, како иначе деца воле своје родитеље. Дете у 5. години падне, удари ногу или руку, ти ништа, добро, љуби тата проћи ће. Мећутим, прође недеља, две... не пролази. Одведеш га код лекара и они констатују малигну промену која, за пар година тешке борбе и муке, доведе до смрти твога детета. Детета које те до последњег момента гледа својим мученичким, невиним окицама, пуним наде да ће мама, тата, доктори помоћи да се коначно зло не деси. Хоћеш ли у оваквим околностима и при оваквом искуству поставити питање какво си ми поставио? Ово је пример који даје јасан контраст за стварање слике о ситуацији у којој се сви налазе. Сви умиру и свакоме умиру најдражи. Ако Бога нема, зло царује.
Foxdie
Хвала лепо на одговору, могло би се, примећујем, на ову тему разговарати, но сматрам да Интернет није најпогодније место, поготово не коментар секција на сајту. Да ли је могуће контактирати вас негде? Можете ли издвојити 30 минута за разговор? Можда да вас посетим у цркви? Хвала, пријатан дан Вам желим.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Може кад хоћеш. Мој број је 0641271976.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.