Komentara: 35
Pregleda: 4976
Foto

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

24.02.2018. u 12:36h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom u Plavoj sali Gradske kuće u sinoć je obeležen Dan izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca, jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne manjine.
Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Prvi nacionalni savet Bunjevaca formiran je pre 15 godina, a ovo je bila poslednja svečana sednica ovog saziva, jer će na jesen biti održani izbori za novi nacionalni savet.

- U proteklih godinu dana istakla bih veliki naučni skup koji smo imali, zbornik koji je sa njega izašao i sada, zvanično proglašenje standarda bunjevačkog jezika. Završili smo čitanke za treći i četvrti razred, ostalo nam je još toliko posla, da uradimo za više razrede, ali verujem da ćemo i to završiti – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. - Za ovih 15 godina smo sazreli i naučili da divanimo i kada mislimo različito. Ovo je prvi saziv koji je svoj mandat do kraja odradio, očekuju nas izbori i nadam se da će oni biti fer i korektni, da će veliki broj Bunjevaca izaći i iskazati svoje mišljenje. Ostaje nam da se borimo sa Dekretom, ili on sa nama, i dok nas ima živih, tražićemo da se on ukine, videćemo ko će biti istrajniji.

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

U ime grada, svečanosti je prisustvovala Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, koja je, čestitajući praznik, naglasila da će gradska uprava i gradonačelnik i dalje podržavati rad i aktivnosti bunjevačke nacionalne manjine.

- Grad podržava vaše napore na polju obrazovanja, kulture i sve ono što radite kako bi očuvali svoj identitet i tradiciju. Imamo dobru saradnju i verujem da će se ona nastaviti, a nema nikakvih prepreka da se ona i unapredi – poručila je Jasmina Stevanović.

Na svečanosti uručene su i nagrade za doprinos očuvanju bunjevačke kulture i nacionalnog identiteta. Za četvrt veka rada na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca priznanje je dobio Bunjevački kultruni centar. Priznanja „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada dobili su dr Aleksandar Raič i dr Drago Njegovan. Nagrada „Mara Đorđević Malagurski“ za poseban doprinos u oblasti kulture pripala je Kati Kuntić, a za pokretanje amaterskog filmskog stvaralaštva Branku Pokorniću. Priznanje „Mijo Mandić“ za poseban doprinos u oblasti obrazovanja dobila je Mirjana Savanov, dok je nagrada koaj nosi ime Kalora Milodanovića pripala Stevanu Nemetu, za pokretanje prve radio emisije na bunjevačkom jeziku.

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca Obeležavanje Dana izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 35
Pregleda: 4976
Povezane teme

bunjevci

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.