Komentara: 34
Pregleda: 15783
Foto

Brojni sugrađani za vikend na Paliću, stručnjaci upozoravaju da jezerska voda nije preporučljiva za kupanje

04.08.2020. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Sunčan i topao vikend, veliki broj sugrađana iskoristio je da poseti Palić, uživajući u šetnji pored jezera, sunčajući se ili igrajući odbojku na peščanoj plaži, zbog čega iz "Park Palića" poručuju da će i u narednom periodu nastaviti da ulažu u ovaj i druge delove Palića. Ipak, kako su pojedini posetioci i ovoga puta iskoristili priliku da se osveže u jezeru, iz Zavoda za javno zdravlje podsećaju da se kvalitet vode nije značajno promenio, te da i dalje važi preporuka da se ne kupaju.
Brojni sugrađani za vikend na Paliću, stručnjaci upozoravaju da jezerska voda nije preporučljiva za kupanje

Peščana plaža na Paliću i ovog leta se pokazala kao izuzetno primamljiva sugrađanima, kojima je omogućeno sunčanje, uživanje pored vode ispod suncobrana, rashlađivanje pod tuševima, ali i rekreacija na terenima za odbojku na pesku i obližnjem dečjem igralištu. Svakako da plažni bar i drugi ugostiteljski objekti na Istočnoj obali umnogome doprinose posećenosti ovog dela Palića, a kao i svake godine, među posetiocima bilo je i nekoliko kupača, koji su spas od vrućine potražili u jezeru.

- Meni je voda super, kupamo se svakog leta i ništa nam ne fali - kazao nam je jedan od kupača.

- Dolazim svaki vikend na plažu sa prijateljima. To nam je način da se opustimo od radne nedelje, isključimo i družimo, ali se niko od nas ne usuđuje da uđe u jezero, samo pod tuš i posle sunčanje - rekla je kroz osmeh jedna od sugrađanki.

- Dođemo da odigramo koju partiju odbojke, malo se ispričamo i vratimo kući, a o kupanju u jezeru, iskren da budem, nisam ni razmišljao - dodao je još jedan posetilac.

Zoološki vrt, Park fizičke kulture sa sportskim terenima, te promenada duž jezera i hlad stogodišnje šume u Velikom parku, mesta su koja sugrađani najviše vole da posećuju tokom letnjih meseci, navode iz preduzeća "Park Palić", dodajući da je u poslednjih nekoliko godina primetan trend popularizacije Peščane plaže, zbog čega se o njoj posebno vodi računa.

- Tokom protekle dve godine, "Park Palić" je ulagao određena sredstva kako bi se sadržaji na Peščanoj plaži upotpunili, pa smo tako postavili reflektore koji omogućavaju da se sportske aktivnosti odvijaju do duboko u noć, peščani tereni se redovno održavaju i frejzuju, kao i obližnje dečje igralište, postavljeni su novi trščani suncobrani, mreže za odbojku i mnoge druge stvari koje su, verujemo, doprinele tome da se sugrađani vrate na plažu. Trudićemo se da nastavimo u istom ritmu i u narednom periodu, konstantno vodeći računa o održavanju javne plaže, a nadamo se i da će finansijska sredstva omogućiti da sadržaje i dopunimo - kažu iz preduzeća.

Na zamerku sugrađana da na ovom delu obale nedostaju javni toaleti, te da ne bi bilo loše da se i o tome povede računa u narednom periodu, iz preduzeća odgovaraju da u blizini plaže već postoji jedan javni toalet, koji se svake godine sređuje i stavlja u funkciju, ali da će i to svakako biti predmet narednih ulaganja.

- Pitanje javnih toaleta na Paliću je višegodišnji problem ne samo posetilaca, već i Upravljača turističkim prostorom, najviše zbog imovinsko-pravnog statusa istih koji nije bio regulisan decenijama. "Park Palić" se prihvatio rešavanja ove problematike koja je, nažalost, zbog svih procedura koje se moraju ispoštovati, dosta spora. Određena sredstva za rekonstrukciju javnih toaleta u turističkom delu Palića obezbeđena su od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikaciju ove godine i planiramo da započnemo radove u što skorijem periodu, a trudićemo se da ubuduće svi toaleti budu primereno uređeni i funkcionalni - poručuju iz "Park Palića".

Kada je u pitanju kupanje u jezeru, sugrađanima se i dalje ne preporučuje ova aktivnost, budući da su rezultati fizičko-hemijskih i hidrobioloških ispitivanja kvaliteta površinskih voda, a koja Zavod za javno zdravlje Subotica sprovodi svakog meseca, pokazali da voda u jezeru Palić pripada petoj klasi kvaliteta, što znači da ima loš ekološki status i da nije upotrebljiva ni za jednu svrhu, objašnjava biolog Božana Đurašković.

- Dakle, što tiče sporta i rekreativnih aktivnosti, voda u jezeru Palić nije upotrebljiva na osnovu Uredbe i Pravilnika o kvalitetu, jer po fizičko-hemijskim i hidrobiološkim parametrima ne zadovoljava uslove za kupanje. Takođe, kada pogledate biološke parametre, samim odlaskom na jezero možete videti da je voda intenzivno zelene boje, da je prisutan ogroman broj algi, od kojih dominiraju modro zelene alge koje su toksične, odnosno štetne po zdravlje ljudi i životinja i to je još jedan od razloga što voda nije preporučljiva za kupanje - objašnjava Đurašković.

Kao i prethodnih godina, najlošiji kvalitet vode je u turističkom delu jezera, dodaje naša sagovornica, te iako ne postoji zabrana kupanja, ističe da odluku o tome svako treba da donese na sopstvenu odgovornost.

- Nema nikakvih značajnih promena u smislu rezultata koje bi ukazale da je došlo do poboljšanja ili da je voda kao takva odgovorajuća za sport i rekreaciju, a ako se neko već kupa, preporuka je da se obavezno nakon kupanja obavi tuširanje, da se voda ne guta i izbegava kontakt sa služokožom, odnosno sa očima, ustima i ušima, kako ne bi došlo do neželjenih reakcija ili eventualne infekcije - poručuje biolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 3 nedelje
Komentara: 34
Pregleda: 15783
Povezana vest
Povezana pištaljka
Povezane teme
jezero palić palićko jezero Park Palić zavod za javno zdravlje leto na paliću kupališna sezona na paliću kupanje na paliću kvalitet vode u paliću kvalitet vode palićko jezero kupanje u jezeru palić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.