• Pregleda: 9659

BNS doneo odluku o upućivanju inicijative Skupštini AP Vojvodine

Na 13. sednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine jednoglasno je doneta odluka da se uputi inicijativa Skupštini Vojvodine za donošenje zaključka da je naredba iz 1945. godine akt nasilne asimilacije i diskriminacije.
BNS doneo odluku o upućivanju inicijative Skupštini AP Vojvodine

Akt kojim se Bunjevcima ukida pravo na izjašnjavanje je, prema rečima predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzane Kujundžić Ostojić, istorijski presedan koji je naneo katastrofalne posledice pripadnicima ove nacionalne manjine.

- Posledice su što je 1918. godine  bilo oko 100 hiljada Bunjevaca, a danas ni sto godina kasnije ima nas nešto više od 16 hiljada. Ovo je zaista nešto što nije zabeleženo kroz istoriju, smatramo da je potrebno da bude povučen. Iskreno  se nadam da će ovaj saziv Skupštinea Vojvodine za našu inicijativu  imati mnogo više razumevanja u odnosu na prošli put, da će ova istorijska nepravda biti ispravljena. Naravno posledice ne mogu biti ispravljene, ali želimo da Bunjevcima koji se tako izjašnjavaju bude lakše nego ranije  - kaže Suzana Kujundžić Ostojić.

Inicijativu je Bunjevački nacionalni savet prvi put podneo još 2005. i 2006. godine,  ali je tada izostala politička podrška.

- Veliko je pitanje i odgovor koji i danas nemamo je zašto je prošlo punih 58 godina a da ovaj dokument nije ugledao svetlost dana. Tokom tih godina, Bunjevci su u lična dokumenta morali da se upišu kao Hrvati. To je nasilje nad jednim narodom sa težnjom da identitet koji smo dugo čuvali nestane - kaže potpredsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca, Nikola Babić dodajući da je to period velikog stradanja Bunjevaca.

Iako akt ne proizvodi pravno dejstvo, prema mišljenju predsednika Izvršnog odbora BNS, Mirka Bajića zbog njegovih posledica Bunjevcima se i danas donekle osporava pravo na lično izjašnjavanje, a posebno na organizovanje u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

- Donošenjem ovakvog zaključka konačno bi se otklonile sve insinuacije o statusu Bunjevaca u Republici Srbiji, kao i insinuacije da  Republika Srbija omugućavanjem Bunjevcima da se lično  izjasne deli hrvatski korpus. Niko nas više ne bi mogao zvati bunjevačkim Hrvatima ili nekom grupom koja neće da se izjasni kao Hrvati - kaže Bajić. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

37
Bunjevac sVanteleka Odgovori
Ovo je smišno i ja sam Bunjevac i nism moro biti Rvat bio sam Jugosloven. I niko nije morao ko nije tio, svi su mogli bit Jugosloveni. Zato naši pridnjaci bolje nek ćutu.
istina Odgovori
Bravo Mirko-bunjevačka diko, sa reči na dela!Vreme je već zaista da se ospori ta naredba iz 1945 i da Bunjevci budu Bunjevci a Hrvati nek budu Hrvati,svakom svoje i mirna Bačka! Puna podrška za braću Bunjevce i naravno Mirka!
pravdak Odgovori
Jedina tuzna istina,Bunjevci ne dajmo se!Mi smo slobodarski narod koji nikome nije zlo cinio,a nsma su cinili kroz madarizaciju,pa kroz Titovo pohrvacivanje,no sto te ne ubije ,ojaca te.Ne daj se bunjevacki narode iz zemlje Srbije!
Bunjevka Odgovori
Bivsi komunisti ponistavli bi komunisticke drzavne akte. Zasto ste sve do sada sutili i nosili stafetu?
Mnogi vasi iz Nacionalnog saveta godinama uzivali su sve blagodeti komunizma i bili na polozajima, a
sada bi burlali, kao da nemamo vecih problema.Niste vridni ni u svojoj kuci zapovidati,a sad bi se prsili
i kerebecili. Tamo jedna od vas dobijala je i hrvatsku penziju kad se skulovala. Bas ste smisni.
sand Odgovori
tako triba
Daddy Odgovori
Velika podrska, samo napred SBB!


