Komentara: 7
Pregleda: 3937

Borka Pavićević u "Skladištu"

20.04.2013. u 03:45h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U subotu, 20. aprila 2013. godine, sa početkom u 19.30 sati gošće Omladinskog kluba „Skladište“ biće predstavnice Centra za kulturnu dekontaminaciju: Borka Pavićević, osnivačica i direktorka Centra, Ana Isaković, urednica arhiva i projekata i Aleksandra Sekulić, PR i saradnica na projektima u CZKD, koje će tom prilikom predstaviti subotičkoj javnosti delatnosti ove eminentne javne i kulturne ustanove, uz prikaz video zapisa programa Centra o kojima će biti reči.
Borka Pavićević u "Skladištu"

U toku razgovora biće prikazan film Ksenije Anastasijević “Žene i uspeh” (15 min), a nakon razgovora dokumentarni film “Izlet u Rusiju (Plenum Krleža)” - treći deo predstave "Izlet u Rusiju" (25min).

Centar za kulturnu dekontaminaciju je mesto repolitizacije kulture, artikulacije kritičkih praksi, umetničke produkcije i proizvodnje javnosti, mesto na kome se ljudi osećaju slobodno. Od osnivanja 1995. do danas, hiljade programa brojnih organizacija, aktivista, umetnika, naučnika, teoretičara u Centru je dobilo javni prostor i kontekst, a stotine intervencija, gestova, akcija, predstava, izložbi, performansa, tribina bili su produkcija Centra i saradnji sa partnerima iz Jugoslavije (sada Zapadni Balkan, bivša Jugoistočna Evropa, Jugoslavija eufemizirana u „region“), i drugih zemalja, u situaciji stalne borbe da se artikuliše odgovor na ukidanje javnosti, kao kritike i prava na proizvodnju.

U ciklusima i projektima „Nove politike solidarnosti“, „CZKD Bioskop“, „RIZIK“, „Performans, istorija, akcija“, „Žene i uspeh“ CZKD je demonstrirao način na koji kultura može biti faktor promene, modernizacije i emancipacije. Putovanjem kroz ovu istoriju, u slikama i filmovima, subotičkoj publici biće predstavljen i plan nove komunikacije CZKD: Studije konteksta i CZKD podkast, kojim ova institucija želi da svoje simboličke resurse ponudi kao inventar i mehanizam samoorganizovanog obrazovanja.

Borka Pavićević u "Skladištu"

Borka Pavićević, diplomirala dramaturgiju 1971, magistrirala 1976. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“. Dramaturg u Ateljeu 212 (10 godina), u BITEF-u (20 godina). Dramaturg u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-1991). Osnivač teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991). Umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta, smenjena zbog javnog, političkog delovanja (1993). Pokretač i potpredsednik Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca. Osnivač i direktor Centra za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković u Beogradu (od 1994). Pisac kolumni u Susretu, zatim nedeljniku Vreme, od njegovog osnivanja i u dnevnom listu Danas. Dve kolekcije eseja - «Na ex - Postdejtonska moda» (Novi Pazar, 1998) i «Moda» (Beograd, 1994); kao i tekstovi u mnogobrojnim časopisima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu. Bila je potpisnik Civilnog pokreta otpora.

Dobitnik nagrade „Oto Rene Castiljo“ za politički teatar u Njujorku, 2000. godine; nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond ”Maja Maršićević Tasić” , 2005; Nosilac Ordena legije časti Republike Francuske 2005. godine, i nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu.

Gostovanje predstavnica Centra za kulturnu dekontaminaciju organizuje Fondacija „Danilo Kiš“ iz Subotice.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 5 dana
Komentara: 7
Pregleda: 3937
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.