Komentara: 0
Pregleda: 2645

Budite otvoreni i iskreni sa decom, organizujte zajedničke aktivnosti

01.04.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Novonastala situacija jednako utiče na decu. Nemogućnost da se druže sa vršnjacima, da idu u vrtić, park, na igralište ili da proslavljaju rođendan, mališanima teško pada, zbog čega psiholozi i vaspitači savetuju da sa decom budete otvoreni i iskreni, kao i da vreme koje imate na raspolaganju posvetite organizovanju zajedničkih aktivnosti.
Budite otvoreni i iskreni sa decom, organizujte zajedničke aktivnosti

Iako mala, deca imaju sposobnost da primete i najsitnije promene u odvijanju svakodnevice i ponašanju roditelja, te im ovaj period, u kojem se njihov mali svet preko noći izmenio, vrlo teško pada. Po rečima psihologa Maje Gabrić Stipić, roditelji ne treba da skrivaju neprijatne emocije, kao ni da izbegavaju nezgodna pitanja, već da na njih odgovore jednostavno i malo po malo, a dete će samo odlučiti koliko mu je informacija dovoljno.

- Kada dete postavi neko pitanje, to znači da su ta razmišljanja već prisutna u njegovoj glavici i ako na njih ne odgovorimo, ostavljamo prazninu sa kojom ne zna šta da radi i počeće da traga za odgovorima na nekom drugom mestu koje možda neće biti toliko bezbedno, ni dobro za njega - objašnjava Gabrić Stipić. - Deca jako dobro osećaju nervozu roditelja, zbog čega sa njima treba da razgovarate otvoreno. To ne znači da treba da ih opteretite svim problemima i brigama, jer nije svaka informacija za njihov urast, ali ako vas pitaju zašto ste tužni, savet je da im ukratko kažete o čemu razmišljate i način na koji ćete to da prevažiđete. Dakle, mama sada brine zbog nekih problema na poslu, ali ću neko vreme da radim od kuće, obaviću nekoliko telefonskih razgovora i to će se rešiti. Važno je da budete iskreni i otvoreni, ali i da detetu date sigurnost, jer njima je sada najvažnije da osete da i dalje mogu da se oslone na vas.

Kako predškolska deca trenutno nemaju nikakve aktivnosti, veliki broj vaspitača se organizovao i u komunikaciji sa roditeljima ponudio sadržaje koji bi im obogatili i ispunili svakodnevicu. Po uzoru na inicijativu koja je potekla iz Italije za vreme izolacije, Nataša Vrapčević je pokrenula akciju u PU "Naša radost" pod nazivom "Sve će biti dobro", u kojoj mališani crtaju dugu i stavljaju na prozore. Ubrzo su na prozorima domova dece iz gotovo svih predškolskih grupa osvanule šarene linije koje simbolizuju nadu.

- Podelila sam poziv vaspitačima, koji su u komunikaciji sa decom i roditeljima. Mnogo dece je nacrtalo dugu i stavilo na prozor. Roditelji su fotografisali, poslali vaspitačima, a vaspitači meni. Stavljam duge na elektronski pano koji se stalno puni, a preko društvenih mreža akcija se proširila u mnogim gradovima. Našoj dugi priključili su se vaspitači, deca i roditelji i iz stranih zemalja, poput Rumunije, Poljske, Slovenije, Turske, Tunisa i Jordana, a inicijativa će trajati dok god budu stizale duge - kaže Vrapčević.

Osim crtanja i boljenja, psiholozi savetuju da vreme koje trenutno imate na raspolaganju posvetite deci tako što ćete sa njima igrati društvene igre koje uključuju celu porodicu, poput asocijacija, zanimljive geografije ili "Čoveče ne ljuti se". Savet je i da im ponudite edukativne sadržaje, kao što su dečje predstave koje će razvijati njihov govor ili crtani filmovi koji su prilagođeni njihovom uzrastu, a takođe ih možete uključiti i u one poslove koji su im često uskraćeni.

- Ono što deca, naročito predškolskog uzrasta vole su kućni poslovi, koje mi odrasli najčešće ne volimo. To su usisavanje, brisanje prašine, pravljenje kolača, mućenje pirea, čišćenje šargarepe. Sve su to aktivnosti koje deca mogu da rade sa nama i biće srećna ako ih uključimo. Jeste da će ponekad biti više nereda, ali će se oni osećati dobro i imaće utisak da su pomogli, da su nešto novo naučili. Sada, kada deca ne idu u vrtiće, gde inače imaju redovne aktivnosti, na roditeljima je da organizuju njihovo slobodno vreme i da im svakog dana ponude neki sadržaj iz kojeg će naučiti nešto i tako steći utisak da napreduju, što je dobro i za njihovo samopouzdanje - ističe Gabrić Stipić.

Ipak, stručnjaci savetuju da ništa ne treba raditi na silu, jer to može da izazove kontraefekat.

- Najbolje je da radite ono što prija detetu i vama. Ne treba terati dete da po svaku cenu sedi i crta, jer može da se dogodi da omrzne tu aktivnost. Lični primer je uvek najvažniji za decu, te ukoliko dete vidi da vi čitate ili pišete, ono će samo tražiti da isto to radi, a ukoliko vidi da gledate u telefon, ono će isto tražiti telefon - poručuje Gabrić Stipić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2645
Povezane teme
vanredno stanje dečije igre briga o deci
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.