Nek se znade da Bunjevac zivi!
Turbo Bunjevac Odgovori
Jedan od nji bio je među članovima Matice Hrvatske 1970, drugi je bio član DSHV-1995. a treći nema di nije bio! I još imadu obraza divanit o nehrvatstvu Bunjevaca!
Danas samo služe za razbijanje bunjevačkog korpusa – od kadgodašnje većine u varoši sad smo dvi bedne manjine. Zavadi pa vladaj.
Bunjevka Odgovori
Preci od nekih vasih su za vreme obaveze meli tavane, sutirali u zadnjicu, cupali za brkove itd. Tribali malo i da se to ispravi i da se zalozite za vracanje oduzete imovine,koje veoma sporo tece.Umesto da
se bavite tekuccim problemima Bunjevaca, vi bi sada da ponistavate akte, koji nemaju pravnu snagu.
Daddy Odgovori
Dragi moji Bunjevci, i oni pravi i one bofle, slusajte mise i rici samo naseg bunjevackog pope, jer kad jednom dodje dan da Bunjevac mora ic bogu na istinu, rvatske propusnice i pasose bunjevacki bogo nit prima nit priznaje, vec izrodice oma sve salje kod onog rogatog!
bogtemazo Odgovori
Ovi su svi zreli za posmatranje.Istorijski prolupani identiteti.
ffilozoff Odgovori
Pogresnim putem idete...nemate ni 599 glasova,nemate podrsku ni medju Bunjevcima,nemate ni kadrove,nemate ni love,a nemate ni mozga-jer kad Vas podrzavaju tamo neki pravdak(mator komentator),daddy(tatica,bolesnik koji koristi perverzan pseudonim)boa(zna se ko je)...pa Vi ne mozete poslati ni 10 komentara,jer nemate ni tolko kompa....Vase vodje vole novce,a ne Vas-zapamtite!!!! BUNJEVCI se mogu ujedinit u SU,imai i vise nego sto se izjasnjavaju,verujte imai 80.000 u SU!!!! Matematika je jednostavna,izmesao se narod,al kad su vencanja,puno BUNJEVACA ,BUNJEVKI ,se zeni,udaje medjusobno,a i sa drugim nacijama...Al BUNJEVACKA nana svoju dicu uci obicajima,bez obzira skim se zene-i SVI slave USKRS sa sunkom,jajima i kobasicom,a Bozic uz sarana,tisto i pasulj i pucku....Treba sesti za stol,naci nove predstavnike,promeniti zastarelu tematiku isluzenih konja,i oformiti novu Bunjevacku Demokratsku Stranku-koja ce konacno dobiti gradonacelnika!!! Jer nemojte zaboraviti,Jugosloveni,90% su ustvari Bunjevci iz mesanih brakova!!!! Ajd mante se proslosti,pop iz kerske crkve Rajic se okrece u grobu,a bilo Nas je 80.000 u SU!!!!!!
ffilozoff Odgovori
P.S.ARGUMENTOVANO tvrdim da mnogi moji drugari,koji su u policiji,carini,politici,i ostalim javnim sluzbama se boje reci da su za Bozic ili pucku!!! Bajic i ne bajic su nam nametnuli da SUBOTICA menja mentalitet od pre 400.god. da se prihvate nova pravila,nova kulturna i crkvena desavanja,novi obicaji,nove vodje...Teska je ova tema,ima tu raspravljat,al sa pravim sagovornicima,i pravim ljudima,a ne ljigama.....
Daddy Odgovori
@Turbo pelena za rvatske gace
"""Jedan od nji bio je među članovima Matice Hrvatske 1970, drugi je bio član DSHV-1995. a treći nema di nije bio! I još imadu obraza divanit o nehrvatstvu Bunjevaca!
Danas samo služe za razbijanje bunjevačkog korpusa – od kadgodašnje većine u varoši sad smo dvi bedne manjine."""


Kazes:
"""I još imadu obraza divanit o nehrvatstvu Bunjevaca!
Danas samo služe za razbijanje bunjevačkog korpusa"""

U prvoj recenici se pozivas na cast i obraz tvrdeci da smo Bunjevci Rvati dok u drugoj recenici tvrdis da odbijanjem da se nasilno asimiliju u Rvate Bunjevci "razbijaju" svoj bunjevacki korpus?!

Dal ti imas gram mozga?

Bunjevacki korpus bi jedino mogo bit razbijen kad bi svi postali Rvati, to jest izrodi, sto srecom nismo.

Kazes:
"""od kadgodašnje većine u varoši sad smo dvi bedne manjine"""

U pravu si da su DVE manjine, Bunjevci i Rvati, al samo je jedna bedna.


