Komentara: 3
Pregleda: 4626

Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

21.04.2019. u 09:50h
Izvor: Subotica.com
Vernici koji obeležavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju ovaj najveći hrišćanski praznik, Hristovo uskrsnuće, a tim povodom usledile su poruke predstavnika grada, katoličke i pravoslavne crkve.
Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Uskrs je najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedelje posle Velikog petka.

U prazničnoj čestitki gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford uputili su poruku svima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

"Upućujem srdačne čestitke svim građanima Subotice koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru. Želim vam da najveći hrišćanski praznik provedete u krugu svojih najdražih, u dobrom zdravlju, miru i ljubavi." - poruka je gradonačelnika

"Slaveći Hristovo uskrsnuće, blagoslovene uskršnje praznike, mnoštvo blagoslova i porodičnog mira, želim svim dragim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru." - poručuje  predsednik gradske skupštine

* * * * * * * * * *

Prezviter Dragan Stokin uputio je čestitiku za Uskrs.

Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Svoj drago braće i sestrama, hrišćanima koji svalve Vaskrs po gligorijanskom kalendaru, želim u svoje lično ime, ali i u ime svog Episkopa, bratije i crkve kojoj pripadam, da čestitam ovaj radostan praznik.

* * * * * * * * * *

Čestitiku svim vernicima uputio je biskup subotički, Ivan Penzeš.

Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Kršćanska braćo i sestre!

Nije li čudno da se neprestano pitamo: tko će nas uvjeriti u nešto o čemu često slušamo kao o nečemu prevažnom, što je ustvari jedini temelj naše vjere? Petar kaže: Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih. Ni danas ne možemo ništa drugo reći nego da postoji samo taj jedan odgovor. On je toliko jednostavan i jasan: Krist je doista uskrsnuo!

Bog se ne nalazi u grobu, u mjestu smrti. On je živ, u vječnosti! Bog je živ i u životu svakog čovjeka koji je svjestan da nije moguće živjeti ako Krist nije uskrsnuo. Ovomu u prilog ide i rečenica iz evanđelja koja govori o vjeri u uskrsnuće: Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Povjerovao je jer je vidio nešto više od praznoga groba. Vidio je koliko je logično da je živ onaj koji je toliko ljubio ljude, koji je ušao u njihove živote i preobrazio ih.

Ako shvatimo poruku uskrsnuća, onda spoznajemo kako nebo nad zemljom nije sasvim zatvoreno. Nebo, nešto od te Božje svjetlosti prodire – najprije skromno pa sve snažnije – u naš život. Tada se u nama, bez obzira koliko teški i nepodnošljivi bili problemi koji nas pritišću, rađa radost. Tada mi, poput Marije Magdalene, Petra i Ivana postajemo pukotine kroz koje nebo gleda na zemlju i k njoj se spušta.

Da, mi znamo – Bog je živ. On je na našoj strani. Više nema poteškoća, nema niti jednog dijela života i svijeta u kojega ne bi mogla prodrijeti njegova svjetlost. Jednom će sve biti jasno, jednom će svako zlo biti poraženo jer znamo da On vlada čitavim svijetom. Od toga trenutka, ma koliko god ga svijet odbacivao, mi smo svjedoci Božje logike koja će zauvijek biti ista: Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim.

Slaveći Uskrs, iznova se učvrstimo u vjeri u Gospodinovo i naše uskrsnuće. Neka u našim ušima ponovno živo odjekne anđelova opomena: Što tražite živoga među mrtvima? Neka nam ona pomogne izići iz naših prostora patnja i žalosti, te nas otvori obzorima radosti i nade, i to one nade koja uklanja kamenje s grobova i bodri nas da naviještamo Radosnu vijest uskrsnuća, koja je kadra donijeti novi život i drugima.

Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

* * * * * * * * * *

Redakcija sajta subotica.com želi srećan Uskrs svim sugrađanima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru. Želimo svima da ga proslave u dobrom zdravlju, radosti, blagostanju i u krugu svojih najdražih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4626
Povezane teme

Uskrs

biskup Ivan Penzeš

bogdan laban

dragan stokin

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.