Komentara: 3
Pregleda: 10395

Buvljak vraćaju pod okrilje Subotice

13.04.2011. u 12:39h
Izvor: Blic
Buvljak vraćaju pod okrilje Subotice

Posle poništavanja neuspele privatizacije Akcionarskog društva „Tržnica“, u čijem okviru posluje i subotički buvljak, uprava, zaposleni i oko 1.500 zakupaca tezgi i prodavaca na platou, s nestrpljenjem očekuju odluku Vlade Srbije o statusu jedne od najpoznatijih pijaca u ovom delu Evrope. U „Tržnici“ je juče potpisan i kolektivni ugovor između sindikata i poslodavca, a prema rečima Dejana Zvekića, privremenog zastupnika 70 odsto državnog kapitala, rešavanje statusnih i operativnih problema i izazova traje dve godine.

- Kupoprodajni ugovor je raskinut u aprilu 2009. godine i tada smo preuzeli vruć krompir pokušavajući da dovedemo u red preduzeće, vratimo imovinu koja je po odluci Agencije za privatizaciju bila nepravedno oduzeta i smanjimo finansijske obaveze. Zadali smo sebi zadatak da niko neće biti otpušten, da neće biti povećana naplata zakupa tezgi i da celokupni uspeh preduzeća bude bolji što je izgledalo nemoguće. Uspeli smo posle dve godine, čak je izgrađena nova upravna zgrada i što je najvažnije poboljšani su uslovi rada na buvljaku - kaže Dejan Zvekić.

Kako prenosi dnevni list "Blic", dopis u kome se predlaže da Gradska uprava Subotice dobije upravljačka prava nad „Tržnicom“, odnosno buvljakom, poslat je u decembru prošle godine Agenciji za privatizaciju i nadležnim ministarstvima. Dejan Zvekić se nada da će na osnovu dosadašnjih pozitivnih reakcija i odgovor Vlade biti pozitivan.

- Nadamo se da ćemo uspeti, ali ne bi trebalo previše unapred predviđati budućnost - kaže Zvekić.

Za direktora „Tržnice“ Zorana Markovića najvažnije je bilo da se sačuva kapital društva i firma dovede u poziciju da bude spremna za novog vlasnika. On kaže da buvljak dobro posluje i da uz pomoć Gradske uprave ima šanse da preraste u komunalno preduzeće.

- To bi bilo dobro za Suboticu, jer je buvljak ponovo socijalni ventil građana. Radeći na poboljšanju uslova i rešavanju svih problema uvek se transformišemo u krajnjeg kupca i pokušavamo da uvidimo šta je njemu potrebno kada dođe na robnu pijacu. Uradili smo tekuće investicije, pa je u svim našim objektima grejanje zamenjeno štedljivom klimom i na buvljaku je sada više reda. Pri ulasku automobilom nema čekanja, a vodimo računa i o broju ljudi na pijaci da bismo imali visok nivo bezbednosti svih građana - kaže Zoran Marković i dodaje da ima puno planova koje će realizovati čim se reši status preduzeća.

Privremeni zastupnik u „Tržnici“ i sadašnji status podrazumevaju da imovina ne sme znatno da se povećava ili smanjuje i da je to moguće samo uz posebne saglasnosti, zbog čega je važno da konačna odluka o statusu bude što pre doneta.

Predsednik Sindikata „Tržnice“ Ištvan Boja kaže da su svi zaposleni zadovoljni kolektivnim ugovorom koji potpredsednik Samostalnog gradskog sindikata Ištvan Huđi ocenjuje kao “najbolji u gradu”. Boja kaže da za vreme privatizacije, na sreću, nije izgubljeno puno, te da prilikom vraćanja imovine nije bilo većih problema.

Biljana Vučković
Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 10395
Povezane teme

Grad Subotica

Tržnica Subotica

Dejan Zvekić

Zoran Marković

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.