Komentara: 6
Pregleda: 3737

Bolnica dobila vrednu dijagnostičku opremu

20.07.2011. u 16:07h
Izvor: RTV Yueco
Bolnica dobila vrednu dijagnostičku opremu

Opšta bolnica Subotica bogatija za jedan analogni mamograf, komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem, u vrednosti od oko 70 hiljada evra. U pitanju je donacija naroda Japana, čija je Vlada u cilju unapređenja zdravstvenog sistema Republike Srbije i implementacije Nacionalnog programa "Srbija protiv raka" podržala projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji" opremom u vrednosti od oko 5.8 miliona evra. Opšta bolnica Subotica je jedna od 39 zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji koja je dobila najsavremeniju opremu čime će biti unapređen skrining, rano otkrivanje i dijagnostika raka dojke.

U prošloj godini u Opštoj bolnici Subotica otkriven je rak dojke kod 133 pacijentkinje, a u prvih šest meseci ove godine kod 61 pacijentkinje, dok je u poslednjih godinu i po dana operisano je njih 232. Sa malignim tumorima, na odeljenju onkologije i u dnevnoj bolnici u prošloj godini hospitalizovano je 2.809 pacijentkinja. Kako bi se smanjile ove cifre, Opštoj bolnici Subotica doniran je jedan analogni mamograf, komora za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem. Vrednost opreme iznosi oko 70 hiljada evra.

U cilju unapređenja zdravstvenog sistema Republike Srbije i implementacije Nacionalnog programa "Srbija protiv raka", Vlada Japana je odobrila donaciju Vladi Republike Srbije kroz projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji". Projektom je obuhvaćena nabavka 2 digitalna i 30 analognih mamografa sa kompletnom pratećom opremom, kao i edukacija naših stručnjaka u Japanu. Projekat će biti realizovan tokom 2011. godine, a ukupno 39 zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji dobiće najsavremeniju opremu čime će biti unapređen skrining, rano otkrivanje i dijagnostika raka dojke.

U ime građanki Subotice, zahvalnost je uputio predsednik Skupštine Grada Slavko Parać.

Ukupna vrednost projekta je oko 5.8 miliona evra, a ovom donacijom ukupan iznos pomoći Japana Srbiji dostiže preko 200 miliona evra, od čega je za zdravstveni sektor izdvojeno oko 22 miliona evra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3737
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

japan

dijagnostička oprema

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.