Komentara: 24
Pregleda: 10943
Foto

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

03.02.2020. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
U restoranu „Spartak“ sinoć je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke manjine - Dan Velikog prela.
Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Kao što tradicija duga skoro vek i po na prelu je izabrana najlepša preljska pesma „Majčina želja“ autorke Gabrijele Diklić, za najlepšu prelju proglašena je Nevena Vidaković, a odmah iza nje bile su Minea Mijatov i Nikolina Đurašinović.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

- Ovo je velika čast za mene. Ova je drugi put da se takmičim i, iskreno, nisam očekivala da ću pobediti – u dahu će Nevena, učenica Srednje ekonomske škole „Bosa Milićević“. - Član sam KUD „Železničar Bratstvo“, igram folklor već devet godina , to je moja najveća ljubav. Ponosna sam kako moji drugovi i ja čuvamo našu tradiciju.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je da Bunjevci od 2. februara 1879. godine, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju prvi put izašli u javnost, pa do ovog trenutka, nisu prestali da neguju običaje koje nosi prelo.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

- Nisu pronašli ništa ni bolje, ni drugačije, ni pametnije da bi se okupljali, da bi se osećali lepo, da bi svima pokazali da je bunjevačka nacionalna zajednica još uvek živa i vitalna, da postoji i da će se boriti za svoja prava – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić. - Ovo prelo obeležavamo sa vešću da je bunjevački govor ušao u srednje škole, to je velika i bitna vest za sve nas.

U ime subotičke lokalne samouprave Bunjevcima je jedan od četiri nacionalna praznika – „Dan Velikog prela“, čestitao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Svedoci smo da su Bunjevci spojili istoriju i tradiciju i u savremenom dobu i naša je želja da i ubuduće na ovakav način iskazuju svoje postojanje i ponos na svoje poreklo. Subotička lokalna samouprava će biti siguran sagovornik u svemu što može da pomogne da Bunjevci, kao i druge nacionalne zajednice u našem gradu, očuvaju svoj identitet, običaje, jezik i kulturu – naglasio je gradonačelnik Laban.  - Bunjevci i Srbi su zajedno stolećima, zajedno smo gradili našu Srbiju i danas radimo da ovo bude bolje mesto za život i da preci budu ponosni na nas.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Izvor: Subotica.com
Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 10943
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

bogdan laban

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevačko veliko prelo

dan velikog prela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.