Komentara: 13
Pregleda: 5855

Bunjevci obeležili svoj praznik

26.11.2011. u 17:57h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevci obeležili svoj praznik

U Velikoj većnici gradske kuće juče je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, Dan Velike narodne skupštine.U svečan program proslavljeno je 93 godine od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu, kada je doneta odluka o prisjedinjenju Bačke, Banata i Baranje Srbiji.

Pre više od devet decenija Velika narodna skupsstina Srba, Bunjevaca i drugih Slovena donela je odluku o prisjedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Za Bunjevce je ovaj praznik veoma značajan, jer je to datum kada su postali državotvoran narod.

Bunjevci danas u najvećem broju naseljavaju prostore severne Srbije, Vojvodine i prostor između Baje u Mađarskoj, Sombora i Subotice u Srbiji. Bunjevci su slovenski narod koji je zajedno sa Srbima branio granice od najezde Turaka na sever Evrope. Odigrao je ključnu ulogu nakon pada Austro - Ugarske u prisjedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Dan Velike narodne skupštine jedan je od četiri bunjevačka praznika. Pored 25. novemra Bunjevci obeležavaju 2. februar, kada je Veliko prelo, 23. februar dan kada je 2003. osnovan Bunjevački nacionalni savet i 15. avgust, kada se obeležava Dužijanca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5855
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

dan velike narodne skupštine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.