Inace cisto informativno, 1918te kad smo Bunjevci glasali da se pripojimo Kraljevini Srbiji bilo nas je oko 84.000 Bunjevaca u ovim krajevima i oko 2.000 Rvata (sto mozes proverit).
Daddy Odgovori
@bogtemazo
"""Ovi su svi zreli za posmatranje.Istorijski prolupani identiteti. """


Ta di si ti, majmunce malo? Oped baljezgas pa odna uvijes rep skroz u guzu i sav sritan pobignes.
Daddy Odgovori
@Bunjevka
"""Preci od nekih vasih su za vreme obaveze meli tavane, sutirali u zadnjicu, cupali za brkove itd. Tribali malo i da se to ispravi i da se zalozite za vracanje oduzete imovine,koje veoma sporo tece.Umesto da
se bavite tekuccim problemima Bunjevaca, vi bi sada da ponistavate akte, koji """


Nisi ti ni B od naseg roda!

A ti sto su sutirani u guzicu ti su dobro prosli, jer da su tretirani kako triba bilo bi vas puno manje ustasa danas.
Daddy Odgovori
@istina
"""Bravo Mirko-bunjevačka diko,"""

Gospodin Mirko Bajic ce uc u istoriju ko heroj bunjevackog naroda koji nas je cuvo dok su ustase Stepinca gledali ko boga!
Bunjevački Hrvat Odgovori
Ako ovo troje imaju pravo da menjaju istoriju i osporavaju moje istorijiski dokazano poreklo, onda ćemo se obatiti Skupštini Vojvodine da nam omogući Ustavno pravo da se izjašnjavamo kao Bunjevački Hrvati.
Po Ustavu imam pravo da se izjasnim kako hoću, a i ovo troje mogu da se izjasne i kao Marsovski Bunjevci, to je njihovo pravo.
Otvorimo oči i ne ozvolimo da nas više ova klika razbija.
N Odgovori
Ovaj Bajic ce na kraju dobiti nagradu za zivotno delo.Kakvo delo i od koga zakljucite sami.
Bunjevka Odgovori
Ti magarce sto toliko horcas po ovom sajtu, kao veliki Bunjevac triba znas da se Bog pise veilikim slovom. To bi ti kazo i svecenik Rajić da je ziv. Bas nas "lipo" predstavljas. Molim te nemoj vise.
Alen Odgovori
@Turbo Bunjevac Nekada vecina u Subotici su bili Bunjevaci. Samo Bunjevci. Hrtvata nije ni bilo.
I tako je to bilo 200 godina dok katolicka crkva nije pocela pokrstvanje a kasnije komunisti su nastavili svo to zlo sto je katolicka crkva zapocela.
Istorijske cinjenice a ne istorijska misljenja.
- 1720-te 2200 stanovnika uglavnom Bunjevci i Srbi i 2 Madjara. Gde su Hrvati? Niko nije rekao da je Hrvat.
- 1868. 50.000 Bunjevaca, 6.000 Madara, 3.500 Srba i 1.300 Jevreja. Gde su Hrvati?
- 1910. se pojavila 39 Hrvata. Opa!!!!!
- 1948. 51.000 Madjari, 45.000 Hrvata! 11.000 Srbi. Gde su nestali Bunjevci?
I ovi sto pricaju da su mogli da se izjasnjavaju kao Jugosloveni umesto Hrvati to je tacno. Mogli ste ali ste upisivani kao Hrvati. Cak i na poslednjem popisu znam da su popisivaci govorili da ne moze da se izjasnjava kao Bunjevac vec kao Hrvat. To je psihicko silovanje i zlocin nad jednim narodom - Bunjevcima. Taj zlocin vrsi katolicka crkva. Nekada nisu postojale mise na hrvatskom vec samo na bunjevackom i madjarskom.
Pametnom je dovoljan ovaj podatak iz popisa a onaj ko veruje crkvi... Sta reci za ljude koji veruju da je devica rodila...? Sve neke fine... Sta reci za ljude koji veruje da je nasa planeta ravna...?
Izgleda da neki jos nisu sisli sa grane....
bogtemazo Odgovori
S obzirom da se bliži kanonizacija Stepinca ja stvarno ne znam hoće li onda ovi Bunjevci nehrvati ostati katolici ili će menjati viru?I koju bi onda izabrali?
Radijalni put Odgovori
Bunjevci su nakon I. sv. rata prihvatili svoje hrvatstvo. Već 1925 Bunjevačko šokačka stranka pristupa Hrvatskoj seljačkoj stranci i od onda Bunjevci glasaju skroz za HSS. Žalosno da su Bunjevci u Kraljevini Jugoslaviji već znali da su Hrvati, a sad ih sps-bunjevci prevode u posebnu naciju.
pista Odgovori
kolko ja vidim po nekima ispada da Madjara u gradu ko da nije ni bilo.... podsecanja radi: 1910 god. 58,7 posto stanovistva se izjasnilo da im maternji jezik madjarski... Turci su ovde bili skoro 150 godina, od 1542 do 1686 god., a pre njih Zabadka je bila u rukama Hunjadijevih... i mogao bi jos ovako ali ce neki pomisliti da se busam. Pisem ovo zbog jednog komenta po kojem ispada da se istorija ovog grada pise od 1720. god.
Gaga Odgovori
@ Bunjevka - zagoriće vam užna
Turbo Bunjevac Odgovori
Kad kažem da sam Bunjevac, znači da sam Hrvat, ko to ne želi ne mora, od volje mu!

