Komentara: 0
Pregleda: 2356

Centralna manifestacija Dužijance održaće se 8. avgusta

30.07.2010. u 13:31h
Izvor: RTV Yueco
Centralna manifestacija Dužijance održaće se 8. avgusta

Glavna manifestacija Dužijance, svečanosti kojom se u Subotici obeležava kraj žetvenih radova održaće se osmog avgusta.Ove godine obeležava se 100-ta Dužijanca, pod sloganom „Dužijanca, 100 godina zahvale“.Dužijanca je običaj ovdašnjih naroda kojim se obeležava završetak žetve i po tradiciji slavi pravljenje novog hleba i zahvalnosti Bogu za dobar rod pšenice. Prekretnicu u obeležavanju Dužijance čini 1911.godina kada je monsinjor Blaško Rajić, župnik crkve Svetog Roka u Subotici porodično slavlje preneo i u crkvu. Obeležavanje Dužijance počinje u proleće davanjem blagoslova žitu,a nastavlja se takmičenjem kosača, izložbama radova u tehnici slame, nastupom folklornih grupa da bi se tradicionalno završila predajom hleba gradonačelniku, koji ga okreće na četiri strane grada u znak zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje. Centralna manifestacija Dužijance ove godine se obeležava u nedelju, osmog avgusta.U 8 i 30 časova je predviđen doček kardinala Vinka Puljića i biskupa Ivana Penzeša ispred crkve svetog Roka. U 8 i 45 održaće se blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice, 10 sveta misa zahvalnica u katedrali bazilici svete Terezije, zatim u 11 i 30 časova svečana povorka do Trga slobode gde će se predati hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku. U sredu u Velikoj većnici gradske kuće od 19 časova biće predstavljena knjiga „100 bandaša i bandašica“.Autor knjige je Grgo Piuković, a izdao je Katolički institut „Ivan Antunović“.

Dužijanca svake godine postaje sve više gradska manifestacija koja okuplja na hiljade Subotičana i gostiju koji svake godine, u vreme njenog obeležavanja, posećuju naš grad.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2356
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.