Komentara: 0
Pregleda: 6146

Broj novoobolelih stagnira, broj prijema u kovid delu bolnice i dalje visok

29.01.2021. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Tokom prethodnog dana u Subotici su registrovana 23 nova slučaja infekcije virusom kovid-19, dok ukupan broj aktivno obolelih od ove zarazne bolesti u našem gradu iznosi 548. Trenutno su u kovid delu bolnice hospitalizovana 62 naša sugrađana, od kojih se 10 nalazi u jedinici intenzivnog lečenja, a 8 pacijenata je na respiratoru.
Broj novoobolelih stagnira, broj prijema u kovid delu bolnice i dalje visok

Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiološka situacija kovid-19 u Subotici se i dalje se ocenjuje kao vanredna, budući da se na dnevnom nivou registruje između 20 do 30 novih slučajeva zaraze.

- Možemo da kažemo da se broj obolelih stabilizovao na visokim vrednostima, jer ako trenutno imamo 548 aktivno obolelih i oko njih zdrave osobe koje su potencijalno u inkubaciji, to su još uvek visoke vrednosti i njihov broj vrlo brzo može da se poveća - kaže dr Bohucki.

Broj novoobolelih stagnira, broj prijema u kovid delu bolnice i dalje visokDa se još uvek beleže viske vrednosti potvrđuje i dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica, koja ističe da je broj hospitalizacija u kovid delu bolnice i dalje visok.

- U kovid respiratornoj ambulanti juče je bilo 26 pregleda, prekjuče 38, tako da dnevno pregledamo između 30 i 50 pacijenata. Međutim, ono što je zabrinjavajuće, jeste veliki broj prijema ljudi koji imaju tešku kliničku sliku i zahtevaju bolničko lečenje. Nemamo ispod 5 hospitalizacija dnevno, prekjuče je bilo 10 prijema, što je još uvek veliki broj i aktuelna epidemiološka situacija u bolnici i dalje zahteva angažovanje velikog broja lekara, medicinskih sestara i pratećeg osoblja. To je problem i taj broj ne pada onako kako smo očekivali - objašnjava dr Krtinić.

Broj novoobolelih stagnira, broj prijema u kovid delu bolnice i dalje visokU subotičkoj bolnici trenutno funkcioniše šest kovid organizacionih jedinica, dok su Kovid centar 2 i Kovid centar 3 ugašeni. Kako bi bolnica mogla da se vrati normalnom režimu rada i nastavi prijem nekovid pacijenata, dr Krtinić moli sugrađane da nastave da se pridržavaju svih propisanih mera zaštite.

- Jeste da je vakcinacija počela, ali mora da protekne određeno vreme dok ne postignemo željenu zaštitu i željeni obuhvat stanovništa vakcinacijom. Do tada nam ostaje poštovanje mera, dakle nošenje maske, održavanje fizičke distance, dezinfekcija ruku. Još uvek nije vreme za okupljanje bilo koje vrste i moramo se pridržavati pravila ako želimo da izbegnemo bilo kakav novi talas ili održimo ovakvu epidemiološku situaciju. Ako želimo da se otvori veći deo bolnice za nekovid pacijente koji već jako dugo čekaju na preglede, dijagnostiku i lečenje, zaista moramo svi da učestvujemo u tome, a to je moguće uz poštovanje mera - poručuje dr Krtinić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 6146
Povezane teme

subotička bolnica

zavod za javno zdravlje

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.