Komentara: 0
Pregleda: 1750
Foto

Božićnjaci i ove godine krase Gradsku kuću

09.12.2019. u 10:58h
Izvor: Subotica.com
U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, Etnološki odsek "Blaško Rajić" pri Katoličkom društvu "Ivan Antunović" priredio je tradicionalnu izložbu božićnjaka u Vestibilu Gradske kuće, koja se održava od 1997. godine u našem gradu.
Božićnjaci i ove godine krase Gradsku kuću

Izložbu je otvorila sestra Silvana Milan iz Društva kćeri milosrđa, koje ove godine slavi 100 godina postojanja. Ona je istakla kako je utemeljivačica Društva, Marija Petković, negovala posebnu ljubav prema malom Isusu, a tu ljubav prenosila i svojim kćerima.

- Mali Isus, Bog – Božić postao je čovek, nama u svemu jednak osim u grehu. Tu Isusovu ljubav večeras gledamo i u ovim prelepim božićnjacima, koji tako verno dočaravaju njegovo rođenje u porodici Marije i Josipa iz Nazareta. U svakom božićnjaku, a naročito u figurama na njima, prepoznaje se vaša ljubav prema svetoj porodici, ali i božićna radost vaše porodice. U izloženim božićnjacima prepoznajem i ljubav bunjevačkih Hrvata prema malom Isusu, u kojem vidimo spasioca sveta i čoveka, ali i ljubav prema našim divnim božićnim običajima. Božićnjaci su poseban kruh - kolač, koji nam je posebno drag i sladak za Božić. Neka nas on podseti na Isusa, Kruh života, koji se daje za život sveta i koji nas poziva da ga prepoznamo u svim našim svagdašnjim prilikama, susretima, radostima i tugama - rekla je sestra Silvana Milan.

Božićnjaci i ove godine krase Gradsku kuću

Božićnjaci i ove godine krase Gradsku kuću

Ove godine održane su radionice u župi "Uskrsnuća Isusova", kao i u HKC "Bunjevačko kolo", OŠ "Matko Vuković", HKPD "Matija Gubec" u Tavankutu, u župi u Đurđinu u organizaciji HKPD "Đurđin" i Žedniku, a ova umetnost ima i svoje naslednike, o čemu svedoči višegodišnje održavanje radionica u vrtićima Marija Petković "Sunčica" i Marija Petković "Biser".

Uz izložene božićnjake, priređene su i dve prodajne izložbe Likovnog odseka HKC "Bunjevačko kolo" i Likovno-slamarskog odseka HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta, s kojima Društvo "Ivan Antunović" njeguje dobru saradnju.

Božićnjaci i ove godine krase Gradsku kuću

Božićnjaci i ove godine krase Gradsku kuću

Zainteresovani sugrađani božićnjake mogu da pogledaju do 14. decembra u Vestibilu Gradske kuće.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1750
Povezane teme

izložba božićnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.