Komentara: 0
Pregleda: 1629

Bunjevci traže zaštitu OEBS-a

28.02.2011. u 14:30h
Izvor: Pravda (dnevnik)
Bunjevci traže zaštitu OEBS-a

Su­kob iz­me­đu Bu­nje­va­ca i Hr­va­ta zbog slu­ča­ja „Otvo­re­nog pi­sma“ kul­mi­ni­rao je pre­kju­če, ka­da je mi­ni­star za ljud­ska i ma­njin­ska pra­va Sve­to­zar Či­plić mo­rao lič­no da do­đe u Su­bo­ti­cu i za­tra­ži da se „smi­re stra­sti“.

Ka­ko „Prav­da“ sa­zna­je, mi­ni­star je do­šao u Hr­vat­sko na­ci­o­nal­no ve­će sa na­me­rom „da uko­ri Hr­va­te, zbog šte­te ko­ju su otvo­re­nim pi­smom na­ne­li na­ci­o­nal­noj za­jed­ni­ci Hr­va­ta“. Me­đu­tim, upr­kos mi­ni­stro­vim „pre­po­ru­ka­ma“, HNV je u nje­go­vom pri­su­stvu po­dr­ža­lo pot­pi­sni­ke otvo­re­nog pi­sma. Pod­se­ti­mo, u spo­me­nu­tom pi­smu 40 hr­vat­skih in­te­lek­tu­a­la­ca op­tu­ži­lo je dr­ža­vu Sr­bi­ju da po­ku­ša­va da asi­mi­lu­je je­dan deo Hr­va­ta u Voj­vo­di­ni na­zi­va­ju­ći ih Bu­njev­ci­ma. Pred­sed­nik De­mo­krat­skog sa­ve­za Hr­va­ta u Voj­vo­di­ni, Pe­tar Kun­tić, ina­če je­dan od pot­pi­sni­ka otvo­re­nog pi­sma, tim po­vo­dom je pro­šle ne­de­lje bio u Za­gre­bu, ali ni­je že­leo da iz­no­si de­ta­lje svo­jih raz­go­vo­ra sa hr­vat­skim zva­nič­ni­ci­ma.

– Me­đu­dr­žav­na me­šo­vi­ta ko­mi­si­ja Be­o­gra­da i Za­gre­ba, ko­ja pra­ti spo­ra­zum o za­šti­ti Sr­ba u Hr­vat­skoj i Hr­va­ta u Sr­bi­ji, za­se­da­će za 20 da­na u Be­o­gra­du i raz­mo­tri­će ovaj pro­blem. Sa za­ključ­ci­ma te ko­mi­si­je za­tra­ži­će­mo sa­sta­nak sa Ta­di­ćem i Jo­si­po­vi­ćem – ka­že Kun­tić za „Prav­du“.

On is­ti­če da će ta stvar bi­ti re­še­na na vi­šem ni­vou, iz­ja­šnja­va­njem pred­stav­ni­ka obe dr­ža­ve.

– Mi­ni­star Či­plić nam je re­kao da sva­ko ima pra­vo da se iz­ja­sni pre­ma svom ose­ća­nju, te da ni­ko ne mo­že da nam za­bra­ni da se iz­ja­sni­mo kao Bu­nje­vač­ki Hr­va­ti. Me­đu­tim, pro­tiv nas se vo­di sud­ski spor, ko­jim nam „Bu­nje­vač­ko ko­lo“ iz Som­bo­ra ospo­ra­va da ko­ri­sti­mo pred­znak „bu­nje­vač­ki“ u bi­lo ko­jem na­zi­vu ili opre­de­lje­nju. Stvo­re­na je kli­ma do­brog Bu­njev­ca i zlih Hr­va­ta, če­mu su ku­mo­va­li po­je­din­ci iz bu­nje­vač­kog kor­pu­sa, a u nje­mu se­di ve­li­ki broj Hr­va­ta – ka­že Kun­tić za „Prav­du“.

On de­man­tu­je da su pot­pi­sni­ci otvo­re­nog pi­smo ima­li na­me­ru da asi­mi­lu­ju Bu­njev­ce, već da je ono po­sle­di­ca sud­skog pro­ce­sa, zbog ko­ri­šće­nja pred­zna­ka „bu­nje­vač­ki“, ko­jeg se, ka­ko tvr­di ne­će od­re­ći.

Me­đu­tim, Mir­ko Ba­jić, pred­sed­nik Sa­ve­za bač­kih Bu­nje­va­ca, na­ja­vlju­je da će ova or­ga­ni­za­ci­ja tra­ži­ti za­šti­tu od dr­žav­nih or­ga­na Sr­bi­je, a obra­ti­će se i OEBS-u.

N. H.
Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1629
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.