Komentara: 52
Pregleda: 6209
Foto

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

25.11.2021. u 09:38h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.
Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Nacionalni savet Bunjevaca na ovaj način obeležava važan istorijski datum, 25. novembar 1918. godine kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju ovih krajeva Kraljevini Srbiji.

Veliki praznik Bunjevcima je čestitao gradonačelnik Stevan Bakić, podsećajući na značajne istorijske trenutke koji su se dogodili pre nešto više od jednog veka u kojima su Bunjevci imali značajnu ulogu..

- Tačno na današnji dan, 24. novembra, u zgradi „Hungarije“, sadašnjem bioskopu „Lifka“, održano je Veliko narodno veće Srba i Bunjevaca na kome je odlučeno kako će se nastupati u Novom Sadu i da se ovi krajevi prisajedine sa Kraljevinom Srbijom – podsetio je gradonačelnik Subotice, ističući da je među delegatima bilo sedam dama, od kojih je pet iz Subotice. – U savremenoj Srbiji se nakon tri decenije vraćamo na polazne i zdrave osnove. Slavimo ponovo istinske praznike naše državotvornosti i identiteta, kao i one koji su nam zajednički sa bratski narodima. Zajedništvo i poštovanje prema Bunjevcima svedočimo i kroz podršku bunjevačkoj kulturi, informisanju, a naročito obrazovanju. Tako je bunjevački jedan od četiri zvanična jezika Subotice i na ulazu u Gradsku kuću sada se nalaze nove informativne table napisane i na bunjevačkom jeziku.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Pokrajinska vlada je Dan Velike narodne skupštine proglasila jednim od najznačajnijih datuma u Vojvodini.

- U borbi za samobitnost, identitet i budućnost niko kao Bunjevci nije pokazao toliko istrajnosti, ponosa i ljubavi prema svojim korenima i narodnom biću, toliko lojalnosti prema zajedničkoj državi Srbiji, iako su posle Drugog svetskog rata, bili izloženi brutalnim institucionalnim pritiscima da se odreknu sami sebe – istakla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. - Zato u ovom svečanom trenutku osećam pre svega duboku ljudsku potrebu da vam za sve to izrazim najiskrenije divljenje i da vam na tome od srca zahvalim! Ovom prilikom želim da istaknem i ukupan nacionalni, konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad zajedničkog života u Vojvodini. Njegovo očuvanje je jedna od obaveza koju su - i nama i generacijama koje će doći posle nas – ostavili poslanici Velike narodne skupštine i mi tu obavezu moramo da ispunimo, kako danas,tako i u vremenu koje dolazi.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Bunjevci, predvođeni sveštenikom Blaškom Rajićem su, pre 103 godine činili su trećinu ovdašnjeg stanovništva. Na Velikoj narodnoj skupštini bili su ravnopravni sa ostalim učesnicima. Nedugo potom, 1945. doneta je uredba po kojoj ne smeju da se izjašnjavaju svojim imenom.

- Dan Velike narodne skupštine je bio dan kada su se Srbi, Bunjevci i drugi slovenski narodi izborili za samostalnost, za očuvanje svog nacionalnog identiteta. Nama generacijama ostaje ponos što živimo u državi koja je, ma koliko to bilo teško i koštalo, znala sačuvati svoje granice. Ostaje nam i dug da njihovu žrtvu čuvamo – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Od tog vremna kada smo bili ravnopravni sa svima u Velikoj narodnoj skupštini do danas prošli smo mnogo iskušenja. Sada, 103.godine kasnije i dalje se borimo za sebe. Zaključak je da se identitet ne briše tako lako. Evo nas i danas da se borimo za sebe, srećom i zahvalnošću ne sami. Za koji dan biće otkriven spomenik u Subotici, kralju Petru Karađorđeviću, koji će posle jednog veka simbolično ući u naš grad, puno drugačiji nego što je bio onomad.Za nas Bunjevce je velika čast što će kralja Petra sada dočekati varoš Subatica u kojoj je bunjevački četvrti zvanični službeni jezik.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Tokom svečane akademije predstavljena je i knjiga "Bunjevci u procepu stvaranja nacionalnog identiteta" autora profesora dr Saše Markovića, dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Izvor: Subotica.com
Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena” Svečana akademija povodom nacionalnog praznika Bunjevaca „25. novembar - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 52
Pregleda: 6209
Povezane teme

bunjevci

bunjevci u subotici

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

dan velike narodne skupštine

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.