Komentara: 0
Pregleda: 2042

Bogat program u Nedelji pravoslavlja

12.04.2019. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnja Nedelja pravoslavlja svečano će biti otvorena u ponedeljak, 15. aprila, u 19 časova, besedom episkopa bačkog Irineja. Sedmodnevni program u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" obeležiće brojne promocije knjiga, duhovna i istorijska tribina, izložba ikona i monodrama "Ispovest Dmitrija Karamazova".
Bogat program u Nedelji pravoslavlja

U galerijskom prostoru Zadužbine Dušana Radića, prve večeri biće otvorena izložba ikona pod nazivom "Loza Nemanjića" slikarke Svetlane Stanojčić Vučičević, a u okviru programa, nastupiće i Mešoviti hor SKC "Sveti Sava", pod dirigentskom palicom Veselina Jevtića.

Druge večeri, u utorak, 16. aprila, održaće se duhovna tribina na kojoj će biti predstavljena knjiga oca Olivera Subotića "O kamenu odbačenom". Program će početi u 19 časova, a pored autora, gost tribine biće i prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

U sreda, 17. aprila, biće predstavljena knjiga Dejana Tomića "Svetosavska poetska riznica". Početak programa zakazan je za 19 časova, a u njemu će, pored autora, učestvovati i književnik Blagoje Baković, urednik Zoran Kolundžija, tenor Dušan Dakić i glumac Miloš Stanković, dok će u sklopu večeri nastupiti i Kamerni hor Hrama Roždestva Presvete Bogorodice.

Na književnoj večeri u četvrtak, 18. aprila, biće predstavljen najnoviji roman Anđelka Anušića, pesnika, proznog pisca, esejiste, književnog kritičara i antologičara, "S Homerom u Oluji", koji svedoči o tragičnom bilansu srpskog poricanja i samoporicanja u jugoslovenstvu. Gosti večeri biće dr Milan Micić, Radovan Ždrale i autor knjige Anušić.

Posetioce ove tradiconalne manifestacije u petak, 19. aprila, s početkom u 19 časova, očekuje monodrama "Ispovest Dmitrija Karamazova", u izvođenju glumca Nebojše Dugalića. Ovo delo predstavlja monodramsku adaptaciju kultnog romana Fjodora Dostojevskog "Braća Karamazovi", u kojem Dmitrij, neposredno pred sunovrat, odlučuje da svoj očaj saopšti bratu Aljoši, moleći ga da od oca zatraži novčanu pomoć.

U subotu, 20. aprila, biće predstavljena knjiga Aleksandra Lakovića, pesnika, esejiste i književnog kritičara, "Hilandar i Sveta gora između mita i istorije", koja čitaocima pruža mogućnost da se upoznaju sa svetogorskim monaštvom uopšte, njihovim željama, nadanjima i svakodnevicom, ali i ličnostima svetogorskih staraca, sa kojima je Laković vodio duge razgovore. Program će početi u 19 časova, a u njemu će učestvovati autor knjige i Milojko Milićević.

Nedelju pravoslavlja zatvoriće istorijska tribina u nedelju, 21. aprila, na kojoj će biti predstavljena knjiga "Srpska pravoslavna crkva: Osam vekova istorije u slici i reči". Knjiga predstavlja monumentalni pregled osamstogodišnjeg istorijskog hoda najstarije institucije u našem društvu, od kako se Sveti Sava izborio za njenu samostalnost 1219. godine. Gosti tribine biće autori Srđan Ercegan i dr Boris Stojkovski, a početak je zakazan u 19 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2042
Povezane teme

skc sveti sava

nedelja pravoslavlja

zadužbina dušana radića

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.