• Pregleda: 1711

Bivši radnici "Solida" se nadaju zaostalim zaradama

Oko 180 bivših radnika prijavilo je potraživanja u stečajnom postupku preduzeća „Solid Export-Komerc“ u roku, koji je istekao 6. oktobra. Reč je o zaostalim zaradama u poslednjih godinu dana, za koje se nadaju da će im biti isplaćene nakon što se proda preostala imovina, ovog, inače, društvenog preduzeća.
Bivši radnici "Solida" se nadaju zaostalim zaradama

Nekada čuveni „Solid“ u trenutku otvaranja stečaja nije više proizvodio nijednu cipelu. Proizvodnja je opala već na proleće, jer su, kako navodi bivši radnik Zoltan Engi, ostali bez inostranog partnera i više nisu bili konkurentni na tržištu. Privredni sud u Subotici otvorio je stečaj 6. juna ove godine, a radnici su imali period od 120 dana da prijave potraživanja, što su i učinili.

- Očekivanja su da sada, pošto je u stečajnom postupku, zaposleni budu u prvom redu isplate i nadamo se da će to biti sprovedeno što pre - kaže Engi.

Iako je relativno kratko radio u nekada čuvenom preduzeću koje se bavilo proizvodnjom obuće, Engi kaže da mu je žao što se sve ovako odigralo, te da se svi bivši zaposleni nadaju isplati onog što su pošteno zaradili.

- Žalosno je i zbog toga što je „Solid“ ipak jedno ime za ovaj grad i firma koja je postojala od 1950. godine, a možda i nešto ranije. Šta god da se kaže, suvišno je, a mi se nadamo najboljem ishodu svega ovoga - dodaje Engi.

U prijavi potraživanja radnicima je pomogla Kancelarija zaštitnika građana u saradnji sa Samostalnim sindikatom. Kako objašnjava Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk, reč je o minimalnim platama u poslednjih godinu dana, kao i o četiri godine neuplaćenih poreza i doprinosa, a očekuje se da će sve biti isplaćeno nakon što se proda proizvodna hala u centru grada.

- Znamo kakva je situacija bila u „Solidu“. Bez plata, radnici osiromašeni i mi smo pomogli da se podnese oko 180 prijava potraživanja. Na vreme smo sve predali, na vreme je preuzeto na sudu, ostvarili smo dobar kontakt i sa stečajnim poverenikom, tako da neće biti upućivanja na parnice, već ćemo zajednički rešiti ukoliko se nešto desi - poručuje Marosiuk.

Inače, predlog za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću „Solid Export-Komerc“ pokrenuo je poverilac „BN-BOS“, zbog, kako se navodi u rešenju Privrednog suda, nemogućnosti plaćanja. U tom trenutku, račun firme bio je blokiran iznosom od preko 73 miliona dinara.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
Istina... Odgovori
U nadi se živi, u nadi se mre. Nadajte se i verujte komunjarama.
Овца за шишање Odgovori
ДЕСЕТ СТРАТЕГИЈА МАНИПУЛАЦИЈЕ ЉУДИМА

1) ПРЕУСМЕРАВАЊЕ ПАЖЊЕ
Пажњу јавности преусмеравати са важних проблема на неважне. Презапослити јавност поплавом небитних информација, да људи не би размишљали и стекли основна сазнања у разумевању света.
2) СТВАРАЊЕ ПРОБЛЕМА
Та метода се назива и “проблем-реаговање-решење”. Треба створити проблем, да би део јавности реаговао на њега. На пример: изазвати и преносити насиље са намером, да јавност лакше прихвати ограничавање слободе, економску кризу или да би се оправдало рушење социјалне државе.
3) ПОСТУПНОСТ ПРОМЕНА
Да би јавност пристала на неку неприхватљиву меру, уводити је постепено, “на кашичицу”, месецима и годинама. Промене, које би могле да изазову отпор, ако би биле изведене нагло и у кратком временском року, бити ће спроведене политиком малих корака. Свет се тако временом мења, а да то не буди свест о променама.
...
Овца за шишање Odgovori
...
4) ОДЛАГАЊЕ
Још један начин за припремање јавности на непопуларне промене је, да их се најављује много раније, унапред. Људи тако не осете одједном сву тежину промена, јер се претходно привикавају на саму идеје о промени. Сем тога и “заједничка нада у бољу будућност” олакшава њихово прихватање.
5) УПОТРЕБА ДЕЧЈЕГ ЈЕЗИКА
Када се одраслима обраћа као кад се говори деци, постижемо два корисна учинка: јавност потискује своју критичку свест и порука има снажније дејство на људе.Тај сугестивни механизам у великој мери се користи и приликом рекламирања.


6) БУЂЕЊЕ ЕМОЦИЈА
Злоупотреба емоција је класична техника, која се користи у изазивању кратког споја, приликом разумног просуђивања. Критичку свест замењују емотивни импулси (бес, страх, итд.) Употреба емотивног регистра омогућава приступ несвесном, па је касније могуће на том нивоу спровести идеје, жеље, бриге, бојазни или принуду, или пак изазвати одређена понашања.
...
Овца за шишање Odgovori
...
7) НЕЗНАЊЕ
Сиромашнијим слојевима треба онемогућити приступ механизмима разумевање манипулације њиховим пристанком. Квалитет образовања нижих друштвених слојева треба да буде што слабији или испод просека, да би понор између образовања виших и нижих слојева остао непремостив.
8) ВЕЛИЧАЊЕ ГЛУПОСТИ
Јавност треба подстицати у прихватању проечности. Потребно је убедити људе да је ин (у моди), пожељно бити глуп, вулгаран и неук. Истовремено треба изазивати отпор према култури и науци.
9) СТВАРАЊЕ ОСЕЋАЈА КРИВИЦЕ
Треба убедити сваког појединца да је само и искључиво он одговоран за сопствену несрећу, услед оскудног знања, ограничених способности или недовољног труда. Тако несигуран и потцењен појединац, оптерећен осећајем кривице, одустаће од тражења правих узрока свог положаја и побуне против економског система.
...
Овца за шишање Odgovori
...
10) ЗЛОУПОТРЕБА ЗНАЊА
Брз развој науке у последњих 50 година ствара растућу провалију између знања јавности и оних који га поседују и користе, владајуће елите. “Систем”, заслугом биологије, неуробиологије и практичне психологије, има приступ напредном знању о човеку и на физичком и на психичком плану.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.