Komentara: 0
Pregleda: 1741

Čehovljeve "Tri sestre" pred subotičkom publikom

14.09.2021. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Čehovljeve "Tri sestre" pred subotičkom publikom

Ansambl Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici u novu sezonu ulazi premijerom predstave „Tri sestre“  u režiji Abe Šebešćen.  Čuveno Čehovljevo delo, koje se radi po prevodu Dežea Kostolanjija, na sceni „Jadran“  biće u petak, 17. septembra.

- Zahvaljujem se umetničkoj dikrektorki Petroneli Kremenci na sjajnoj sezoni koja nas očekuje. Neke predstave smo revidirali, neke koje su bile manje gledane ove sezone se neće igrati a one koje je publika volela biće na repertoru. Ukoliko sezona bude kao prošla, a nema razloga da ne bude, verujem da će publika uživati – najavljuje Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta. – I dalje ne možemo da primimo celu salu, već samo trećina mesta sme da bude popunjena, publika mora da bude sa maskama.

Čehovljeve "Tri sestre" pred subotičkom publikomPo rečima reditelja Abe Šebešćenа, koji već treći put sarađuje sa  subotičkim ansamblom, predstava govori o traganju za srećom.

- Ovo je svetski klasik, koji obrađuje život tri sestre, kao i teme samoće koja ne prolazi, prolaznosti vremena i druge teške teme koje su prisutne u svakom vremenu – ističe reditelj. – Tokom ovih proba postavljali smo pitanje da li vreme prolazi pored nas ili mi prolazimo pored tog vremena. Zašto smo često skloni tome da se vraćamo u prošlost i patimo za tim vremenima i zašto budućnost zamišljamo lepšom nego što je, umesto da živimo u sadašnjosti i ostvarimo sreću. Četiri glavna lika se večito bore između prošlosti i budućnosti i kad tad će morati da se suoče sa tim da će u sadašnjosti morati da donesu odluke koje su im od životne važnosti. Vreme se pojavljuje kroz akustiku i celu scenografiju. Nadam se da ćemo na kraju predstave svi izaći kao pobednici a za to je važno da sreću ne tražimo u okolini nego da je crpimo iz nas samih.

U glavnim ulogama su Ervin Palfi, Žofia Mađar, Žuža Kalmar, Čila Pamer, Dina Dedović Tomić, Atila Barat... Za scenografiju je zadužena Beata Šoš, kostime Rebeka Kathazi, kompozitor je Tibor Cari-Baco.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1741
Povezane teme

drama na mađarskom jeziku

miloš nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.