Komentara: 23
Pregleda: 5697

Blokade puteva i dalje - propao sastanak

26.04.2012. u 21:49h
Izvor: RTV Yueco
Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas da je propao sastanak sa predstavnicima nezadovoljnih poljoprivrednika, koji već drugi dan blokiraju puteve u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Petrović je novinarima u Beogradu rekao da je pozvao predstavnike poljoprivrednika da razgovaraju o svemu - o novim merama agrarne politike, ali ne i o mogućnosti da se ponovo uspostavi subvencionisanje po hektaru obradivih površina.
Blokade puteva i dalje - propao sastanak

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika koji su izašli iz zgrade vlade nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara, rekavši da će javnost o svemu obavestiti ministar.

Petrović je rekao da je u toku dana dobio informaciju da su poljoprivrednici spremni na razgovore sa njim. Dodao je da je i on želeo da razgovaraju o novim merima agrarne politike, ali ne i o povratku na način subvencionisanja sa 14.000 dinara po hektaru.

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao je juče da poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) Evopske unije.

Izvor: Blic Online

Blokada puteva Subotica


Prethodna vest:
Putevi u blokadi, zakazan sastanak kod ministra poljoprivrede

U 17 časova počinje sastanak grupe nezadovoljnih poljoprivrednika sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, potvrdio je član organizacionog odbora nezadovoljnih poljoprivrednika Miroslav Ivković.

On je rekao da će na sastanku ministru ponovo biti iznet predlog da se poljoprivrednici opredele kakve im subvencije više odgovaraju – po kilogramu ili po hektaru, odnosno žele da čuju konkretne predloge od samog Petrovića.

Subotički poljoprivrednici sa oko dve stotine traktora i dalje blokiraju gotovo sve glavne izlaze iz Subotice u okviru protesta poljoprivrednika koji su nezadovoljni merama agrarne politike ministarstva poljoprivrede.

Po podacima Udruženja poljoprivrednika Subotica, blokirani su putevi ka graničnom prelazu Kelebija, ka Somboru, regionalni put ka Novom Sadu, prilazi petljama auto-puta Horgoš-Beograd “Subotica – sever”, “Subotica – jug”, “Subotica – Istok”, kao i “divlji” izlaz na auto -put kod mosta u naselju Klisa.

Po podacima sa terena, na blokadama u Subotici vozila se propuštaju na svakih sat vremena po 15 minuta, mada ima lokacija na kojima se vozila propuštaju na svaka dva sata.

Poljoprivrednici, nezadovoljni politikom subvencionisanja u agraru, nastavili su danas blokadu važnijih putnih pravaca u Vojvodini i postoji mogućnost da traktorima krenu ka Beogradu i Novom Sadu kako bi i na taj način protestvovali, izjavio je Tanjugu jedan od predstavnika nezadovoljnih paora Miroslav Ivković.

Iako su organizatori protesta ranije izjavili da će ovoga puta protestovati samo blokiranjem puteva na određenim punktovima, Ivković je rekao da „sad već postojiu realna mogućnost da se traktorima ide u Beograd i Novi Sad, jer niko ne nudi rešenje problema i nezadovoljstvo je veliko".
Ivković je rekao da protest protiče relativno mirno i bez većih problema , ali je dodao da se situacija komplikuje jer „teško je kontrolisati sve pojedince i mnogi od njih i samoinicijativno žele ponekad nešto da učine".

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika dogovaraju se kako će nastaviti protest u cilju ispunjenja njihovih zahteva, od kojih je osnovni da subvencije budu isplaćivane po hektaru a ne po ostvarenom prinosu, rekao je Ivković.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 5697
Povezane teme

blokada poljoprivrednika

blokada traktorima

blokada puteva u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.