Komentara: 43
Pregleda: 6581
Foto

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

16.08.2023. u 12:23h
Izvor: Subotica.com
Svečanom povorkom kroz centar grada koju su predvodili bandaš i bandašica, polaganjem venca na spomenik Blašku Rajiću a potom i predajom hleba od ovogodišnjeg žita Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta Bunjevaca,i gradonačelniku Stevanu Bakiću sinoć je obeležen Dan Dužijance.
Bunjevci obeležili Dan Dužijance

Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, obeležen je u duhu značajne godišnjice – dve decenije od osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke  nacionalne manjine. Tim povodom, starinski običaji zahvale Bogu na rodu žita i novom hlebu biće predstavljeni u Novom Sadu i Beogradu, gde će, u nedelju, kako se očekuje, hleb biti uručen predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

- Lično pozdravljam tu odluku organizatora i taj znak pažnje, zahvalnosti i poštovanja, jer zahvaljujući, pre svega, predsedniku Vučiću naša država Srbija je bila, a i ostaje posvećena zaštiti i kontinuiranom unapređenju individualnih i kolektivnih manjinskih prava. U našoj zemlji, kada je reč o manjinskim pravima, nacionalnim manjinama obezbeđen je najviši nivo prava u kulturi, informisanju, službenoj upotrebi maternjeg jezika i svim drugim segmentima društvenog života - istakao je gradonačelnik Stevan Bakić. - Grad Subotice je tokom protekle godine učinio zaista mnogo na očuvanju kulture i identiteta Bunjevaca. Ponosan sam što je bunjevački jezik postao ravnopravan sa srpskim, mađarskim i hrvatskim i ušao u službenu upotrebu na teritoriji našeg grada. U Subotici se različitost neguje kao nešto što nas spaja a ne razdvaja. Građani različite vere, nacije i kulture su najveće bogastvo našeg grada. Bunjevci već četiri veka žive na ovim prostorima,  prolazili su kroz teške periode i svest o svojoj posebnosti sačuvali su i kada nije bilo mogućnosti da se ona javno izražava.

Dužijanca je velika svetkovina na kraju žetve nastala u salašarskim porodicama ovdašnjih vrednih i marljivih ljudi. Poštovanje hleba ogleda se u prvoj molitvi koja se nauči ali i u drugim prilikama.

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

 - Razmišljajući o tome šta je to slično između Bunjevaca i Dužijance i šta je to slično sa zrnom od kojeg je napravljen taj kruv kojeg toliko volimo, kojeg nosimo u crkvu Bogu kojem se molimo je  možda upravo taj mrak u kome je posađeno zrno i mrak u kojem su neki hteli da Bunjevcu budu - istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS. - Iznikli smo. I ponovo smo tu. I našu Suboticu možemo s ponosom zvati Varoš Subatica. I divanimo našim jezikom i kažemo s ponosom da smo Bunjevci. Pokazujemo koliko nam je važna ’Dužijanca’ i koliko se oko nje vekovima okupljamo. I tokom tih vekova puno toga pamtimo, ali retko pamtimo ovako dobro koje smo dobili u proteklih nekoliko godina. I zato veliko hvala i našem gradonačelniku, veliko hvala i Pokrajini i Republici Srbiji u kojoj živimo.

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

Za bandaša Nikolu Skenderovića i bandašicu Ninu Kujundžić velika je čast što su u svečanoj nošnji predali hleb od novog života.

- Za nas je ovo i čast ali i baš doprinos očuvanju kulture i tradicije bunjevačkog naroda. Srećni zbog prilike koja nam je pružena - kažu bandaš i bandašica.

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

Izvor: Subotica.com
"Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023" "Dan Dužijance 2023"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 1 dan
Komentara: 43
Pregleda: 6581
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

bunjevačka dužijanca

bunjevačka nacionalna manjina

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.