Alene, ako baš hoćeš, bunjevačkog imena nije bilo u Subotici sve do 70-ih godina 19. veka. Do tada smo se zvali Dalmatincima, mi smo sami sebe zvali tako, a katkad i Ilirima. Antunović je odabro bunjevačko ime zbog madžarski crkveni i svetovni vlasti koje su ga proganjale. U Kraljevini Jugoslaviji smo se napokon mogli slobodno izjašnjavati ko Hrvati, dok admiral Mikloš Horti to nije zabranio. Komunisti su samo ukinuli politiku koju je uveo Horti, a to je da Bunjevci nisu Hrvati.

Katolička crkva pokrštavala Bunjevce pre 200 godina? Pa ovo je stvarno pileći mozak. Mi smo bili katolici, nema pokršatavanja, naši franjevci zvali su nas uvik i samo Dalmatincima, a gradske vlasti još i Ilirima a Srbe Racima. U crkvi nam je jezik bogoslužja bio je latinski, a propovidi na "dalmatinskom" i "ilirskom" jeziku.

Dakle, mi, Bunjevci-Hrvati, bunjevački Hrvati il kako god oćete, ali naši zajednički preci kadgod su bili većina u varoši, a sad je na delu opet Hortijeva politika našeg diljenja, koju je oživio Sloba i nastavlja se do danas.
pravdak Odgovori
Radijalni put-Ti se pravis glup?84.000 Bunjevaca je bilo i 84 Bunjevca na Velikoj skupstini,gde ti vidis tu Hrvate.Postoje Bunjevci i uvek ce postojati i na zalost pohrvaceni Bunjevci koji uglavnom mrze Bunjevce i drzavu u kojoj zive.
srbenda iz backe topole Odgovori
.Bajicu Mirko.. i sva nasa braco Bunjevcka... ....................Izdrzite.............i istina ce pobediti!!
bogtemazo Odgovori
Dobro je da se na You tubeu može vidit onaj smišni događaj kad je Danijel Kovačić kazao Mirku Bajiću sve što ga sljeduje.da se ne zaboravi tko je taj Bajić i iz kakve je kuće.Ako se srbijanska politika prema Bunjevcima oslanja na takve prljave ljude onda ni sama ta politika nije drugačija nego prljava.
Daddy Odgovori
@Turbo Budala
"""Kad kažem da sam Bunjevac, znači da sam Hrvat, ko to ne želi ne mora, od volje mu!"""


A sta si kad kazes da si Rvat? El odna svi Rvati automatski postanu Bunjevci, el kako to u toj tvojoj bundevi svatas / objasnjavas? Nije mi jasno.


Kako moz bit tako ekstra turbo glupav da prodajes svoj narod da bi bio tudja podgrupa?
Daddy Odgovori
@Bunjevka
"""Ti magarce sto toliko horcas po ovom sajtu, kao veliki Bunjevac triba znas da se Bog pise veilikim slovom. To bi ti kazo i svecenik Rajić da je ziv. Bas nas "lipo" predstavljas. Molim te nemoj vise."""


Al me castis. Tako si me nasmijala, zamalo da ti dam plus.

Ne brini ti ocu ja pisat "bog" malim el velikim slovom. Ja nasu bunjevacku veru i crkvu vidim, volim i postujem kao muzej, spiritualni deo nase istorije. Nek mi malo slovo bude najveci greh nego kako ces ti objasnit bunjevackom bogi da si se rodila Bunjevka a vratila mu se Rvatica, da si Duzijancu ko boflu isprid buvljaka prodavala, da si svom narodu postojanje negirala i ko zna sta sve jos?

Zvuci logicno da kad se negira postojanje nekog naroda da se time ujedno negira i postojanje nekog boga. Zato bi ti mozda tribala da pocnes i onog s rogovima da pises velikim slovom, da mu se udvaras malo, jer ko zna, ako ga ima, ko prodo el negiro svog boga idje pravo kod njega!


ps
El @Gaga u pravu, el ti zagorila uzna? (to se moz desit kad se nerviras zbog malog slova)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.