Komentara: 4
Pregleda: 7713

Branislav Filipović: Otvaramo novi kulturni prostor

14.04.2012. u 16:40h
Izvor: SuMedija
Od prvog januara Fondacija Fokus je preimenovana u Fondaciju za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš”. Ova gradska institucija ima za zadatak promovisanje vrednosti savremenog, interkulturalnog, postmodernog i urbanog društva. O planovima i namerama Fondacije razgovarali smo sa direktorom Branislavom Filipovićem.
Branislav Filipović: Otvaramo novi kulturni prostor

- Iza nas je uspešno završen Peti književni festival Pisci u fokusu, koji je ove godine ugostio trenutno najaktuelnije pisce iz regiona. Cilj Festivala je popularizacija pisane reči među mladima, kao i upoznavanje ovdašnje publike sa aktuelnom književnom scenom u Srbiji i regionu. Radi uspostavljanja kulturne saradnje, uvek se trudimo da pozvani gosti budu iz različitih zemalja u regionu, a da njihovo prisustvo doprinosi boljem sagledavanju „bliskosti drugog”, što je i slogan Festivala, bez obzira na geografsku udaljenost. Posvećenost saradnji među poslanicima iz raznih nacionalnih kultura, neprestano podsticanje na nju, cilj je i buduća misija svih narednih književnih festivala -kaže Filipović.


Fondacija od juna 2010. godine neguje volonterizam u okviru Volonterskog Kultur Kluba koji okuplja aktivne i vredne mlade ljude. Kako je došlo do ideje da se osnuje Volonterski klub u našem gradu?

Branislav Filipović: Otvaramo novi kulturni prostor- Volontiranje se u najširem smislu definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili celog društva. Ova aktivnost se javlja u raznim oblicima, od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog delovanja zajednice u kriznim periodima, kao i do pokušaja pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba i suzbijanja siromaštva. Volontiranje je deo istorije gotovo svake civilizacije. A kako počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje sa lokalnim - ono zavređuje i posebnu pažnju društva. Volontiranje je u našem gradu započeto kroz volontersku praksu u institucijama kulture grada, ali je radi poboljšanja kvaliteta funkcionisanja Volonterskog Kultur Kluba i na inicijativu samih volontera unapređen program kluba susretima koji se održavaju sredom u prostorijama Fondacije. Zajednička želja volontera je druženje i razmena mišljenja, pa je tako spontano nastao niz predavanja, prezentacija i diskusija na teme koje ih provociraju, a to su ljubav, normalnost, društvena kriza, tokovi novca, uloga psihijatrije, anima i manga strip, priroda i prirodni tokovi, istorija i budućnost našeg grada, fotografija... Fondacija je, takođe, akreditovana za program Evropskog volonterskog servisa koji mladima do 30 godina nudi volontiranje i život u nekoj od evropskih zemalja.


Fondacija je u saradnji sa Galerijom „Dr Vinko Perčić” dovela izložbe dva velika slikara Salvadora Dalija i Endija Vorhola.

Branislav Filipović: Otvaramo novi kulturni prostor- Do 21. aprila će biti postavljena izložba originalnih serigrafija tvorca umetničkog pravca pop-art Endija Vorhola pod nazivom „15 minuta”. Izložba obuhvata tridesetak dela ovog umetnika i ovo je zaista jedinstvena prilika za naše sugrađane da vide svetski poznata dela. I ovu izložbu smo oranizovali u saradnji sa Viskonti art galerijom iz Ljubljane u čijem su vlasništvu umetnička dela. Jedan od najposećenijih događaja prošle godine je bila, svakako, izložba grafika velikog nadrealiste Salvadora Dalija jer je nju video veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su organizovano dolazili sa svojim nastavnicima i profesorima likovne kulture.


Za prvomajske praznike Fondacija tradicionalno organizuje jedan od najbitnijih muzičkih Festivala za mlade u našem gradu koji privlači omladinu i iz regiona. Kako teku pripreme?

Branislav Filipović: Otvaramo novi kulturni prostor- Program Trenčtauna je već zaključen i ove godine će na velikoj bini nastupiti Eva Braun, Eyesburn, Superhiks, SevdahBABY, Elemental, Atheist Rap, Roots Rocket, Jinx, ColorStar. Kao i svake godine, trudimo se da dovedemo imena koja su trenutno najaktuelnija kod nas i u regionu. Muzički program se odvija izuzev velike bine i na maloj bini i na rege terasi gde ćemo, takođe, imati priliku da čujemo autore iz zemlje i regiona. Tim Fondacije već uveliko radi na promociji i organizaciji Festivala. Volonteri pripremaju zanimljive radionice u okviru Kultur fitnes programa, a očekuje nas i izložba ilustracija Valentine Broštean, mlade novosadske umetnice, kao i projekat Udruženja građana Recikliraj i Kultur Akt, Upravljanje otpadom na festivalima, koji uključuje analizu nastajanja, čuvanja, sakupljanja, transporta i odlaganja svih kategorija otpada koji nastaju tokom trajanja festivala. Očekujemo kao i svake godine veliki broj posetilaca i nezaboravan provod.


Kakvi su planovi Fondacije u narednom periodu?

- Nakon sedam godina postojanja Fondacija će dobiti svoj prostor koji će biti kulturni centar otvoren za ideje i projekte mladih Subotičana. Naš plan je da, izuzev podrške mladim sugrađanima, oformimo i mesečni kulturni program koji će obuhvatati brojne izložbe, promocije umetnika, tribine, projekcije filmova, književne večeri, koncerte bendova i radionice. Na ovaj način Subotica dobija novo mesto gde mladi ljudi mogu da se okupljaju, druže, stvaraju ili učestvuju u nekom umetničkom programu.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 7713
Povezane teme

Trenchtown festival

Fokus fondacija

galerija dr vinko perčić

branislav filipović

Fondacija Danilo Kiš

kulturni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.