Komentara: 0
Pregleda: 4783

Bioskop Lifka - 100 godina postojanja prvog stalnog bioskopa na tlu Srbije

21.04.2011. u 14:10h
Izvor: Politika Online
Povodom sto godina prvog stalnog kinematografa u Srbiji, najavljen niz atraktivnih programa
Bioskop Lifka - 100 godina postojanja prvog stalnog bioskopa na tlu Srbije

Na istom mestu gde je pre 100 godina naš prvi sineasta dobio dozvolu da u tadašnjem hotelu „Hungarija” otvori prvi stalni bioskop danas je smešten Art bioskop „Aleksandar Lifka”. U čast tog jubileja, direktorica Viktorija Šimon-Vuletić najavljuje čitav niz programa u jedinoj primerenoj bioskopskoj sali u gradu.

– Naš program ove godine nastoji da slavi i obeleži vek postojanja prvog stalnog bioskopa na tlu Srbije. Zato smo pokrenuli program gostovanja čuvenih autora pa je tako prošle sedmice naš gost bio reditelj Slobodan Šijan, nakon što su iz dana u dan prikazivani njegovi filmovi. Šijan je govorio i o svojoj knjizi „Filmski letak”. U pregovorima smo da naš naredni gost bude Miroslav Lakobrija, koji pravi maske za horor filmove – kaže za „Politiku” Viktorija Šimon-Vuletić.

U maju će biti organizovana i nedelja savremenog mađarskog filma, a, naravno, i program u Noći muzeja 14. maja biće posvećen Aleksandru Lifki.

– Pribavili smo njegove filmove, kao i filmove koji su snimani na početku 20. veka, i oni će se „vrteti” u sali. Osim toga, planiramo i izložbu fotografija posvećenu Lifki, a biće prikazani i filmovi Branislava Todorovića Klinića i Zoltana Šifliša posvećeni našem čuvenom sugrađaninu – ističe Viktorija Šimon-Vuletić.

Nakon što je prošle godine prikazana serija dokumentarnih arheoloških filmova, ove godine u planu je serija etnoloških filmova, jer, kako Viktorija Šimon-Vuletić objašnjava, film je danas neophodan naučni instrument za veliki broj društvenih nauka.

U gradu koji je prvi na tlu Srbije imao stalni bioskop, i to, kako su hroničari zabeležili, sa neverovatnih 900 mesta, Art bioskop „Aleksandar Lifka” sa svojih četrdesetak sedišta i amfiteatar na Otvorenom univerzitetu, koji je sada pretvoren u bioskop, jedina su danas mesta u gradu gde mogu da se vide filmovi. Čak i u tako skučenim uslovima, zahvaljujući repertoarskoj politici, ali i povezivanju sa školskim i socijalnim ustanovama u gradu, u bioskopske fotelje u sali „Aleksandar Lifka” u poslednjih šeset meseci selo je devet hiljada gledalaca. U okviru bioskopa organizuju se i glumačke i filmske radionice i ovi edukativni programi su besplatni.

– Želimo da vratimo publiku i, mada pojedinim danima prikazujemo i komercijalne filmove, naše je opredeljenje da to budu filmovi koji takođe imaju visoke umetničke vrednosti. Uvereni smo da na taj način ne izdajemo duh Aleksandra Lifke, naprotiv, da održavamo taj duh inventivnosti i spremnosti da se prihvati novo, što je krasilo i čoveka čije ime nosi naša ustanova – kaže Viktorija Šimon-Vuletić.

Aleksandra Isakov, Politika

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 13 godina i 1 dan
Komentara: 0
Pregleda: 4783
Povezane teme

Art Bioskop Lifka

bioskop Lifka Subotica

Viktorija Šimon Vuletić

bioskop u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.