Komentara: 9
Pregleda: 2515

Budućnost je u obnovljivim izvorima energije

20.03.2015. u 16:06h
Izvor: RTV Yueco
Potencijali Subotice po pitanju obnovljivih izvora energije nisu iskorišteni u dovoljnoj meri. Lokalna samouprava u prethodnom periodu nije preduzela neophodne korake kako bi se poboljšala energetska situacija u gradu, istaknuto je na 7. Međunarodnom naučnom skupu „Expres 2015“ koji je održan u Velikoj većnici Gradske kuće.
Budućnost je u obnovljivim izvorima energije

Na naučnom skupu je zaključeno da ubuduće trebalo bi da se grad okrene korišćenju obnovljivih izvora energije, a manje gasa i struje.

Subotica bi trebalo da ulaže u korišćenje geotermalne i  sunčeve energija, biomase, kao  i energije vetra. Po mišljenju stručnjaka građanima je najisplativije da koriste geotermalnu energiju preko toplotnih pumpi.

Gradonačelnik Jene Maglai je istakao da ubuduće grad mora da se nosi sa izazovom kako da dođemo do  jeftinije energije. Lokalna samouprava priprema strategiju energetske efikasnosti, a nakon toga će se izraditi i operativni plan implementacije strategije.

Cilj skupa je da se skrene pažnja na stanje sa obnovljivim izvorima energije u Srbiji. Obnovljivi izvori se koriste svega jedan do dva odsto, što je izuzetno malo, kada se  zna da prema preporuci Evropske unije 20 odsto energije koja se koristi trebalo bi da je iz obnovljivih izvora energije.Skupu su prisustvovali stručnjaci iz Slovačke, Rumunije,  Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 2515
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.