Komentara: 2
Pregleda: 2555

Besplatno i poverljivo testiranje na HIV u ponedeljak

01.12.2019. u 12:00h > 02.12.2019. u 07:39h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana borbe protiv side, Zavod za javno zdravlje organizovaće u ponedeljak, 2. decembra, besplatno i poverljivo testiranje na HIV u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje će se obavljati na prvom spratu ove zdravstvene ustanove, a zainteresovani sugrađani mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.
Besplatno i poverljivo testiranje na HIV u ponedeljak

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od 1985. godine, od kada se vodi evidencija, na teritoriji Severnobačkog okruga registrovana je ukupno 71 osoba pozitivna na HIV virus, dok su u toku ove godine otkivena dva nova slučaja. Kako ističe epidemiolog dr Nebojša Bohucki, cilj poverljivog testiranja je da zainteresovane osobe saznaju svoj HIV status, te da, ukoliko su rezultati pozitivni, odmah započnu s uzimanjem terapije koja im omogućava potpuno normalan život.

- Terapija je zaista odlična i osoba koja blagovremeno otkrije da je HIV pozitivna ne može da dođe do poslednjeg stadijuma i oboli od AIDS-a, odnosno side. Terapijom se to u potpunosti zaustavlja, čak i oni koji otkriju u uznapredovaloj fazi, mogu imunološki da se oporave. Ipak, činjenica je da iz godine u godinu raste broj osoba inficiranih HIV-om, jer se mere prevencije ne koriste dovoljno, ali ove osobe mogu da žive sa HIV virusom i nisu zarazne ukoliko uzimaju propisanu terapiju. Zbog toga je najvažniji prvi korak, a to je testiranje, koje je ujedno i najbolji način da zaštitimo sebe, a zatim i naše partnere - objašnjava dr Bohucki.

Besplatno i poverljivo testiranje na HIV u ponedeljak

Sida ili sindrom stečene imunodeficijencije je pretežno polno prenosiva bolest, koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a, a karakteriše je progresivno slabljenje imunskog sistema, čime su pojedinci koji dostignu ovaj stadijum podložni širokom spektru infekcija i tumora. Osim nezaštićenim seksualnim odnosom, virus može da se prenese putem paramedicinskih intervencija, narkomanije ili bilo koje zloupotrebe igle, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete.

Dakle, ovde ne govorimo o rizičnim grupama, već o rizičnom ponašanju, stoga su svi koji su imali nezaštićen seksualni odnos, bez obzira na uzrast i godine, dobrodošli da se testiraju, jer samo tako mogu da otkriju svoj status i pomognu sebi - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2555
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

testiranje na HIV

hiv testiranje

svetski dan borbe protiv side

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.