Komentara: 0
Pregleda: 4439

Borba sa krpeljima

08.05.2013. u 15:41h
Izvor: RTV City
Boravak u prirodi u nekim slučajevima može da nam donese neprijatnosti, pa i zdravstvene probleme, za koje je najčešće odgovorna nama svima poznata životinja, krpelj. Koje sve bolesti prenosi ovaj sićušni parazit, kao i na koje načine treba da se čuvamo od krpelja, saznali smo danas u gradskom Zavodu za javno zdravlje.
Borba sa krpeljima

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju kičmenjaka, u koje spada i ljudsko biće. Najaktivniji su u toplijim mesecima, počevši od aprila i maja, pa sve do septembra. Sam ujed krpelja, prema rečima dr Bohucki Nebojše i nije toliko opasan, koliko mogu biti zarazne bolesti, koje ova životinja najčešće prenosi. Na našem području su najčešće prenosnici bakterije Borelija burgdorfen, koja izaziva Lajmsku bolest.

Od 1990. godine od kada je prvi put registrovana Lajmska bolest, broj obolelih je u konstantnom porastu, dok je u poslednjih nekoliko godina, taj broj konstantan. Na sto hiljada stanovnika, javlja se 10 do 15 slučajeva. Ove godine još uvek nije zabeležen ni jedan slučaj Lajmske bolesti. Kada vas krpelj ujede, dovoljno je upotrebom pincete ili igle odstraniti ga sa tela, bez upotrebe raznih preparata.

Ukoliko volite da boravite u prirodi, a želite da se zaštitite od ovih malih napasnika, potrebno je da oblačite garderobu dugih rukava i nogavica, ili da koristite tzv. repelete, preparate za telo u vidu spreja, kreme i slično, koje odbijaju parazite sa tela, pa tako i krpelja, i da po povratku iz prirode obavezno pregledate svoje telo. Ukoliko primetite sumnjive promene na telu, a nedavno ste boravili u prirodi, preporuka je da posetite lekara.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4439
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ujed krpelja

krpelji

akcija suzbijanja krpelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.