Komentara: 0
Pregleda: 3326

Bunjevci jesu nacionalna manjina

16.02.2011. u 22:39h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevci jesu nacionalna manjina

Povodom „Otvorenog pisma“ reagovao je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine u kojem stoji da Bunjevci jesu nacionalna manjina, koja ostvaruje svoja prava po Ustavu i Zakonu Republike Srbije, kao i međunarodnim normama iz okvira prava manjina, ravnopravno sa pripadnicima svih drugih manjiskih zajednica u Republici Srbiji.

Bunjevci jesu izloženi negiranju i asimilaciji koja se dugi niz godina sistematski i perfidno sprovodi od strane pojedinih institucija uz podršku pojedinaca, navodno intelektualaca, iz hrvatskog nacionalnog okruženja. Od strane bunjevačkih institucija ili pojedinaca iz bunjevačkog nacionalnog korpusa, nikada nije osporavano pravo bilo kom građaninu Republike Srbije da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti, niti je takvo izjašnjenje negirano, bez obzira o kojoj nacionalnoj pripadnosti je reč.

Bunjevački nacionalni savet i bunjevačke institucije, u okviru svojih prava i nadležnosti, neće dozvoliti da se negira postojanje bunjevačke nacionalne zajednice i pravo na lično opredeljenje bilo kog građanina da se izjasni o svojoj pripadnosti bunjevačkom narodu.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine zahteva od nadležnih državnih organa i institucija, da pokrenu odgovarajući postupak radi utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinaca koji su u potpisu „Otvorenog pisma“, u vezi sa osporavanjem i narušavanjem prava građana na izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i negiranja postojanja autohtone nacionalne manjine pod imenom Bunjevci, suprotno Ustavu i Zakonu Republike Srbije.

Postoje brojni dokumenti iz istorijskih arhiva iz kojih je potpuno jasno da je nad bunjevačkim narodom sistematski vršena asimilacija, navodi se na kraju saopštenja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3326
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.