• Pregleda: 9690

Buvljak vraćaju pod okrilje Subotice

Buvljak vraćaju pod okrilje Subotice

Posle poništavanja neuspele privatizacije Akcionarskog društva „Tržnica“, u čijem okviru posluje i subotički buvljak, uprava, zaposleni i oko 1.500 zakupaca tezgi i prodavaca na platou, s nestrpljenjem očekuju odluku Vlade Srbije o statusu jedne od najpoznatijih pijaca u ovom delu Evrope. U „Tržnici“ je juče potpisan i kolektivni ugovor između sindikata i poslodavca, a prema rečima Dejana Zvekića, privremenog zastupnika 70 odsto državnog kapitala, rešavanje statusnih i operativnih problema i izazova traje dve godine.

- Kupoprodajni ugovor je raskinut u aprilu 2009. godine i tada smo preuzeli vruć krompir pokušavajući da dovedemo u red preduzeće, vratimo imovinu koja je po odluci Agencije za privatizaciju bila nepravedno oduzeta i smanjimo finansijske obaveze. Zadali smo sebi zadatak da niko neće biti otpušten, da neće biti povećana naplata zakupa tezgi i da celokupni uspeh preduzeća bude bolji što je izgledalo nemoguće. Uspeli smo posle dve godine, čak je izgrađena nova upravna zgrada i što je najvažnije poboljšani su uslovi rada na buvljaku - kaže Dejan Zvekić.

Kako prenosi dnevni list "Blic", dopis u kome se predlaže da Gradska uprava Subotice dobije upravljačka prava nad „Tržnicom“, odnosno buvljakom, poslat je u decembru prošle godine Agenciji za privatizaciju i nadležnim ministarstvima. Dejan Zvekić se nada da će na osnovu dosadašnjih pozitivnih reakcija i odgovor Vlade biti pozitivan.

- Nadamo se da ćemo uspeti, ali ne bi trebalo previše unapred predviđati budućnost - kaže Zvekić.

Za direktora „Tržnice“ Zorana Markovića najvažnije je bilo da se sačuva kapital društva i firma dovede u poziciju da bude spremna za novog vlasnika. On kaže da buvljak dobro posluje i da uz pomoć Gradske uprave ima šanse da preraste u komunalno preduzeće.

- To bi bilo dobro za Suboticu, jer je buvljak ponovo socijalni ventil građana. Radeći na poboljšanju uslova i rešavanju svih problema uvek se transformišemo u krajnjeg kupca i pokušavamo da uvidimo šta je njemu potrebno kada dođe na robnu pijacu. Uradili smo tekuće investicije, pa je u svim našim objektima grejanje zamenjeno štedljivom klimom i na buvljaku je sada više reda. Pri ulasku automobilom nema čekanja, a vodimo računa i o broju ljudi na pijaci da bismo imali visok nivo bezbednosti svih građana - kaže Zoran Marković i dodaje da ima puno planova koje će realizovati čim se reši status preduzeća.

Privremeni zastupnik u „Tržnici“ i sadašnji status podrazumevaju da imovina ne sme znatno da se povećava ili smanjuje i da je to moguće samo uz posebne saglasnosti, zbog čega je važno da konačna odluka o statusu bude što pre doneta.

Predsednik Sindikata „Tržnice“ Ištvan Boja kaže da su svi zaposleni zadovoljni kolektivnim ugovorom koji potpredsednik Samostalnog gradskog sindikata Ištvan Huđi ocenjuje kao “najbolji u gradu”. Boja kaže da za vreme privatizacije, na sreću, nije izgubljeno puno, te da prilikom vraćanja imovine nije bilo većih problema.

Biljana Vučković
Izvor: Blic

povezane teme

3
ledenjak Odgovori
Pa sigurno da su zaposleni zadovoljni Obični naplaćivači imaju veću platu nego doktori a stručna sprema im je katastrofalna mogu misliti kolike su tek onima iznad njih . Naravno toga nebi bilo da tržnica nije jedan veliki plutokrata a to se neće tako lako promeniti jer politika živi od njih .
Lenin Odgovori
... za vreme privatizacije, na sreću, nije izgubljeno puno, te da prilikom vraćanja imovine nije bilo većih problema.
Taktički gledano:dali su čoveku u zajam firmu da zaradi par stotinu hiljada eurića.To što su par godina gledali u nebo nema veze.
bunjevac Odgovori
Lenin ukapirao sam ja šta si tio napisati, tj šta ti odgrizli od teksta. Tržnica je zlatna koka, iz koje ovi mandovi vade novce za sve i svašta. Mislim da znate zašto ovi na vlasti imaje uveknovaca kad niko nema. Uostalom zna se , samo se sele ko bumbar od cveta do veta dok ga ne isuše. Čas su na Toplani pa u Tržnici a kad ojade i to malo što ima onda će digod drugde.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.