Komentara: 5
Pregleda: 3141

Bivši radnici "Solida" se nadaju zaostalim zaradama

10.11.2019. u 10:40h
Izvor: TV Subotica
Oko 180 bivših radnika prijavilo je potraživanja u stečajnom postupku preduzeća „Solid Export-Komerc“ u roku, koji je istekao 6. oktobra. Reč je o zaostalim zaradama u poslednjih godinu dana, za koje se nadaju da će im biti isplaćene nakon što se proda preostala imovina, ovog, inače, društvenog preduzeća.
Bivši radnici "Solida" se nadaju zaostalim zaradama

Nekada čuveni „Solid“ u trenutku otvaranja stečaja nije više proizvodio nijednu cipelu. Proizvodnja je opala već na proleće, jer su, kako navodi bivši radnik Zoltan Engi, ostali bez inostranog partnera i više nisu bili konkurentni na tržištu. Privredni sud u Subotici otvorio je stečaj 6. juna ove godine, a radnici su imali period od 120 dana da prijave potraživanja, što su i učinili.

- Očekivanja su da sada, pošto je u stečajnom postupku, zaposleni budu u prvom redu isplate i nadamo se da će to biti sprovedeno što pre - kaže Engi.

Iako je relativno kratko radio u nekada čuvenom preduzeću koje se bavilo proizvodnjom obuće, Engi kaže da mu je žao što se sve ovako odigralo, te da se svi bivši zaposleni nadaju isplati onog što su pošteno zaradili.

- Žalosno je i zbog toga što je „Solid“ ipak jedno ime za ovaj grad i firma koja je postojala od 1950. godine, a možda i nešto ranije. Šta god da se kaže, suvišno je, a mi se nadamo najboljem ishodu svega ovoga - dodaje Engi.

U prijavi potraživanja radnicima je pomogla Kancelarija zaštitnika građana u saradnji sa Samostalnim sindikatom. Kako objašnjava Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk, reč je o minimalnim platama u poslednjih godinu dana, kao i o četiri godine neuplaćenih poreza i doprinosa, a očekuje se da će sve biti isplaćeno nakon što se proda proizvodna hala u centru grada.

- Znamo kakva je situacija bila u „Solidu“. Bez plata, radnici osiromašeni i mi smo pomogli da se podnese oko 180 prijava potraživanja. Na vreme smo sve predali, na vreme je preuzeto na sudu, ostvarili smo dobar kontakt i sa stečajnim poverenikom, tako da neće biti upućivanja na parnice, već ćemo zajednički rešiti ukoliko se nešto desi - poručuje Marosiuk.

Inače, predlog za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću „Solid Export-Komerc“ pokrenuo je poverilac „BN-BOS“, zbog, kako se navodi u rešenju Privrednog suda, nemogućnosti plaćanja. U tom trenutku, račun firme bio je blokiran iznosom od preko 73 miliona dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3141

Povezana vest

Povezane teme

isplata zarade

kancelarija zaštitnika građana Subotice

Zlatko Marosiuk

zaštitnik građana

fabrika solid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.