Komentara: 22
Pregleda: 4408
Foto

Bunjevački jezik kao fakultativni predmet u srednjim školama

11.06.2020. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
U subotičkim i somborskim osnovnim školama bunjevački jezik sa elementima kulture trenutno pohađa oko 350 učenika, a već od naredne školske godine taj jezik će biti dostupan, takođe kao fakultativni, i srednjoškolcima. U toku je anketiranje, nakon čega će se preciznije znati broj zainteresovanih.
Bunjevački jezik kao fakultativni predmet u srednjim školama

Po rečima Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS), prošao je čitav vek od kada je bunjevački jezik bio u srednjim školama. Anketni listići su podeljeni školama na teritoriji Subotice i Sombora, a u narednih nekoliko sedmica će se znati o kojem broju učenika se radi, kao i koliko će biti angažovano predavača. Kako je objašnjeno, predavači će biti kadrovi koji su završili društveni fakultet, pre svega srpski jezik i književnost ali i istoriju.

- Na Pedagoškom fakultetu u Somboru obrazuju se studenti za predavače i vaspitače, koji su završili bunjevački jezik za program osnovnih škola, koji su pri kraju studija i na koje računamo da će nam se priključiti u realiazciji programa bunjevačkog jezika za srednje škole - kaže Kujundžić Ostojić, uz napomenu da će BNS nastaviti sa incijativom da se otvori Lektorat na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Bunjevački jezik kao fakultativni predmet u srednjim školama

Učenje bunjavačkog jezika će biti fakultativno, i neće morati da se uči od prve godine nego se može započeti u bilo kom periodu srednjoškolskog obrazovanja.

- Za talentovane učenike će biti organizovane tribine i sastanci sa tematikom u vezi sa mladim ljudima, ne samo usko u vezi sa nacionalnom pripadnošću, nego generalno gledano šta je ono što mladog čoveka interesuje. Za učenike kojima neki predmeti idu nešto slabije osmisli smo podršku učenju, ali i za svršene srednjoškolce podršku tokom studiranja - dodaje Suzana Kujundžić Ostojić.

Bunjevački jezik kao fakultativni predmet u srednjim školama

Jadranka Tikviki, predsednica Odbora za obrazovanje u BNS, ujedno i jedan od budućih predavača bunjevačkog jezika u srednjim školama, objasnila je da je nastavni plan završen, a da se privodi kraju izrada nastavnog materijala, koji će biti distribuiran predavačima.

- Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture je kreativni predmet koji osim same književnosti sadrži i bunjevačku nacionalnu kulturu, pa predmet kao takav nudi mnogo budućim đacima, nudi istraživački rad sa dosta povratnih informacija, daćemo im podršku da rade na sebi i bolje pronađu svoje mesto u svetu odraslih - ističe Tikvicki.

Izvor: Subotica.com
Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama Najava početka učenja bunjevačkog jezika u srednjim školama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 4408
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.