Komentara: 3
Pregleda: 2237

Blagovremeno testiranje i uzimanje terapije ključno za normalan život sa HIV-om

01.12.2021. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
U Subotici su ove godine novootkrivene dve HIV pozitivne osobe, podaci su Zavoda za javno zdravlje sa kojima dočekujemo ovogodišnji Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Ovim povodom, Udruženje građana "Stav +" organizovaće u subotu, 4. decembra, dobrovoljno i anonimno testiranje na HIV u svojim prostorijama (Bose Milićević BB, ispod Stadiona malih sportova), u periodu od 11 do 16 časova.
Blagovremeno testiranje i uzimanje terapije ključno za normalan život sa HIV-om

Budući da se eventualno prisustvo HIV-a u organizmu može otkriti jedino testiranjem, ono je prvi korak koji svaki pojedinac može da načini kako bi zaštitio sebe i druge. Da bi se testirali, građanima nije potrebna nikakva prethodna priprema, a kako objašnjavaju iz Udruženja građana "Stav +", testiranju prethodi razgovor i savetovanje, a potom se iz kapljice krvi, koja se vadi iz prsta, preliminarni rezultati mogu saznati već nakon 10 minuta.

Svako ko je imao bilo kakvo rizično ponašanje je u riziku od infekcije. Odavno ne govorimo o rizičnim grupa, već o rizičnom ponašanju, a sva sprovedena istraživanja ukazuju na to da se dosta ljudi rizično ponaša. Svako ko to prepozna u sebi, trebalo bi da uradi test kao jednu običnu rutinsku kontrolu, koja u današnje vreme može da produži život. Pre je to bila gotovo smrtna presuda, dok je danas, uz paletu lekova koji su u Srbiji besplatni i dostupni svim pacijentima, životni vek moguće produžiti preko 50 godina i tu govorimo o biološkoj ili smrti izazvanoj nekom drugom bolešću, a ne AIDS-om. Važno je reći i da lekovi koji se danas koriste nemaju tih neželjenih efekata kao u vreme kad je počela antiretroviralna terapija, ali je prvi korak u svemu tome testiranje - objašnjava Boris Kovačić iz Udruženja građana "Stav +".

Blagovremeno testiranje i uzimanje terapije ključno za normalan život sa HIV-omA taj korak ne pravi mnogo Subotičana, bar tako pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotica, u kojem je besplatno testiranje na HIV moguće tokom cele godine, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. Ove godine je tu mogućnost iskoristilo svega 57 osoba, od kojih je kod dve otkriveno prisustvo HIV infekcije.

- Za gotovo pola veka, odnosno od 1985. godine kada je izbila epidemija u Srbiji, na teritoriji Severnobačkog okruga je registrovano ukupno 74 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 34 osoba preminulo, neki od AIDS-a, a neki od drugih bolesti ili biološkom smrću. Međutim, danas je HIV bolest sa kojom se živi i osoba koja je na vreme otkrije i uzima terapiju, nikada neće dospeti u stadijum AIDS-a - ističe dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica. - Dakle, sa HIV-om živimo više od 40 godina, terapija je odlična i treba da se testiramo, a ako i otkrijemo da smo pozitivni, to je samo znak da treba što pre početi da se lečimo.

Blagovremeno testiranje i uzimanje terapije ključno za normalan život sa HIV-omRazlog u manjem odzivu građana na testiranje, koji se prethodnih godina kretao od 120 do 160 osoba, Kovačić vidi u strahu i još uvek prisutnoj stigmi koja se vezuje za ovu bolest, ali i u pandemiji virusa kovid-19, koja je otkrivanje svih drugih bolesti usporila.

- To što je pandemija virusa kovid-19, ne znači da su druge bolesti nestale. Mi ove godine u Srbiji imamo smrtne slučajeve od AIDS-a, što je zabrinjavajući podatak, jer u današnje vreme kada imamo dostupne testove i modernu, efikasu terapiju, to je poražavajuće. To samo znači da taj neko kod sebe nije prepoznao rizik, nije uradio na vreme test i doveo je svoj orgaizam u fazu AIDS-a, kada više ne može da se pomogne. Postoje faze u kojima je to moguće, ali je, nažalost, u Srbiji ove godine umrlo sedam pacijenata od bolesti od koje su mogli da se spase, samo da su na vreme otkrili prisustvo HIV-a, i još troje koji su bili nosioci HIV-a, ali su umrli od drugih bolesti.

Blagovremeno testiranje i uzimanje terapije ključno za normalan život sa HIV-omPovodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, juče je u Beogradu održana konferencija "Nejednakost. AIDS. Pandemija. – Da stavimo tačku", na kojoj je sedam gradova potpisalo Parisku deklaraciju o Gradovima brzog odgovora, među kojima i Subotica. Ovime se lokalna samouprava obavezala na ubrzanje nastojanja i napora da u svom gradu zaustavi širenje ove bolesti putem niza aktivnosti.

- To je od izuzetno velikog značaja, jer se odgovor na HIV sada spušta na nivo lokalnih samouprava i sami gradovi potpisnici deklaracije preuzimaju odgovornost da će finansirati projekte koji imaju za cilj podršku i prevenciju HIV-a. Mi lokalnu samoupravu posmatramo kao partnera, a ovime smo videli da i oni nas doživljaju kao partnera koji je potreban ovom gradu i društvu, tako da se nadamo da će se naša saradnja, koja je od samog početka dobra, ovim produbiti i podići na viši nivo - poručuje Kovačić iz Udruženja građana "Stav +".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2237
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

hiv

testiranje na HIV

hiv testiranje

udruženje stav plus

svetski dan borbe protiv side

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.