Komentara: 44
Pregleda: 6707

Čestitke povodom Vaskrsa

06.04.2018. u 11:13h > 12:57
Izvor: Subotica.com
Čestitke povodom Vaskrsa

Uskrs / Vaskrs je najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedelje posle Velikog petka.

U prazničnoj čestitki gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford uputili su poruku svima koji slave Uskrs / Vaskrs po julijanskom kalendaru.

"Svim građanima Subotice koji proslavljaju Vaskrs upućujem najsrdačnije čestitke. Želim da radost ovog najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojim najbližima, u zdravlju i miru. Hristos vaskrse!" - poruka je gradonačelnika

"Svim građanima Subotice koji proslavljaju Vaskrs upućujem najsrdačnije čestitke. Želim da radost ovog najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojim najbližima, u zdravlju i miru. Hristos vaskrse! " - poručuje predsednik gradske skupštine

* * * * * * * * * *

Prezviter Dragan Stokin uputio je čestitiku za Vaskrs i osvrnuo se na sam značaj praznika.

Čestitke povodom Vaskrsa

Braćo i sestre,

Hristos je svojim dolaskom na ovaj svet uneo nove temelje pristupa prema našim životima. Hristos je postavio temelj nepropadljivosti i ovaj svet je preobrazio u svet koji vaskrsava iz smrti u život.

Ovozemaljske vrednosti koje su stvorene za večnost, gube se bez Boga kao temelja u našim životima i sve postaje besmisleno i povod za stropoštavanje onoga što je lepo. Želja za lepim postaje prost poriv a želja za uređenošću sistema postaje prosto, bezdušno računovodstvo koje pretvara ljudski život u bezdušnu i bezživotnu pustinju koja nije pogodno tlo da čovek počiva i da bude srećan.

Prisetimo se, braćo i sestre, onoga što je suštinsko i na ono što je temelj u našem životu, a to je Carstvo Gospodnje koje nas priziva i koje je Gospod za nas stvorio. Hristos je svojim dolaskom doneo jedan sveobuhvatni i sveprožimajući impuls ovome svetu i preobrazio ga iz sveta koji umire u svet koji vaskrsava.

Sa željom da ovaj komentar dopre do uma i srca svih ljudi na ovome svetu, čestitam praznik Hristovog vaskrsenja svim ljudima.

Hristos vaskrse!
Srećan praznik svima

* * * * * * * * * *

Čestitiku svim vernicima uputio je biskup subotički, Ivan Penzeš.

Čestitke povodom Vaskrsa

Kršćanska braćo i sestre!

Današnje prvo čitanje započinje konstatacijom koju Petar izriče na početku svoga govora: Vi znate što se događalo… Dakle, njegovi slušatelji znaju što se dogodilo. Time se i nama daje do znanja da je, kao odgovor na Božji poziv, ponajprije potrebno naučiti i znati ono što kršćanstvo doista jest. Osim odgovora srcem, potrebno je i razumom odgovoriti na Božji milosni poziv. Svakomu od nas danas valja ispitati savjest pod tim vidom i vidjeti koliko vremena i snage koristimo da bismo što kvalitetnije spoznali Isusovo evanđelje i spasenje koje nam je donio te otajstva što ih Crkva čuva i prenosi.

Najočitiji simbol Uskrsa je uskrsna svijeća koju smo u vazmenom bdijenju svečano upalili. Svijeća svojim svjetlom razgoni mrak. Molimo milosrdnog Boga da nam dade ustrajnosti i snage da svjetlom spoznaje razgonimo mrak neznanja i zabluda.

Uskrsnućem započinje nova etapa u povijesti spasenja. Krist nam je svojom smrću i uskrsnućem omogućio pristup u rajsko zajedništvo s Bogom. Imamo pristup Ocu, no hoćemo li doista Ocu i doći ovisi o tomu koliko u svom životu surađujemo s milošću Duha Svetoga i koliko nasljedujemo Isusa Krista koji je put, istina i život.

Nije dovoljno znati. Potrebno je ono što smo umom spoznali i srcem prihvatili doista i živjeti. Kršćanstvo nije teoretsko analiziranje ili besplodno nadmudrivanje, nego stil života koji nasljeduje Kristov primjer. Ako smo doista Kristovi, potrebno nam je životom to i posvjedočiti i težiti za onim što nam je Krist omogućio.

Jedna od najvećih napasti u našem duhovnom životu je duhovna tromost, odnosno duhovna lijenost. Kao da nam nedostaje snage da u zajedništvu s Crkvom sudjelujemo u euharistijskom slavlju svake nedjelje i blagdana. Kao da nam nedostaje snage da svjedočimo iz dana u dan svoje kršćansko opredjeljenje. Krštenjem nismo dobili samo otvoren pristup u rajsko zajedništvo s Bogom, nego i obavezu da budemo živi svjedoci Božje prisutnosti i dobrote.

Molimo Boga da uskrsna svijeća rasprši tamu naše malodušne mlakosti te da svjetlom vjere obasjani unesemo to svjetlo u cijeli svijet, posebno u one njegove dijelove koji su u mraku bijede, besmisla, očaja i izgubljenosti.

Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

* * * * * * * * * *

Redakcija sajta subotica.com želi srećan Vaskrs sugrađanima koji ga slave. Želimo svima da ga proslave u dobrom zdravlju, radosti, blagostanju i u krugu svojih najdražih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 nedelju
Komentara: 44
Pregleda: 6707
Povezane teme

Vaskrs

Uskrs

subotička biskupija

biskup Ivan Penzeš

bogdan laban

dragan stokin

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.