Komentara: 2
Pregleda: 6442

Česte promene vremena najteže podnose kardiovaskularni bolesnici

11.08.2016. u 17:35h
Izvor: Subotica.com
Nagle vremenske promene su prema rečima lekara ozbiljan fiziološki stres na koji organizam pokušava da se prilagodi, te se kod gotovo polovine populacije javljaju različite tegobe.
Česte promene vremena najteže podnose kardiovaskularni bolesnici

Najugroženiji su hipertoničari, jer temperaturne oscilacije često dovode do naglog skoka krvnog pritiska. Prema rečima PR-a Doma zdravlja, dr Mihaele Budimski, najveći broj poziva Službi za hitnu medicinsku pomoć upućuju kardiovaskularni i plućni bolesnici.

- Kada dođe do naglog pada u temperaturi vazduha, češće nam se obraćaju hronični pacijenti kod kojih dolazi do pogoršanja simptoma osnovne bolesti. Obično su to kardiovaskularni bolesnici koji se javljaju usled pojave bola u grudima. Promena vremena ne prija ni astmatičarima, a dolazi i do izraženijeg javljanja reumatskih tegoba. Savet hroničnim pacijentima je da pokušaju da smanje fizički napor, kao i da redovno uzimaju terapiju koju im je propisao izabrani lekar. Potrebno je da se povede računa i o pravilnoj ishrani kao i adekvatnom odevanju - kaže dr Budimski.

Lekari dodaju da ni zdrave osobe nisu imune na atmosferske promene, te da nije retko da se kod nekih građana javlja umor, vrtoglavica i promena raspoloženja.

- Kod zdravog dela populacije mogu se javiti vrlo neprijatni simptomi, poput ubrzanog lupanja srca, uznemirenosti, umora i pospanosti - dodaje dr Budimski.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6442

Povezana vest

Povezane teme

mihaela budimski

kardiovaskularne bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.