Komentara: 27
Pregleda: 5615

Bunjevci su Hrvati - Otvoreno pismo predstavnika hrvatskih institucija

16.02.2011. u 16:00h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevci su Hrvati - Otvoreno pismo predstavnika hrvatskih institucija

Predstavnici hrvatskih institucija u Vojvodini uputili su otvoreno pismo predsednicima Srbije i Hrvatske, predsednicima Vlada ovih država, kao i pokrajinskim institucijama u kojem osporavaju postojanje bunjevačke nacionalne manjine smatrajući da se u posljednje vreme intenziviraju aktivnosti usmerene na denacionalizaciju dela hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini pružanjem pune stručne i logističke podrške institucionalnom zaokruživanju bunjevačke etničke skupine, stvaranju manjinske identitetske infrastrukture, medijskoj promociji, osiguranju prostora za nesmetani rad, tolerisanju zloupotreba pri formiranju biračkih popisa i jezičkoj standardizaciji bunjevačkoga govora.

Predstavnici ovih institucija ističu da su ktitori bunjevačke kulturne tradicije od 18. veka, da novoštokavsku ikavicu smatraju najraširenijim od hrvatskih dijalekata i da imaju civilizacijsko, međunarodno i ustavno pravo koristiti se bunjevačkim imenom kao hrvatskim i da niko nema pravo da im uskrati da se slobodno nazivaju bunjevačkim Hrvatima i Hrvatima Bunjevcima.

Predstavnici ovih institucija na kraju podužeg pisma, pozivaju najviše politićke i kulturne predstavnike Srbije i Hrvatske da preduzmu potrebne mere za zaštitu integriteta hrvatske zajednice u Vojvodini i za prestanak logističke podrške državnih organa i ustanova kvaziznanstvenim i protivcivilizacijskim nastojanjima konzervativnih struktura u vlasti i ustanovama Republike Srbije kojima se stvara veštačka podela hrvatskoga stanovništva na severu Bačke radi, kako tvrde, lakše asimilacije vojvođanskih Hrvata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 5615
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.